В разгара на лятото: Поскъпнаха родните домати и краставици

През изминалата седмица са поевтинели пъпешите и дините
2 авг 2024 16:15, Анисия Иванова
28
В разгара на лятото: Поскъпнаха родните домати и краставици
Снимка: БГНЕС, архив

Българските оранжерийни краставици поскъпнаха с 2% през миналата седмица и на едро ги продават средно по 2,81 лв. за кг, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на българските оранжерийни домати е вдигната с 1,9% средно до 2,19 лв. за кг на едро. Българските домати и краставици са сред малкото плодове и зеленчуци, които поскъпват през миналата седмица.

Вносните краставици поевтиняха с 8 на сто за седмица и по борси и тържища на едро ги продават средно по 2,27 лв., което е по-малко от цената на поскъпващите български краставици. Зелените чушки поевтиняха за седмица с 6,7% и на едро цената им достигна 2,50 лв. за кг.

Най-много през изминалата седмица са поевтинели пъпешите - с 15,8%, до средна цена от 1,58 лв. за кг на едро. Дините също значително поевтиняха - с над 10 на сто за седмица, като по борси и тържища ги продават на едро средно по 0,78 лв. за кг. Картофите също поевтиняха - с 11,3%, и на едро ги продават средно по 1,02 лв. за кг.

Докато повечето плодове и зеленчуци поевтиняват, млякото, маслото, бобът и оризът продължават да поскъпват. Само за седмица цената на киселото мляко е нараснала с 2,2% и на едро кофичка от 400 гр струва средно 1,23 лв. Прясното мляко е поскъпнало с 1,4% и на едро го продават средно по 2,24 лв. за литър. Оризът само за седмица поскъпна с 3,2% до 3,32 лв. за кг на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: лятоценизеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
ааьаьаьаь преди 1 месец
Зимата ще ядем тогава са по-евтини.
25
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
домати и краставици над 3 лж през август къде са евросубсидиите нали всепари искате затова никакви пари на никои защото те развращават и корумпират
24
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Абсолютно. Засенчвам цялата градина. Парника също. Поливам през ден. Тази година има много добра реколта. Домати, краставици, тиквички всичко е в изобилие. Не можем да ги изядем и раздаваме на приятели.
23
0
 
3
 
! Отговори
ДО 22 преди 1 месец
Малко Хора ще те разберат , аз направих сянка на Доматите и Краставиците с мрежа против Градушка - няма такъв берекет .Ако са изложени на това Слънце се пържат и умират .Както са Хората .
22
0
 
4
 
! Отговори
ЗА КРАСТ и ДОМ.... преди 1 месец
При над 36 градуса доматите и краставиците умират камо ли да е една седмица или цял месец .....Засенчването във дворчето е задължително и от градушка помага !
21
0
 
0
 
! Отговори
ЗА КРАСТ и ДОМ.... преди 1 месец
Отвън на двора без засенчване както бог дал и без торове и препарати ще засеете домати и краставици и я ядете я не ! Според мен 90% НЕ ! И др --мойте краставици даваха един месец много добре и после пожълтяват и лека полека си заминават доматите горе долу същия филм-- трябва да насадиш 10 сорта различни че да се разминат във зреенето . Или краставиците да ги садиш през време че да имаш по-дълго време -- да ви кажа имам добри наблюдения и опит и във пръскането също !
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То колко са родни е друг въпрос, но нали требва да ти одерат кожата :)))
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cnokoooo! Ckopo шe e бepuтбaтa нa pogнuтe бaнaнu u aнaнacu..
18
0
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Отчаян === Няма вече такива домати, защото вече ги няма старите семена. Имаше навремето научни институти, които развиваха нови сортове в опитни полета. Сега семената които се продават са хибридни, специално създадени да издържат на насекоми, суша, кофти почва, така че и да си отгледаш в най-чистото екологично село в България, пак ще ядеш ГМО :))) Като искаш домат с вкус на домат, купувай си чери домати. Само те миришат и още не са ги прецакали
17
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Патреотете да си ядат български домати и краставици. Нали постоянно разправят, че само българските плодове и зеленчуци са най-вкусни и хубави на света. Навсякъде в останалия свят всичко е б0kлук :))) Аз като си купувам от пазара не гледам цена и не питам откъде са. Харесат ли ми на външен вид си взимам, ако ще и от Китай да са ги поръчали с Али Експрес :))) А най са ми противни розовите домати. Никога не си купувам. Хем са кухи, хем жилави и нямат вкус
16
2
 
2
 
! Отговори
Лоша новина преди 1 месец
За жените които обичат да си ги завират у хралупите
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родните вече са турски.. нали главчо назначи турчета.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яжте турски домати 2 пъти по евтини :)))
13
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
"Гиб",аз НИКОГА НЕ пръскам !..Торя само с оборска тор,която един "ром" ми доставя..Това е !..Което изкара,изкара..Никаква химия ...Разбира се ,и никакви "хибридни" сортове !..Само нашенски,прекрасни типове..
12
2
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
до 10. Даваш грешни съвети на хората. По-добре от магазина, отколкото от бабите. Аз имам до моята градина едни съседи баби и дядовци, няма да ти казвам каква химия слагат за да имат домати. Аз химия не използвам, пръскам само с прясно мляко и това е, поне после знам, че ям истински домат.
11
1
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Не мога да проумея как е възможно краставиците да са по-скъпи от доматите. Аз на моята градина тази пролет засадих 80 корена домати и 5 краставици. Краставицата само я поливаш и береш. От пет корена краставици долу горе всеки ден отксъвам по една краставица а доматите се отглеждат десет пъти по-трудно от краставиците и накрая цената в магазина на краставиците или една и съща или по-скъпа. Невероятно! Домата иска пръскане, колтучене, опрашване, поливане, връзване, а краставицата само поливане.
10
2
 
8
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Купувам от бабите по селата или които идват в града да продават собствено производство ....розови домати ...биволски сърца ....домашни домати 2 лв килото най много 2.50 ...краставици 1.50-2 лв .....ама друго си е да отидеш на Кауфланда нали от там да си купиш ....модерна работа ...вътре хладничко ..нищо че доматите са гумени и струват двойно ......
9
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Отчаян....купи си къщичка на село и си засади доматите !..Аз самият от дворче 150 квадрата,В ГРАДСКА среда,ям истински домати и краставици цяло лято..Иначе цените ги забелязвам :..-ВЧЕРА в един магазин бяха 4 лв килото,в друг на 50 м. от него-само 1.90 лв.И двата магазина "НЕ випаджийски",със стелажи на тротоара..Та:..-"Ценообразуването" в "пазарнота икономика" У НАС е най-загадъчното за мен нещо..
8
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Отчаян Купувайте си розови от пазарите. Обикновено не са като турските топки за билярд. Лошото е че са 5-6 лв и няма мърдане. Също така на някои места можете да пробвате.
7
2
 
4
 
! Отговори
Йоргос преди 1 месец
Въобще не ме интересува. Да си ги ядат. А и далеч не е ясно дали въобще са български. Същият изкуствен вкус като турските. Ям гръцки само.