О.з. полк. Красимир Петров: Мините в Славянка са от гръцка страна

България е сред големите производители на боеприпаси, а нямаме подготвени кадри
30 юли 2024 16:37, Елка Василева
20
О.з. полк. Красимир Петров: Мините в Славянка са от гръцка страна
Снимка: архив, БГНЕС

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е един от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО. Това предупреди о.з. полковник Красимир Петров, отговарял за артилерийско въоръжение в Българската армия, в интервю пред БНР.

Още по темата
„В Шумен да се възстанови тази специалност, където да се обучават офицери за складовете на МО и за служба КОС на МВР, както и за цивилни фирми. Дано министър Запрянов да ме чуе. Това не е само мое лично мнение“, препоръча полковникът.

За минните полета в планината Славянка, където продължава да бушува пожар, прехвърлил се от гръцка територия, той каза, че гърмят противопехотни мини от страна на съседите ни.

„Мините са поставени по време на Студената война, за да препятстват нахлуването на войски от едната на другата територия и обратно. Българската страна подписа международна конвенция за унищожаване на мини. Извадихме всички пехотни мини от наша страна, утилизирахме ги и в склад на армията има около 7000 броя за учебна дейност“, обясни полк. Петров.

Той бе категоричен, че противопехотните мини, които затрудняват гасенето на пожара в Славянка, са от гръцка страна.

„Когато гръмна заводът в Миджурово и 15 души загинаха, там утилизираха точно гръцки противопехотни мини, немско производство, защото гърците нямат потенциал да си ги утилизират. Те бяха докарали само мините в складовете им“, припомни Красимир Петров.

И обясни, че когато се минира поле, се прави карта, на която се отбелязва къде са поставени, за да може после да се разминира, ако се наложи да преминава собствена войска.

„Такива карти има, а вътрешният министър каза, че след пожара ще има разговор с гръцката страна, за да се реши проблемът. Сега гърмят мини от гръцка страна“, заяви полковникът, който е отговарял за артилерийското въоръжаване на Българската армия.

Той открива много нарушения и за взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин и прогнозира, че най-малко 2 години ще продължи разследването.

„Досега, където е имало такива взривове, напоследък не са малко, трудно се доказва причината, поради която е възникнало взривяването, тъй като няма кой да каже“, предупреди полк. Петров.

И коментира причините: "Първо – територия, където се съхраняват пиротехническите средства. Те трябва да са в отделни хранилища, отдалечени, така че, като се изчисли тротиловият еквивалент и ако се взири едно помещение, да не засегне другото. Самите складове в Елин Пелин са като гаражни клетки и са едно до друго."

Другото било липса на дисциплина: "Забранено е след работно време да се влиза и да се работи, а те са направили точно това и са присъствали хора, които нямат работа там. А това момче, което викало такси, недоумявам! Дъщерята на доц. Шишков какво прави там, не е работник и специалист? Зарите се правят с кълба – боракс, може да е бил дефектен, може да е имало статично електричество от неподходящи дрехи“.

Полк. Петров е категоричен, че нямаме достатъчно опитни и подготвени специалисти, изучавали взривни средства и боеприпаси. И прогнозира, че около 2 години може да продължи разследването: Карнобат, Долни Лом, Петолъчката - не се стигна до нищо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е първото експертно мнение, което се казва за Елин Пелин. Досега всички говореха алабала. Особено министърът на МВР въобще нямаше работа там на място
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой сякаш разправяше че по врме на комунизмъ свободолюбивите бегали в димукрациите... явно през минните полета, които димукратити са заложили благородно. Изяснява се, че по това врме за да бегаш през границата требе да си били или шпионин или предател за да можеш да минеш оттам, тоест да са те подготвили определени служби и за никво "бягане от комунизъма" не може да иде реч.
17
0
 
11
 
! Отговори
Велес преди 1 месец
"България е сред големите производители на боеприпаси, а нямаме подготвени кадри" Ами, големите "специалисти педагози" след 1989 г. направиха техникумите гимназии а военните специалности и информатиката ги трансформираха в готвачи, келнери шивачи!с една дума, дупемийници!- И тогава, след 1989 като отидеш с претенции за заплащане или други права, думите на "новите капиталисти работодатели" бяха, "Ако щеш...Я колко чакат на портала! Така разсъждаваха и по върховете на държавата!Е, и сега що???
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя гнусен корумпиран гербераст ли го извадихте от нафталина ?
15
1
 
13
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 1 месец
Първо трябва да се изгони Министъра на Вътрешните Работи - абсолютно Неадекватен Човек , който е на Шеф на Силово Министерство - този човек страда от Логорея - фербална диария ( само лае като куче без да казва нищо свързано ) . Добре че Свидетеля напикал МВР , Пожарна и Лекари каза че са имали Забрана да помагат на Хората .Да видим за Перник кой му е виновен - Деца Дрогирани почти Убиха жена на 56 години - Хора , без Нищо те и Премазаха Мозъка както седеше на Маса - Жената е Работничка .КЛИП .
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали одеве един експертин обясняваше как сме сложили хиляди мини. А кравароробите подхванаха в един глас, защо е била минирана границата, нали комунизЪмЪ е бил добър и хората не са искали да бягат. А сега се оказва, а то се и знаеше, че мините са от гръцка страна.
13
15
 
2
 
! Отговори
Вассилис Каррас преди 1 месец
КАКВО Е ТОВА --- СКЛАВЯНКА ?????.........БЪЛГАРОСИ------ИМЕТО НА ПЛАНИНАТА Е 'ОРОС ОРВЕЛЛОС'...ИМЕ НА 5000 ГОДИНИ...АРИССТОТЕЛ И АЛЕКСАНДЕР ВЕЛИКИ СА ГО ГОВОРЕЛИ .
12
3
 
5
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 1 месец
И наново! Вън пожарна, гражданска, ...!
11
0
 
22
 
! Отговори
до 6 преди 1 месец
Защо се чудиш? Нас преди 30 години ни натиснаха не само мини да премахваме, а почти цялата армия - самолети и ракети се рязаха, танкове се подаряваха на други държави, така и с мините! Гърците не са минали по тази процедура, защото отдавна са в НАТО, а ние бяхме прилежни, защото кандидатствахме.
10
3
 
9
 
! Отговори
Съмнява ме преди 1 месец
Защо тогава наще пожарникари не гасят
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кратунчев, чу ли? Мини няма. Па вземи кажи и на тоя дето си сложил за министър на ченгетата, да не повтаря глупости с тон на селски милиционер.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кухата кyка, дето напоследък се прави на зеленски, десет дена ни обяснява че пожарникарите ни не могат да гасят, щото имало мини! Лъжи, лъжи, лъжи!
7
4
 
10
 
! Отговори
Николай преди 1 месец
ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ПИТАМ ВЗЕХТЕ ЛИ КРЪВНА ПРОБА ЗА АЛКОХОЛ НА ДОЦЕНТА ПРИ ПОЖАРА В ЕЛИН ПЕЛИН!??????????? АКО НЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага да се викне гръцкия посланник да каже защо има мини по границата?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо съм изумен как така сме си свършили работата и сме разминирали БРАВО. Гърците не са го направили защото явно нямат информация къде са точно и са ги оставили. В друга статия пишеше че при разминирването 20% от мините са били избухнали, през годините от диви животни,туристи и местни.
4
5
 
10
 
! Отговори
мини няма преди 1 месец
И от какво се крият тогиз нашите пожарникари? Никой не ги кара да ходят в гръцко.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казах ли ви, на нашите им е по-лесно да гледат отдалеч. Една седмица баламосват овцете с фалшива информация.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дъщерята на професора е събирала котараците от махалата и някой е хвърлил фаса затова оня е избягал и не е съобщил на 112
1
5
 
11
 
! Отговори
точ в точ преди 1 месец
при нас всичко е точно проблеми няма ето сега и мините са от гръцка страна