Поляци и грузинци спасители на плажа, нашите не стигат

Дават им 2200 заплата и три хранения и пак няма достатъчно
Обновена: 28 юли 2024 14:55 | 28 юли 2024 14:55, Петър Бойчев
53
Поляци и грузинци спасители на плажа, нашите не стигат
Снимка БГНЕС

Заплатите на морските спасители се повишиха, а концесионерите вече не ги карат да продават закуски и чадъри. На плаж край Варна предлагат 2200 лв. с 3 хранения дневно, един почивен ден и 50 лв. седмично за транспорт. Въпреки това мнозина от наемателите на ивици изпитват затруднения да попълнят бройките на водните гардове и затова има конкуренция.

Набирането на спасители започва още през зимата, но е практика хората да кандидатстват за сезонната работа в няколко фирми. Така, когато дойде време за договор, винаги остават вакантни позиции, а някои се отказват в последния момент, защото идват от вътрешността на страната и искат да имат удобна квартира и транспорт, обясни Васко Загорчев, председател на новосформирания Синдикат на водните спасители, в който членуват 40 професионалисти.

Това лято всички постове по охраняемите ивици са обезпечени с необходимите 1400 спасители, но се търсят допълнително хора, които да вършат отговорната работа в почивните дни на титулярите. Търсене има и за басейните. Работата там е по-лека, но бройката на обектите непрекъснато расте. За 15 г. само във Варненско са били открити над 250 басейна.

За разлика от туристически бранш, в тази дейност няма наети от трети страни заради липсата на интерес. За да практикуват, чужденците трябва да изкарат адаптивен курс, тъй като в Черно море има специфични техники като изваждането на бедстващ със 100-метрово въже. Заверилите талони у нас могат да работят навсякъде в Европа, защото сертификатите отговорят на единните евроизисквания.

Този сезон чужденците по вишките са единици - има поляци на Златни пясъци и няколко украинци, успешно изкарали изпитите за спасител на море. От БЧК препоръчват и оптимизиране на изискванията за покриване на нормативи за плуване, за да може да се обучат повече хора, които са готови да вложат душа и сърце в тази дейност, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тия 2200 , 220 са му само данъка, ама му отдържат и осигуровки за пенсия и здравни, а първите са безбожни. Ще взиме чисто около 1500 1600 лева. Ама се пише за 50 лева за транспорт, не за квартира. Като даде 700 лева за квартира, ако някъде въобще му дадат за два месеца и как во му остана - нищо. 800 лева джобни, понеже му поемат храната.Става за айляк на 18 години, който иска да изкара море или за местен пенсионер, че няма да плаща квартира, а и осигуровки няма да му отдържат. Иначе не става.
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българин съм. Работя като спасител във Франция. Заплатата ми е 70k евра чисти за половин година. Само да ви кажа, че поляците отиват в България организирани с фирма, а не самостоятелно. Много по-лесно е когато си платиш на фирма вместо да ти играят номера ще идвам утре, няма да идвам утре.
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Paзбира се, че нашите стигат. Просто обаче онези са чужденци и българинът обича да обслужва другите. Типичен робски манталитет, който няма нищо общо с "турското робство". Българинът просто обича да дава на чужди, а не на своите. И българските жени са така. Разни HR-ки ако видят чуждо име и са вече готови да наемат човека, без значение колко е cлaбоумeн. И ако колежки видят колега арабескa или европеец небългарин, са готови да му дадат да ги яxa.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 14 Ти остави, ами ако е някой 100 кила и започне да се дави? Ще ти завлече и буя и тебе на дъното в паниката. така ще те овърже с въжето от буя че ще станеш пашкул без да се усетиш.
13
1
 
22
 
! Отговори
Дигитализейшън преди 1 месец
Преди да почнете спасител се консултирайте с вещ адвокат. Колко ще лежите и каква кръвнина ще плащате на роднините ( около 500к. е иска ) ако някой се удави по време на вашата смяна (докато сте до тоалетна примерно)...
12
3
 
12
 
! Отговори
Пинко Пикото преди 1 месец
Чужденците са пласьори повечето.
11
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 1 месец
Едно време беше топ професия, но имаше чейнч и далаверки с корекомски стоки. Милфките черпеха яко вечерите срещу компания. Сега дори загорелите ямболски пълнички моми ги избягват спасителите викат им "спестители" .
10
3
 
17
 
! Отговори
Облак преди 1 месец
Цялата страна я е хванала липсата.Има недостиг на Толупи,Шишовци и Кировци.Менте държава.
9
0
 
31
 
! Отговори
Хамстер преди 1 месец
И кво тия 1100 Евро за 4 месеца или 4400 Е в годината са мега пара според чорбаджията така ли ? В германия толкова вземат на месец, а кашкавала (внос от Бг ) е на полвин цена от същия в Бг...
8
18
 
8
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Програмист в София получава 21500 бруто за да седи и цъка на компа средно по 30 минути на ден. През останалото време си цъка на телефона. Минах само да кажа. Поздрави
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един ден почивен в седмицата. Работното им време е 10 часа. Това са 260 часа на месец. Значи на час спасителите взимат по 8 лева и 50 стотинки. Няма такава гавра! Плащали ми храната и транспорта. То остава и да не ги плащат за тия стотинки. Скааапаняци!
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то само спасители ли ви липсват? А лекари? А медицински сестри?
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавач-консултант в столичен мол получава 2150 бруто за да седи и обслужва средно по 30 клиента на ден. През останалото време си цъка на телефона. Минах само да кажа. Поздрави!
4
1
 
23
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Защо не кажете 2200 нето или БРУТО хахаха
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да 2200 лева давали...1800 някъде
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 2200 лв. не благодаря. Направете ги по 4к и ще видите наплив. Аман от циции бизнесмени.
1
2
 
26
 
! Отговори
Ццццц преди 1 месец
Цялото Черноморие на концесия, ето затова ще търкаме дъното в туризма до края на света