Минималната ни заплата изостава с 220 евро от тази в ЕС

Изпреварват ни и с по-евтина храна
31 юли 2024 21:05, Инна Ангелова
150
Минималната ни заплата изостава с 220 евро от тази в ЕС
Снимка: БГНЕС

Съвсем очаквано минималната работна заплата в страна изостава с над 220 евро от повечето страни-членки на ЕС. В момента МРЗ е 933 лв. на месец или с други думи казано 477,04 евро на месец. В Латвия например най-ниското възнаграждение, което можеш да получиш, е 700 евро. Данните са на европейската статистическа служба Евростат.

Минималната заплата в България е над два пъти по-малка отколкото в Полша и над четири пъти по-ниска отколкото в Германия. В повечето държави от ЕС МРЗ се променят два пъти в годината - от 1 януари и от 1 юли. Полша е една от тези държави.

От 1 юли 2024 г. минималната заплата в Полша е вдигната с 20 евро и вече е 997,91 евро. Трябва да отбележим и факта, че храните в супермаркетите също са по-евтини, отколкото тези при нас. В същото време в България МРЗ остава без промяна.

Ако направим сравнение и с някои от по-развитите икономики ще видим и съществената разлика. В Германия минималната заплата е 2054 евро, а във Франция е 1766,92 евро, пише още в статията си в-к “Труд”.

Хърватия също ни изпреварва по ръст на заплатите. За година минималната заплата там е нараснала с 20 на сто, или със 140 евро, като достига 840 евро.

Очаквано е, че минималната заплата в България остава най-ниската сред страните от ЕС. Погледнато не в проценти, а в абсолютна сума, минималната заплата в 10 държави от ЕС е увеличена с повече отколкото при нас в рамките на година. Така реално вместо да доближаваме доходите в тези страни изоставаме още повече.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург - 2570,93 евро, като за година тя е вдигната с 62,69 евро. На второ място по най-висока минимална заплата е Ирландия, а след това са Нидерландия с 2134 евро и Белгия с 2070 евро.

Нека да отбележим и друг тревожен фактор - минималните заплати в много страни, които са извън еврозоната, също са по-високи от нашата заплата. В Черна гора минимално можеш да спечелиш 532 евро, в Сърбия е 544 евро, а в Турция е 568 евро.

Как стоят нещата с хранителните продукти?

Храната в България е по-скъпа отколкото в Полша и Румъния, въпреки че минималните заплати в тези страни са по-високи, показват данни на Евростат. В България цените на храните са 86,5% от средното ниво за страните от ЕС. Същевременно в Полша цените на храните са едва 75,8%, а в Румъния са 72,7% от средното ниво за държавите от ЕС, показват данните на Евростат.

Любопитно е, че по отношение на някои конкретни храни цените в България са по-високи дори от средното ниво за страните от ЕС. Например безалкохолните в България са с 9,9% по-скъпи от средното ниво за ЕС, показват данните на Евростат. По-евтини отколкото у нас са безалкохолните в редица страни с по-висок стандарт на живот, като например Австрия, Франция и Германия. По цени на безалкохолните България е много близо до Люксембург.

При алкохолните напитки цените в България са много близо до средното ниво за ЕС - само с 0,8% под средните. Като и цените на алкохола в България са по-високи отколкото в Австрия, Франция и Германия.

Още по-фрапираща е ситуацията при млякото, сиренето и яйцата. Цените на тези хранителни продукти в България са с 26,9% по-високи от средното ниво за страните от ЕС и са едни от най-високите. От страните от ЕС само в Гърция и Малта тези храни са по-скъпи. Млякото, сиренето и яйцата в България са по-скъпи не само спрямо Австрия, Франция и Германия, а са по-скъпи дори от продаваните храни в Люксембург, където са най-високите заплати сред страните от ЕС.

Но цигарите в България са най-евтините в ЕС. Цените на цигарите в страната са над два пъти по-ниски от средното ниво за страните от Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
16
 
! Отговори
до 66 преди 1 месец
до 66, едностаен в Германия да е 1млн може би единствено някъде в центъра и то на Мюнхен или Берлин! Защо лъжеш хората. В Германия съм и виждам цените, стига сте ми цитирали цени от Мюнхен като средни за Германия. В Центъра на голям град зимата имаше по 300 хиляди евро хубав апартамент, а извън градовете и по селцата се намират много по-евтини и изгодни от България. Стига ЛЪЖИ!
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време ни лъжеха с едни кошници с най-необходимите продукти, уж колко стрували тук, пък колко еди къде си! Сега и това го няма!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната доза етатистки измишльотини. Политикът пари не дава. Само взима и се разпорежда, кой колко да дава. Една държава на първо място трябва да се стреми да няма престъпност. От там нататък да мисли за това кой какво яде. А тук е на обратно. Престъпници и дребни тарикати шарят като кърлежи по поляна, а държавата застанала и обяснява, аз колко съм бил гладен и жаден, докато от бандитлък не мога носа да си подам спокойно навън.
63
0
 
4
 
! Отговори
А У СОФЕТУ преди 1 месец
ДАВАТ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ ПО ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВА НА МЕСЕЦ > ИНЖ. ЧАЙКОВ ОТ ПУДООС 380 000 лв. МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА
62
2
 
10
 
! Отговори
Добре, преди 1 месец
Че беше Асен да вдигне мин.заплата к пенсиите.Че служебната министърка на финансите за нищо не става.А днес е одобрила нов заем от 250 млн.евро.За два месеца шести заем.
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минималната заплата е легален начин някои фирми да укриват данъци. В най-развитите икономики в света като Норвегия, Дания и Австрия минималната заплата се гласува поотделно във всеки бранш, а не в парламента, където и без това има само патологични безработници.
60
3
 
10
 
! Отговори
IVo_1 преди 1 месец
манипулативна статия. Има държави в коити няма минимална заплата. няма как да се сравява с нещо което липсва ( примерно Австрия, германия, Италия, ДАния) ...
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А данъците с колко изостават
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавния бюджет само за юни е минус 626 милиона
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да отбележим и факта, че храните в супермаркетите също са по-евтини, отколкото тези при нас. //Кажете че всички видове услуги са 7-8 пъти по скъпи от България.И че цената на едностаен в Германия е 1 милион евро.Стига половинчати статии
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледа се покупателната способност , а не размера .В Зимбабве вземат с милиони , но какво от това . Затова в България всички казват , че при социализма е бил най добър живота , защото парите са имали покупателна способност .
55
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
През 2007 г като влязохме в ЕС отношението на мин.заплата в Люксембург и България беше 17, сега е 5.38. Не забравяйте откъде сме тръгнали.
54
5
 
10
 
! Отговори
дебили са българите преди 1 месец
са българите, не 80%. И след 35 години още вярват, че са ги взели в ЕС и НАТО за да ги направят и тях богати, западняците да споделят с тях богатствата които столетия наред крадоха с кръв и убийства от целия свят и да ги сложат като равноправни на масата в клуба на богатите от единия милиард. И си вярват, че сега ще произвеждат снаряди да убиват руснаци, а после като победят Русия на българите ще им дадат лъвски дял от плячката като я разграбят, та българите да карат нови мъъсидиси и биемдаблю.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че Асен Василев увеличи заплатите у пенсиите. Че при тиквения крадец беше пълна скръб. Сега за скъпата Гърция се чака пи 4 часа на границата.
52
2
 
0
 
! Отговори
Да ти припомня преди 1 месец
До USA SUPER КИРО НОФ - днес убиха лидер на Хамас.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-лошото е че нашите политици изостават умствено. После ще се чудят защо пада избирателната активност все повече. Особено тия от ГЕРБ дето все някой друг им е виновен, после идват тия от ПП и след това тия от ДБ дето все се обединяват и все се дънят.
50
6
 
8
 
! Отговори
И аз съм за ПП ДБ преди 1 месец
И аз пак ще гласувам за ПП ДБ.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виновни са ГЕРБ!
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм за ПП и ДБ!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виновни са политиците!