Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, бащата и момичето не са имали шанс

Някой път нещата в планината стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция
23 юли 2024 09:21, Елка Василева
63
Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, бащата и момичето не са имали шанс
Кадър: БНТ

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, което снощи беше докарано с линейка в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщиха за БНТ от лечебното заведение.

Детето е прието в клиниката по педиатрия, където са му направени множество прегледи и изследвания.

Още по темата
По информация от болницата детето не е засегнато от мълнията. То е контактно, но е много уплашено, тъй като е престояло няколко часа само в планината. Заради изживения шок с него работи психолог. Момчето ще остане за наблюдение в болницата няколко дни.

Поразените от мълния баща и дъщеря обаче не са имали никакъв шанс, посочиха от ПСС.

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс, това заяви пред БНТ Красен Георгиев от ПСС.

От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на растояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация", каза Георгиев.

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ, като заедно с това организирахме нашите колеги по земя", разказа Красен Георгиев от ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина, твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".

От ПСС предполагат, че бащата с двете деца са се опитали да слязат максимално бързо, за да се "махнат от високата част на върха", но за нещастие се е случило това. Той добави, че всеки висок и каменист връх са също потенциално опасни.

Красен Георгиев даде практически съвети как да се предпазим в условия на буря, но "най-доброто решение е да не си там, в планината, по време на гръмотевична буря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15, 'Подобни индивиди като теб заслужават да им се случи нещо толкова разтърсващо за да се научат да си държат езика зад зъбите при подобни случки! Засрами се! И млъкни!' -- ела ми затвори езика зад зъбите тогаз бе, ке ле ме
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айляк, не е бетствие, а явление :) Стига с плаш-кампанията :) По-добре замълчи!
16
3
 
13
 
! Отговори
Земеделско знаме преди 1 месец
Защо не падат мълнии в Парламента.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7, подобни мнения показват само колко низш си. Имай малко смиреност при подобна трагедия! Дано някой ден имаш възможност да видиш със собствените си очи подобно нещо и да се осъзнаеш. Подобни индивиди като теб заслужават да им се случи нещо толкова разтърсващо за да се научат да си държат езика зад зъбите при подобни случки! Засрами се! И млъкни!
14
6
 
12
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Мълнията се причислява към природните бедствия - наводнения, цунамита, пожари, земетресения и пр...и те не подлежат на никакъв контрол т.е. неконтролируеми са. С природата шега не бива. И човек в подобни ситуации, колкото и да е опитен, заминава. Освен, ако не извади щур късмет. Да го кажат сега на майката колко опитен турист и планинар е бил мъжлето й. Не става. Жал ми е за момичето и много се радвам за момчето.
13
1
 
35
 
! Отговори
Николай преди 1 месец
С планината шеги няма. Времето се променя за секунди. Преди три години на Копрен изкачих върха .Притъмна заваля градушка и пороен дъжд. Падна такава мъгла че не си виждах краката. Единствен ориентир ми беше шума на реката. Тръгнах надолу по реката. За кратко време слязох в долната част и докъдето ми стигнаха силите . Прекарак вечерта върху едно паднало дърво . След този случай няколко дни не можех да говоря. Това е. С планината човек трябва да има сериозно отношение и бързо да преценя нещата.
12
5
 
5
 
! Отговори
Омбре преди 1 месец
Жертвоприношения,това е.На Илинден не влизай да се къпеш в морето.
11
0
 
8
 
! Отговори
k преди 1 месец
До FMCТова важи само в случаите,когато има висящ офазен проводник,опиращ в земята.При удар от мълния токът протича не между крайника,докоснал фазата и земята,а през цялото тяло и по правило спира сърцето и причинява някакви изгаряния...
10
2
 
8
 
! Отговори
съдба преди 1 месец
Те са се държали за въже - бърза смърт. Баща ми се държеше за чашата - след години алкохола(концентрат) го уби.
9
6
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
Да сменят металното въже?!И от какъв материал, трябва да е другото?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хонорари само за Петърчо? Преди да прецака сайта, имаше стотици посещения!
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чакай го да порасне още малко да види как се бачка за 400 ойро в държава член на ЕС, тогава ще е в истински шок
6
10
 
3
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Когато стоиш на два крака, между краката има потенциал, който зависи от разстоянието между краката ти. Колкото са по-наблизо, толкова потенциалът е по-малък и мълнията може да не те засегне. Учи се по Охрана на труда.
5
15
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КАЧИЛИ СЕ НА ЕДИН ПУСТ КАМЕНИСТ ВИСОК ВРЪХ БЕЗ ДЪРВЕТА И ЗАВАЛЯЛО А БАЩАТА НОСЕЛ ЖЕЛЕЗЕН ЧАДЪР ОТ СТАРИТЕ С ОСТЪР ЖЕЛЕЗЕН ВРЪХ :D ХОДЕЩ ГРЪМООТВОД :D
4
1
 
31
 
! Отговори
Оставете момчето преди 1 месец
на спокойствие! Стига интервюта и коментари.Ясно е, че трагедията е огромна.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В планината - когато времето се стабилизира!
2
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сменете ш.аното метално въже ВЕДНАГА! Не се знае каква ситуация може да има пак там. Хем ще е по-евтино, хем ще издържи повече. За безопасности няма смисъл да се говори даже!!!
1
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лешояди, докога ще се храните с трагедията на семейството?