За къде пътува българинът най-често? Не е към Гърция

8 процента е ръстът в сравнение с юни миналата година
30 юли 2024 10:19, Петър Бойчев
142
За къде пътува българинът най-често? Не е към Гърция
Снимка БГНЕС

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2024 г. са 854.6 хил., или с 8.1% повече от юни 2023 година. Данните, сравнени с миналогодишните, сочат, че е регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели: почивка и екскурзия - с 13.3%, други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - с 6.4%, и със служебна цел - с 1.0%.

Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към Турция - 237.6 хил., Гърция - 209.6 хил., Румъния - 75.7 хил., Германия - 59.7 хил., Сърбия - 54.1 хил., Италия - 31.4 хил., Австрия - 25.3 хил., Франция - 23.9 хил., Испания - 23.8 хил., Република Северна Македония - 14.4 хиляди.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели - 42.8%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 40.7%, и със служебна цел - 16.5%.

През юни 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 1 472.9 хил., или с 5.8% повече в сравнение със същия месец на предходната година (виж фиг. 4). Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 11.2%, с други цели - с 1.0%, докато тези със служебна цел намаляват с 3.0%. Транзитните преминавания през страната са 31.0% (456.8 хил.) от всички посещения на чужди граждани в България.

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния - 221.5 хил., Украйна - 215.8 хил., Турция - 200.0 хил., Германия - 121.8 хил., Гърция - 90.0 хил., Полша - 85.7 хил., Сърбия - 67.7 хил., Обединено кралство - 49.7 хил., Чехия - 38.5 хил., Република Северна Македония - 27.0 хиляди.

Статистическите данни за пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужди граждани в България са получени на базата на месечна информация от Министерството на вътрешните работи (МВР) и извадково изследване на НСИ сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

Данните за целите на пътуванията са получени въз основа на регулярно провежданото от НСИ месечно извадково изследване сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната, пише Стандарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Строги икономии след милиарди загуби: 30 000 работни места ще бъдат съкратени. Финансовият директор на групата Левин Холе: Deutsche Bahn претърпя загуба от 1,231 милиарда евро през първата половина на годината. В бъдеще ще трябва да композираме повече влакове с по-малко хора. Групата е принудена да съкрати хиляди работни места, особено в администрацията. Общо се очаква да бъдат съкратени приблизително 30 хиляди щатни бройки.
28
6
 
1
 
! Отговори
43000 преди 1 месец
'a ви го накрцам в хайлайфовете. всеки ходи където иска. и като не отида в съседните държави къде да ида, до Барселона за парцалки и да се снимам пред Саграда фамилия и къщата на Буци ли? или екскурзия до улицата с червените фенери в Амстерам? на суинг парти в Белгия? ол инклузив в Бали/на Филипините? ходя където ми е кеф. а служебните пътувания се свиват, защото все повече срещите са виртуални - фирмите "оптимизират разходите".
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошо се изгавриха с дедо. Да го затворят и изолират за няколко дни, при това е действащ президент. А другия едва не го застреляха.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В радиус от няколко километра около вятърните генератори в почвата не остава никакво червейче, бубулечка, всичко бяга от вибрациите и ултразвука - мъpтва земя. А под соларните панели няма живот, земята там е мъpтва. И това ще доведе България до екологическа катастрофа.
25
5
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До USA SUPER КИРО НОФ.... То вече няма зима бре :)))))))))))))))))) 1 месец макс.
24
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Копейкаджиите най-ходят в Турция да пазаруват в Одрин на капалъ чаршията :)))))))))))
23
4
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 месец
А СПОРЕД ВАС АЗ ШИ3УФРИHИК ЛИ СЪМ ИЛИ 0ЛИГ 0ФPEH
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идват зверски цени на тока и енергийна катастрофа.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полезните изкопаеми и въглеводороди в Арктика ще осигурят на Русия десетилетия, и дори столетия богат живот, и освен това Русия ще ги търгуват на целия свят.
20
2
 
6
 
! Отговори
Яна преди 1 месец
Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и тук таме някой лоу-кост до Италия и Германия. Българите май не са се откъснали много от битието, описано в Железния светилник...
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гьзове, българите могат ли свободно без визи да бегат в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--15 Защо , няма ли какво да се види в Русия ...
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И колко пари сме оставили в чужбина , а можеше да са тук ?? Това е плод на примитивните ни политици и управници , вече 35г. .. Да ви пИй-кам на демокрацията!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм на Карибите и на Бали, мемкам ги, а от време на време и Шри Ланка.
15
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aз пък мислех че се пребива да ходи в Расиа! Истински парадокс - нашите копейки много обичат Расиа, ама веднъж не са стъпили там! За сведение аз само в Гърция съм бил толкова много пъти, че даже не им помня бройката
14
8
 
8
 
! Отговори
Мате Матиков преди 1 месец
Некоректни данни, немалка част от тези българи, не отиват в Турция, а ползват трансфер в Истанбул за целия свят
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков ни разстрелваха на кльона и станахме 9 мильона.
12
4
 
4
 
! Отговори
Прави впечатление, преди 1 месец
че служебните пътувания в двете посоки навън и към България намаляват, което за мен означава свиване на служебните контакти! От друга страна това може да води, подчертавам може да води, но не е задължително до намален БВП, а от там ниски приходи на държавата и задлъжняване! Нищо светло за в бъдеще, колкото и да не допада на тези, които го четат! Силната интеграция/зависимост със страните, които в момента са в рецесия води до тези изводи! При липса на независимо стопанство (фирмите са доставчици
11
24
 
16
 
! Отговори
Кубрик преди 1 месец
С колата обиколих Латвия Литва, Беларус, Латвия Литва пълна мизерия,скъпотия, Беларус чистота красота и качество,браво на Беларус,това държавата, нищо общо с Франция,
10
3
 
3
 
! Отговори
Москва преди 1 месец
не вярва на сълзи Гледайте пак да ме изтриете?