Георги Георгиев: Медиците ще имат паник-бутони

С тях ще могат незабавно да подават сигнали за насилие
2 авг 2024 12:53, Стела Стоянова
14
Георги Георгиев: Медиците ще имат паник-бутони
Снимка БГНЕС, архив

"Лекарите трябва да се борят за живота на пациентите, а не да се борят с агресивните пациенти и техните близки. Това е защита и уважение, което ние дължим на здравните ни специалисти".

Това съобщи в профила си във фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

"Затова вчера Народното събрание прие единодушно решение с мерки за противодействие на насилието над медици. В най-кратки срокове Министерство на здравеопазването ще въведе следните допълнителни мерки:

1. Предоставяне на устройства ("паник бутони") в идентифицирани като високорискови райони. С тях здравният персонал незабавно ще може да подава сигнал за насилие към полицията.

2. Създаване на специализирана електронна система към министерството, чрез която лекарите и медицинските сестри ще съобщават за случаите на насилие. Данните ще помогнат за идентифициране на рискови райони.

3. Провеждане на обучения за медиците и директорите на лечебни заведения за мерки за превенция на насилие над лекари.

Внесохме това решение заедно с колегите ми от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, проф. Костадин Ангелов, и доц. Лъчезар Иванов. И благодаря на всички депутати, които го подкрепиха.

Категорично трябва да осигурим безопасна и сигурна среда, в която медицинските специалисти да предоставят навременна и качествена медицинска грижа. Факт е, че проблемът с насилието над медици не може да се реши само по пътя на наказателната репресия, защото често лекарите не подават сигнали за насилието над тях, а и системата е твърде тромава.

По данни на Световната здравна организация между 8% и 38% от работещите в областта на здравеопазването в световен мащаб са били обект на физическо насилие в определен момент от техния професионален път, а много повече са били обект на вербална агресия.

Наш дълг е да предприемем всички възможни действия, за да се противопоставим на тази тенденция", пише Георгиев. I БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А те борят ли се истински за живота на пациентите или доста често само маркират работа?И къде е паник-бутонът на пациента при неорофесионално отношение и корупция от странана лекарското съсловие?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все едно ги пазят от терористи, специален пагон. Един курс с психолози за разпознаване на гнева и паник бутон.Държавата на разделението........
9
3
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
..и паник бутон да има за пациентите ..когато докторите се държат агресивно-надменно ,а то само от едната страна ,тъй се нарушават правата и защитата от доктор-избиколци на хората.Ако сериозно,то това е добре ,но това ще ги направи по нетолератни към хората знаейки ,че ставатнедосигаеми от пациентите си...а те на хорицата това само им оставаше да шлепнат един шамар на някой самозабравил се медик..и това право искат да им отнемат на горките хорица.Народа невъзпитан-лекарите от народа са
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са под специален пагон, а каляски с коне - искате ли бронирани джипове.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обучавайте докторите, че седят по 5 мин с пациентите. Другия персонал ще чака с бутона докато му разбиват лицето. Държавата на разделението..Нали те вземат по 5-6 бона, не могат да се платат курса. Ние с по 1200 - 1300, ще ходим на частни уроци.Да не говорим тия с минимални заплати.
6
0
 
7
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Вместо паник бутони да спрат да ходят при здравни неосигурените! Всички знаем кои са те.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спешните медици трябва да са под пагон и специална държавна защита, както в западните държави. А тези които ги възпрепятстват трябва бъдат наказвани.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Натискат паник бутона и до час идва полицията, през това време разказват вицове за успокояване на гневните пациенти надявайки се да не ги линчуват! Страхотно трябваше да свикат ВеликоНС за това решение!
3
0
 
13
 
! Отговори
Kerviz преди 1 месец
Защо потърпевшите лекари трябва да се занимават с паник бутони ?Така или иначе тези райони ще си останат високорискови. Това не решава проблема, а го замита под килима.Ако въпреки паник бутона отново пребият лекар, пистолети ли ще им раздавате ?Всички знаем къде е проблема и вие също знаете. Заедно знаем как се решава, но не искате. Ама много не искате!
2
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Най после се събудихте,некъдърници,откога го искът медиците,обществото,можете ли да си спомнете поне това
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НС се занимава с неща, които би трябвало да са работа на министерството.... Нищо чудно, че сме толкова изостанали във всяко отношение