За къде пътува българинът най-често? Не е към Гърция

8 процента е ръстът в сравнение с юни миналата година
30 юли 2024 10:19, Петър Бойчев
142
За къде пътува българинът най-често? Не е към Гърция
Снимка БГНЕС

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2024 г. са 854.6 хил., или с 8.1% повече от юни 2023 година. Данните, сравнени с миналогодишните, сочат, че е регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели: почивка и екскурзия - с 13.3%, други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - с 6.4%, и със служебна цел - с 1.0%.

Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към Турция - 237.6 хил., Гърция - 209.6 хил., Румъния - 75.7 хил., Германия - 59.7 хил., Сърбия - 54.1 хил., Италия - 31.4 хил., Австрия - 25.3 хил., Франция - 23.9 хил., Испания - 23.8 хил., Република Северна Македония - 14.4 хиляди.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели - 42.8%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 40.7%, и със служебна цел - 16.5%.

През юни 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 1 472.9 хил., или с 5.8% повече в сравнение със същия месец на предходната година (виж фиг. 4). Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 11.2%, с други цели - с 1.0%, докато тези със служебна цел намаляват с 3.0%. Транзитните преминавания през страната са 31.0% (456.8 хил.) от всички посещения на чужди граждани в България.

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния - 221.5 хил., Украйна - 215.8 хил., Турция - 200.0 хил., Германия - 121.8 хил., Гърция - 90.0 хил., Полша - 85.7 хил., Сърбия - 67.7 хил., Обединено кралство - 49.7 хил., Чехия - 38.5 хил., Република Северна Македония - 27.0 хиляди.

Статистическите данни за пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужди граждани в България са получени на базата на месечна информация от Министерството на вътрешните работи (МВР) и извадково изследване на НСИ сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

Данните за целите на пътуванията са получени въз основа на регулярно провежданото от НСИ месечно извадково изследване сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната, пише Стандарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
0
 
! Отговори
от Сейшелите преди 1 месец
Ние киснем целогодишно на Сейшелите. Под палмите . Коктейлите на корем, пясъка златен, океана изумруден.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Черноморието в БГ е минимум 100 лева на вечер хотела на човек. В Италия има хотели по 120-150 лева и то прилични. Сравнявам хотели в Поморие далече от брега с хотели на първа линия в Италия.
107
0
 
1
 
! Отговори
do 123 преди 1 месец
До Анонимен А ти ходил ли си до Турция за да видиш кой пътува
106
1
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Соцносталгиците се възпаляват :)
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как за къде пътува, за почивка естествено.
104
1
 
5
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
Бягам от БГ
103
3
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 1 месец
А нещо за англия,австралия,или сащ ? Нещо пътуващите никакви ги няма .
102
4
 
4
 
! Отговори
до119 на знам друга преди 1 месец
Гледам и за укрия няма па защитници много, ти У укрия ли си резервирал хотел за почивка.
101
5
 
10
 
! Отговори
Абе другари!!!! преди 1 месец
Kak няма за Русия и Северна Корея,нали много защитници тук се пенявят да ги защитават с клавиатурите?!
100
2
 
4
 
! Отговори
Явор Стойчев преди 1 месец
Не беше толкова отдавна когато не можеше да отидеш без виза нито до Филибето... не пък в чужбина. Имах роднини в тогавашната НРБ, па така ни разрешаваха да ги посетим. Помня че на всички ГКПП-та при влизане в НРБ (Връшка ***, Калотина, Гюешево, Ново Село) с главни букви и по-големи от Н Р Б пишеше Вечна Дружба СССР НРБ или подобно. А сега пък пише ЕС-РБ и син баряк с жълти 12 звези, от които нито една не е нашата. Ще пише ли някога ССРБ - (Свободна Самостоятелна РБ)?
99
0
 
7
 
! Отговори
Ахаха преди 1 месец
Като видях източниците и как се формира статистиката и се скъсах от смях!Ако едно румънско семейство спи една вечер в Свиленград на път за Лефкада, ние броим 4бр румънски туристи.Нищо че в БГ са изхарчили 150лв, а в Гърция 3000 евро!После чакайте адекватно отношение от бранша и държавата за подобряване на туризма.Тя статистиката супер бе,нищо че то умрело!
98
4
 
3
 
! Отговори
Симеон Щипски преди 1 месец
Е не идвай де,па никога няма нито да разбереш че в Македото е по-хубаво от нашето, че няма нужда 150% за всичко да питат Брюксел и Вашингтон,така и че и следващото гласуване ще са срещу Ес и натето,като и при първия референдум който беше отрицателен.Па ще те лъжат че те много обичат есето ама България и Гърция не им давали.А това че хората,па и българите в Македония братски обичат сърбите,руснаците па и българите,не ми прлича на нищо лошо.Имат и далече по-хубаво сиренце, кашкавал и скара!Я виж!
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като разберат младите неинвалиди и немалоумни, че на техните затруднени умствено и физически сънародници дават като начало 700-800 лева, за да не се чувствали изолирани и онеправдани, ще си вземат еднопосочния самолетен билет и ще оставят майките, бабите и Мая Общата да им изкарват парите на онеправданите тук, И това се е случвало вече, ама нашенецът помни като...... по време на Комуната със Знаменце напред развъди и с Ураааа развъди до неузнаваеми висоти..... РомРомРомБръмБръмБръмБръмбари!
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За къде пътува българина най-често? Личните ми впечатления по Българското Черноморие и Турция и по Бяло море в Гърция са идентични. Видиш ли нает чадър, но без шезлонги, а с 15 кърпи наоколо, да знаеш, шопска компания е. Прекрасни сервитьорки в такт на лево и на десно, в такт на ДупеТесно ти подават шопска салата и Две Кебапчета Крилати христоматия ти четат на български и на тюркски и на гръцки!
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ееее, аз от *** слушам от 3 год че били много, тогава що дори няма посочени пътувания към голташката пРосия? Рус00роби, не одите ли поне до Крим на море ве? Е нали си е ваш? Айде, немате паре, това ясно, ама мутрофеевна не ви ли дава за дето 3 та год бришете гз на путинарко неуморно всеки ден тука? На главната ви Копейка му дават за къща. На вас само сандвичи ли? Нищо, путинарко като дойде тука, ше ви оправи. Вие само чакайте...
94
1
 
18
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
Сега си видях класовата бележка от Spar - магазин по-скъп от Лидъл и Алди в Залцбург. Австрия уж е по-скъпа от Германия, но цените са аналогични с тези в България. В Германия някои неща бяха дори и по-евтини.
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Браво супер... Да България ще бъде по-добро място за живеене , също и за ЕС , но без САЩ и Англия !Виждаме на практика до къде ни докараха !
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на всичко в Бг ще нараснат още по две , затова до година я ходим , я не !Най-лошото е че много пари се изнасят от България , и се оставят в другите държави .Примитивните ни управляващи , се правят че не виждат ИСТИНАТА !
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има безплатна дестинация , за Бг-''атлантиците'' ни , в Украйна . Урсула плаща !
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Реп. Северна Македония и безплатно не стъпвам. Сърбия, Румъния и Германия само транзит.