Поляци и грузинци спасители на плажа, нашите не стигат

Дават им 2200 заплата и три хранения и пак няма достатъчно
Обновена: 28 юли 2024 14:55 | 28 юли 2024 14:55, Петър Бойчев
53
Поляци и грузинци спасители на плажа, нашите не стигат
Снимка БГНЕС

Заплатите на морските спасители се повишиха, а концесионерите вече не ги карат да продават закуски и чадъри. На плаж край Варна предлагат 2200 лв. с 3 хранения дневно, един почивен ден и 50 лв. седмично за транспорт. Въпреки това мнозина от наемателите на ивици изпитват затруднения да попълнят бройките на водните гардове и затова има конкуренция.

Набирането на спасители започва още през зимата, но е практика хората да кандидатстват за сезонната работа в няколко фирми. Така, когато дойде време за договор, винаги остават вакантни позиции, а някои се отказват в последния момент, защото идват от вътрешността на страната и искат да имат удобна квартира и транспорт, обясни Васко Загорчев, председател на новосформирания Синдикат на водните спасители, в който членуват 40 професионалисти.

Това лято всички постове по охраняемите ивици са обезпечени с необходимите 1400 спасители, но се търсят допълнително хора, които да вършат отговорната работа в почивните дни на титулярите. Търсене има и за басейните. Работата там е по-лека, но бройката на обектите непрекъснато расте. За 15 г. само във Варненско са били открити над 250 басейна.

За разлика от туристически бранш, в тази дейност няма наети от трети страни заради липсата на интерес. За да практикуват, чужденците трябва да изкарат адаптивен курс, тъй като в Черно море има специфични техники като изваждането на бедстващ със 100-метрово въже. Заверилите талони у нас могат да работят навсякъде в Европа, защото сертификатите отговорят на единните евроизисквания.

Този сезон чужденците по вишките са единици - има поляци на Златни пясъци и няколко украинци, успешно изкарали изпитите за спасител на море. От БЧК препоръчват и оптимизиране на изискванията за покриване на нормативи за плуване, за да може да се обучат повече хора, които са готови да вложат душа и сърце в тази дейност, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Ами той ще вземе 2200. Нали плаща наем някъде 1000лв със сметките 1200-1300. И това е за 3-4 месеца ,айде 5 да кажем. После какво правим ? Как да стоят хората.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има някакъв синдикат на сезонните работници, който да им дава известна сигурност че ще си вземат парите и ще се спазва законодателството. Иначе като кажеш нещо ти бият шута, а после чакай да ти платят което ти дължат
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре тренираните ни момчета отиват в Гърция, защото там предлагали по-изгодни условия за длъжността спасител на плажа. Това чух от студенти в Нац.спортна академия.
34
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Поляци спасители? Концесионерски мечти.Поляците идват да поркат евтин алкохол на Слънчака,не да висят по вишките.
33
1
 
3
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Е, чакай бе 2200лв.а,една чаша бира 5лв.порця пържени картофи 10лв. за вечеря няма да пиша излиза, че спасителите трябва да си намерят и нощна работа.....те,затова нема кандидати
32
0
 
4
 
! Отговори
крундел преди 1 месец
не лъжат бе, 2200лв дават, ама на края на сезона, за целият сезон и то само, ако е останало нещо, иначе ги гонят с бой, по стара хотелиеро-мутренска традиция, има и по-забавни "закачки" - ти си спал и си ял у хотела по три пъти на ден, това са по 150лв на ден, по три месеца, дължиш ми 7000лв, ама аз заплата...да де, приспадам ти заплатата, затова са само 7 хиляди...
31
4
 
2
 
! Отговори
грузинци преди 1 месец
Пък в щатите дават и по 15 000 долара заплата на час . В България що не давата ?
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полша вдига минималната заплата над 900 евро 2023година.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите хотелиери с алчността си станаха за смях на целия свят , сигурно и в Зимбабве прескачат обявата в тамошния джобс
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЧудноОт Април до Септември, Октомври, е летния туристически сезон в България, има и зимен туристически сезон, могат да се договарят и работят целогодишно.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е писал статията да провери как живеят в Полша , щот и тях неможем ги стигнем.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите стигат ама е време да си вкараме чужди работодатели..
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бгг, "6 дена бачкаш на слънце до 18 часа", никой няма право да те задължи да работиш повече от 8 часа и повече от 5 дена в седмицата, този закон важи не само у нас, а из цяла Европа и в други държави по света, такъв е закона и могат да ги осъдят, ако го нарушават! И отделно има професии, в които трябва да си добре съсредоточен и свеж, там лимита е 7 часа работен ден. Като искат , да ги въртят, но не могат да ги задължат да работят повече от 8 часа, особено когато се отнася за човешки живот.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По скоро от Тумбакту и Непал
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Полша си харчат парите тука , едвали има някой който би се навил да бачка за 500 ойро на месец!
22
1
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Българино, вервай ми, че на воден спасител.никъде по света не дават по 11000 евро на месец. Аман от лъжци. А, ако си на басейн защо си само 6 месица. А, ако си на море във Франция сезона не е 6 месеца. Лъжец.
21
1
 
13
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Тия пари са нищо за тая работа 6 дена бачкаш на слънце до 18 часа. Работата е времена и като платиш осигуровките какво ти остава ? Едни 1600 лв. Няма да говоря за рискът. Ако ги обърнеш в евро 800 еврака. Нали ни вкараха в гейропа цените са ни такива, трябва и заплатите да се увеличат двойно поне.
20
8
 
3
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Е, три месеца им плащат за безплатна почивка по нашите плажове... -))))
19
2
 
20
 
! Отговори
Чудно преди 1 месец
То сезонът в България в три месеца. Не знам как въобще някой се навива за такава работа.
18
5
 
3
 
! Отговори
До Христо преди 1 месец
Еийй. Ице нареди и нас брат. Моля те. Ще ти направя с.....ка :-))