Балони с райски газ вървят като дъвки по Черноморието

И непълнолетни го купуват без проблеми
2 авг 2024 08:00, Стела Стоянова
52
Балони с райски газ вървят като дъвки по Черноморието
Снимка БГНЕС, архив

Масовата продажба на балони с райски газ по Черноморието не спира.

Парламентът одобри на първо четене забрана върху продажбата, включително онлайн, на диазотен оксид и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. В разгара на летния сезон в най-големия курортен комплекс у нас “Слънчев бряг” обаче балоните се търгуват напълно свободно.

Проверка на БНТ показа колко е лесно да се купи балон с райски газ на улицата.

Малко след полунощ на централната улица в “Слънчев бряг” райски газ се продава абсолютно свободно - на всички. Поне седем души предлагат на случайни минувачи флакони и балони.

-“С райски газ ли са балоните?”
-“Да!”
-“А каква е цената за един?”
-“7.”
-“7 лева?”
-“Да.”
-“Мога ли да си купя от Вас?”
-“Да!”
-“Добре. Дайте ми един.”

Плаща се в брой, без касова бележка. Служител в близко заведение разказва, че по същия начин балони се продават и на непълнолетни.

"16, 17 ,18-годишни го купуват без никакъв проблем по улиците. За заведенията не знам, защото съм на работа и не виждам какво става. По улиците е съвсем нормално нещо. То е все едно да си купиш дъвка. В целия Слънчев бряг е това нещо. На всяка крачка може да се намери".

"В Холандия това е незаконно. Ако те хване полицията, ще загазиш. Опасно е."

Скоро и в България продажбата на райски газ ще бъде незаконна - без значение от възрастта на потребителя.

“Един балон, ако не причинява вреда, то няколко балона създават вече един дисбаланс в организма. И всеки организъм особено от подрастващи, които не са завършили своето физическо развитие, балансът и промяната в техния организъм е много съществена. Имаме припадъци, имаме изтръпване на крайници, имам съответно много тежки състояния след това", каза Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества-Бургас.

В същото време парламентът забрани на първо четене свободната продажба на райски газ и пълнители с диазотен оксид, включително и онлайн на физически лица.

“Големият спор сега е дали трябва да включим този диазотен оксид в списъка за наркотични. В становището на Министерство на здравеопазването и най-вече, което се базира на експертните становища, е, че райския газ не е наркотичен продукт", отбеляза д-р Галя Кондева, министър на здравеопазването.

Според министър Кондева контролът трябва да се засили.

“Повече проверки - това винаги съществува като възможност, но ние работим в рамките на районните здравни инспекции, където персоналът е този, който е. Така че повечето проверки, винаги можем, като начало по спазване на приетите нормативни уредби, да ги засилим и да им дадем приоритет на тях", подчерта министър Кондева.

Продължават проверките на полицията в курортите за продажба на райски газ в нощни заведения и на непълнолетни. В тях се включват и служители от Агенцията по храните и РЗИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Черномориерайски газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Шиндо преди 1 месец
Естествен подбор! Някой да ги е накарал насила и против волята им да дишат балони?! Не, правят го, защото са прости, също като своите родители, които едно време са пушили трева и са се боцкали с хероин! Крушата не пада по-далече от дървото, всичко идва от семейството!
42
0
 
1
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 месец
Как може да сравняват дъвките с райския газ, дъвките са вредни както за зъбите така и за стомашно-чревния тракт тъй като постоянно стимулират производството на слунка и салива.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да вземат натривка от волана на МПСто. От потта се вижда всичко, няма смисъл да ги тестват за каквото и да е повече. Шофьорите с ръкавици директно в болницата за пълен анализ.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по - добре това , отколкото Кале с диазепам
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навремето поне имаше качествен матерял, не тия шитове.
38
0
 
2
 
! Отговори
решението: преди 1 месец
Рязко вдигане на лихвите по всякакви кредити!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е като забраната за тютюнопушене на обществени места в България. Закона е Врата у полето.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помня едно време, когато взех от на дядо цигарите, той си ги свиваше сам от тютюн. Изпуших си я. Бях на около 9 години. Мама като разбра, оле, като взе дървото при печката и удряше, където свари. Насрааа ме от бой. После като станах на 16 започнах да пуша скришно и така вече 30 години съм пушач.
35
3
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
Ами легализирайте тревата-много по-безопасно е от балоните,попърса и тем подобни простотии.Естествено че хората ще предпочетат да се напушат спокойно, отколкото да дишат тея глупости.Все някак искат да се забавляват
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 34 - Пак се друса яко. Просто си извън играта.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Пак като не вървят кристалите като бонбонки, значи е добре :))" - Не вървят ли? Ох малееее ... Имам рода, дето ореди време се навърташе покрай на Митака хората, а сега са му дали, да продава в цал комплекс. Той подбира барманчета и аниматори, шефа на комплекса се прави на ударен и общо взето ми го каза - 10000 лева за шефовете, 3000 лева за моито и 2000 лева рушвет и 5000 лева за мен. Аз вика - "На месец?" А тоя се смее и вика "На ден, на деееен ха ха ха". Слънчака е дупка ...
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами не ги бият младите и затова израстват буклучаци!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пиксел на фолио и 2 дена купон
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Легализирайте марихуаната в тая русофилска дупка, баси неандерталците ялови в тая България.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Слънчев бряг (или по-скоро Слънчака, че няма нищо общо с това,нкоето беше преди 2000-та г.) на силна заминава поне полови тон твърдо. Амфети (вллючително и хапове) и пiко за бедните, екстазита и кока за по-платежоспособните. Работниците масово са на по 2-3 грама амфет на ден и това е, ако не се излиза на парти, а половината С.Б. лъха на канабис. За алкохола няма да споменавам. Райския газ е 1/1000 от "лошото там", ама не прави сериозни пари и бе се бара.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готино е, хлапетата постоянно дишат вкъщи, пробвах, кеф е. Едно време джасахме много по сериозни неща. Легализирайте марихуаната, като нормалните страни и оставете децата да се забавляват
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Райския газ го дават на родилките като раждат.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Райския газ е безобиден за мен, навремето дишаххме такива балони за да се посмеем, явно са изнежени в момента лапетата :))
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак като не вървят кристалите като бонбонки, значи е добре :))
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Нова телевизия са виновни.Те направиха реклама на райски газ и бяха поканили психиатър да обяснява колко е готин.