Минималната ни заплата изостава с 220 евро от тази в ЕС

Изпреварват ни и с по-евтина храна
31 юли 2024 21:05, Инна Ангелова
150
Минималната ни заплата изостава с 220 евро от тази в ЕС
Снимка: БГНЕС

Съвсем очаквано минималната работна заплата в страна изостава с над 220 евро от повечето страни-членки на ЕС. В момента МРЗ е 933 лв. на месец или с други думи казано 477,04 евро на месец. В Латвия например най-ниското възнаграждение, което можеш да получиш, е 700 евро. Данните са на европейската статистическа служба Евростат.

Минималната заплата в България е над два пъти по-малка отколкото в Полша и над четири пъти по-ниска отколкото в Германия. В повечето държави от ЕС МРЗ се променят два пъти в годината - от 1 януари и от 1 юли. Полша е една от тези държави.

От 1 юли 2024 г. минималната заплата в Полша е вдигната с 20 евро и вече е 997,91 евро. Трябва да отбележим и факта, че храните в супермаркетите също са по-евтини, отколкото тези при нас. В същото време в България МРЗ остава без промяна.

Ако направим сравнение и с някои от по-развитите икономики ще видим и съществената разлика. В Германия минималната заплата е 2054 евро, а във Франция е 1766,92 евро, пише още в статията си в-к “Труд”.

Хърватия също ни изпреварва по ръст на заплатите. За година минималната заплата там е нараснала с 20 на сто, или със 140 евро, като достига 840 евро.

Очаквано е, че минималната заплата в България остава най-ниската сред страните от ЕС. Погледнато не в проценти, а в абсолютна сума, минималната заплата в 10 държави от ЕС е увеличена с повече отколкото при нас в рамките на година. Така реално вместо да доближаваме доходите в тези страни изоставаме още повече.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург - 2570,93 евро, като за година тя е вдигната с 62,69 евро. На второ място по най-висока минимална заплата е Ирландия, а след това са Нидерландия с 2134 евро и Белгия с 2070 евро.

Нека да отбележим и друг тревожен фактор - минималните заплати в много страни, които са извън еврозоната, също са по-високи от нашата заплата. В Черна гора минимално можеш да спечелиш 532 евро, в Сърбия е 544 евро, а в Турция е 568 евро.

Как стоят нещата с хранителните продукти?

Храната в България е по-скъпа отколкото в Полша и Румъния, въпреки че минималните заплати в тези страни са по-високи, показват данни на Евростат. В България цените на храните са 86,5% от средното ниво за страните от ЕС. Същевременно в Полша цените на храните са едва 75,8%, а в Румъния са 72,7% от средното ниво за държавите от ЕС, показват данните на Евростат.

Любопитно е, че по отношение на някои конкретни храни цените в България са по-високи дори от средното ниво за страните от ЕС. Например безалкохолните в България са с 9,9% по-скъпи от средното ниво за ЕС, показват данните на Евростат. По-евтини отколкото у нас са безалкохолните в редица страни с по-висок стандарт на живот, като например Австрия, Франция и Германия. По цени на безалкохолните България е много близо до Люксембург.

При алкохолните напитки цените в България са много близо до средното ниво за ЕС - само с 0,8% под средните. Като и цените на алкохола в България са по-високи отколкото в Австрия, Франция и Германия.

Още по-фрапираща е ситуацията при млякото, сиренето и яйцата. Цените на тези хранителни продукти в България са с 26,9% по-високи от средното ниво за страните от ЕС и са едни от най-високите. От страните от ЕС само в Гърция и Малта тези храни са по-скъпи. Млякото, сиренето и яйцата в България са по-скъпи не само спрямо Австрия, Франция и Германия, а са по-скъпи дори от продаваните храни в Люксембург, където са най-високите заплати сред страните от ЕС.

Но цигарите в България са най-евтините в ЕС. Цените на цигарите в страната са над два пъти по-ниски от средното ниво за страните от Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
Бен Гън преди 1 месец
МРЗ е нужна за изчисляване на Здравни осигуровки и всички останали такси , данъци и плащания , които са на база МРЗ. Иначе никой не работи на МРЗ.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой некадърник изобщо взима минимална тук? Дори чистачките взимат повече
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ффф Ела го кажи това на мен и така ще ти изкривя устата че нищо няма да казваш вече и хората няма да има нужда да ти слушат глупостите
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 105 тебе те гледат като втора ръка, защото си такъв и си мислиш че всички са като теб. Аз не съм имал този проблем
102
1
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 1 месец
от януари 1996 Вълчев е избран за шеф на БНБ. Дадена е заповед на разпространители на храни да не ги доставят до магазините. Изведнъж дойде спасителят Костов и рафтовете за един ден се напълниха с храна. Но България беше подписала унизителни условия, с които ставаше те ри тория. До 2022 в България са разрешени 600 концесия за символични суми. Най фапиращи концесиите за добив злато, вече са 2. Около един процент концесионна такса. В Африка 40% концесионна такса за добив на злато.
101
0
 
1
 
! Отговори
А кой унищожи преди 1 месец
България е дълга тема. Вижте кой е Тодор Вълчев, избран за шеф на БНБ от юни 1996 до зимата 1997. Член на Римски клуб. Вероятно вербуван при обучение в Берлин. Участва в изготвяне на план Ран Ът. Кой единодушно подкрепя кандидатурата му, СДС и БСП. Отворил безобразно количество банки, довел България до фалит. И почва приватизацията БТК предлагана на Виденов за 4 милиарда лева я продава Н. Василев за 250 милиона лв на кипърска офшорка. Н. Василев с Дикме представят план за приватизация Булгартаба
100
0
 
5
 
! Отговори
Едно е преди 1 месец
Валутен борд на МВФ, друго е ЕС, трето е ЕЦБ. За 35 години да я бяха създали тази икономика? Къде отидоха голяма част от еврофондовете. 200 милиарда долара са изнесени в офшорки от България. Не забравяйте, че Венецуела съществува въпреки санкциите. Както и Куба, държави, на които е забранено да внасят дори лекарства за деца. Полша си запази ТЕЦовете и отложи еврото. Но в Полша и Румъния, Чехия и Унгария имат политици, а не *** ри о не тки.
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много коментари тука, ама не коментиратет Полша... верно е, че и про Цоциализма си беха пред нас, ама сега бая са дръпнали... Двойна мин. заплата при по ниски цени... и собствено селско стопанство... не се ли чудите защо ли....
98
16
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 месец
Държава без икономика и производство няма как да не тегли заеми! А няма производство защото всичко читаво се изнася от тук, инвеститорите бягат от превзетата държава на ДС мафията- cмукaчи на кремълски шнурове... Точно заради руските нацисти и техните безмозъчни почитатели у нас сме на това дъно! Ако не беше валутния борд и ЕС сега щяхме да сме Венецуела на балканите! Копейките сте първосигнални и логиката ви куца тотално...
97
2
 
9
 
! Отговори
Родолюбецо преди 1 месец
Гледай България, повече конференции на Давос, ЕЦБ, МВФ, СБ, БМР, Крипто. А Русия или Китай, никой не го интересува. Гледай България инфлация, дефицит-истинският, не фалшифицираният. Инфлация над 60% за 2 години и половина е нищо, нали. Половин милион лева за съборетина на 70 г.? Ти ако искаш си сложи 5 антени на главата, и 6 сателита за по-бързи транзакции, но не го налагай на хората. И виж данни на МВФ за еврозоната. Как се нарича държава, която тегли заеми, за да покрива текущи разходи?
96
20
 
9
 
! Отговори
ффф преди 1 месец
Устата ми се изкриви да виказвам от години,че причената е единствено в нас.НИЕ СМЕ РЯДКО КАЛПАВ НАРОД.Затова в Европа ни гледат като второ качество народ.Нима не е вярно?Ха сега някъкви "патриоти" да ме оплюят.
95
7
 
2
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 месец
Понеже в пPozzия референдумите и протестите са разрешени и не ги пращат в наказателна колония в Сибир! И там не им е важно, че транзакциите минават за три дни, ако изобщо минат! Просто са щастливи защото никой не им забранява ДВГ... ако изобщо имат пари да си купят китайски трошляк на тройна цена! Пък ако нямат ще изтеглят заем, основния лихвен мина 18%, за кредитите е над 25%... Искаме и ние така да живеем, нали копейки?
94
3
 
4
 
! Отговори
Агустин Карстенс преди 1 месец
И никой от управляващите и "големите" медии не коментира изказвания във видеото на Агустин Карстенс, генерален мениджър на БМР, каква е истинската цел на ци фр ов и ди ги тален въздух. Въпросният Новоговор "национален План за въвеждане на евро". Национално му е само е унищожаването на "национална" парична единица Лев. Гледайте видеото на Агустин Карстенс за CBDC.
93
5
 
8
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
И при всички тези изброени стъкмистики ни тикат насила в еврозондата... Не се накрадохте и наядохте алчни национални предатели и пр0дажни слуги на Посолството!!! Пр00клети да сте!!!
92
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като сме некадърна нация дълго ще стоим на последното место по всичко
91
1
 
19
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 1 месец
Съмнявам се, че само 220 еврака не достигат!
90
4
 
12
 
! Отговори
Две неща преди 1 месец
са ни приоритет, да ви на бу таме в еврозоната и да ви циф ровизираме. Защото е много важно вместо за 12 секунди за 3 три да си извършвате тразакциите. Понеже по-бързо трябва да ви блокираме сметките от ЕЦБ. Протестирате срещу забрана на ДВГ, блокираме ви сметките. Протестирате срещу щастливите кокошки, блокираме ви сметките. Не искате детето ви да си сменя пола без ваше одобрение и знание, блокираме ви сметките. Пример Гърция и Канада. Забраняваме ви референдумите! На печелившите, честито.
89
2
 
14
 
! Отговори
Затова преди 1 месец
ще теглим още заеми, за да я увеличим.Осигуровките скачат, следват уволнения, защото малкият и среден бизнес се задъхват. Като пратим потребителите на борса ток, приходите ще се увеличат, българите ще намалят потреблението, няма да се плашим, ще сложим такса електромер, дали има или няма електромер няма значение. Ще вдигнем с още 300% заплатите на общинарите, като повишим още местните данъци или такса смет. Важнто е да ви набутаме в еврозоната, за да теглим още заеми и да опо скаме резерв
88
3
 
8
 
! Отговори
Че Говада преди 1 месец
Имаме демокрация и закони , но властите са в ръцете на агентите на ДС и комунистите, но не на истинските комунисти , а на бандитите на диктаторите, които Сталин инсталира след преврати и убийства на истински комунисти...
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
В робските години данъка е бил десятък- 10% сега до края на май работим за данъци според статистиката и БНТ .