Лекарят, прегледал дете за 1500 лв.: Законно е, здравеопазването е безценно

Не отговори защо е толкова скъпо и колко струва премахване на ушна кал
Обновена: 8 авг 2024 10:47 | 7 авг 2024 09:07, Елка Василева
466
Лекарят, прегледал дете за 1500 лв.: Законно е, здравеопазването е безценно
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 1500 лева за преглед на дете. Толкова пари са платили родителите на 9-годишно болно момиче в „Златни пясъци“. Срещу сумата детето е било прегледано два пъти и са му предписани лекарства.

Още по темата
Д-р Здравко Дамянов, взел 1494 лева за прегледа, каза, че за него е важно здравето на пациентите, а финансовата политика е определена от друг.

Попитан къде е ценоразписът на направените услуги, той заяви, че зад гърба му в кабинета и всичко е регламентирано.

„Всичко е законно, а здравеопазването е безценно. Детето се подобри след предписаната терапия. Става дума за многократно страдание. То дойде с болки в гърлото, които се разпространяваха към ушите и носа“, обясни лекарят пред bTV.

Той уточни, че след предписана терапия момичето отива вкъщи и след 5 дни идва на контролен преглед.
 
След първото посещение на медицинския център на семейството от Литва не са поискани пари. Казват им, че ще платят при контролния преглед.

„Когато отидохме за втори път, ни прегледаха и казаха да продължи да си пие лекарствата. Аз първо бях в един кабинет, където преглеждаха дъщеря ми. След това отидох в друг кабинет, където е секретарката. И тя написа всички документи“, обясни Оксана.

Там разбира и сметката – 1450 лева. Или 765 евро.

Д-р Дамянов заяви, че ако не е била предприета терапията, детето е щяло да отиде вероятно в друга болница. И видя интрига в българската следа, която е в лицето на приятел на семейството от Литва.

„Никой не каза, че детето се подобри. А се създаде интрига, след като българин, приятел на родителите на болното дете, се включва. Все пак, ако беше нещо обичайно, нямаше да се постъпи по този начин. Детето е страдало от същите симптоми преди два месеца в Турция. Не знам защо не е назначено профилактично лечение“, каза лекарят, взел високата сума за прегледите и назначената терапия.

Той допълни, че при контролния преглед се вижда ушна кал при детето, която е почистена. По думите му именно това облекчава състоянието още повече.

Накрая на разговор д-р Дамянов обясни, че на българи пари не взима, а при въпрос дели ли пациентите си, той отговори: „Не деля никого, просто българи не идват при мен на „Златни пясъци“, затова не им взимам пари.“

А при пореден опит да се получи отговор на въпроса защо е толкова скъпо и колко струва премахване на ушна кал, той реши да прекъсне разговора.

От публикации в медии става ясно, че здравното министерство и районната здравна инспекция са започнали проверки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ само да викнеш линейка е 500-1000 долара, нали искахте да сте като западни държави. Ей ви на. През мракобесния соц тия неща ги нямаше.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пострадах на Канарските острови - счупен пръст на крака. Лекаря, който беше германец постави шина и изписа някакви обезболяващи. Платих около 110 Евро. После от застраховката ми ги възтановиха.
42
2
 
21
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 месец
Е това е - човека си бачка по схемета "болен на креват се е..б..е". Ако е само той - майната му. Лошото е, че цялото ни здравеопазване се напълни с такива. Не казвам, че няма и съвестни, но са все по-малко. Най-простия пример: искаш да запишеш час за специалист по здр. каса - чакаш. За някои се чака с месеци. В същото време в частния кабинет срещу скромно заплащане може да идеш още утре срещу немалка сума, за която я ти дадат документ, а не. И пак идем, че държава НЯМА!
41
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква Гърция, там винаги е било по-скъпо и в хотелите и в заведенията. Да не говорим каква е жега. Само морето е малко по-хубаво, но до там! Ако нямате засраховка, по-добре да не търсите медицинска помощ в чужбина. :-)
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са само лекарите в Здравната мафия по курортите. В нея са и аптеките и частните линейки. Свързани са в ОПГ и дерат кожи от туристите безнаказано. Българи не лекуват, както си е казал този и не им продават лекарства, за да не се разчупва. Тази Здравна мафия генерира повече пари от продажбата на наркотици по комплексите и имат "гръб" в лицето на тези, които трябва да ги проверяват и контролират.
39
1
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
У вас! Правят ти братче!
38
26
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Който учи - ще сполучи! Останалите ще реват в интернет с разпенени усти и цигара ротманс от евтиния в устата!
37
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са министъра на туризма и министъра на здравеопазването?
36
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чист капитализъм, не знам защо се сърдят всички. Като не ви харесва - отивате в друг град на евтино.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28не, човекът просто се цели в таргета богати пациенти. само че в Бг те не са много. Дано да е достатъчно кадърен и комуникативен че да свърти някаква част от тях. За хората с ниски доходи настъпват трудни времена. Скоро за голяма част от тях лечението ще е недостъпно. Това звучи отвратително но живеем в такава система, На някои здравното осигуряване не им стига. Станаха прекалено алчни. Пак казвам, да вървят другаде, масата няма да има полза от тях.
34
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само така, нещата ще се оправят когато и последния турист си замине от тая клоака наречена море. Да фалират, да изпукат и да изринат всичко след сегашните. После ни се смеят че висим по 6 часа на границата с Гърция, но явно хората го предпочитат пред опцията БГ море.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда здравето е безценно, спокойно може да го пречукаме този доктор - после ще му вземем поне 10 000 лв за лечение, защото нали знаете здравето е безценно.
32
2
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
Тоя си ги заслужава само заради чувството му за хумор:) Супер е туризма у БГ, кво:)
31
33
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Който не е доволен да учи за доктор и след 10 години да взема и той/тя/те! Иначе си продавайте чорапите на пазара и да пазете тишина, че от шум и нерви, после трябва да ходите на доктор!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туристите е трябвало да питат в хотела, за да го насочат към спешна помощ о щеше да излезе безплатно.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв лекар е тоя? Здравният министър да го заличи
28
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се замислим, че един брокер на имоти (едно от най-гнусните и ненужни звена в обществото) прибира по 3,4 % от дадена сделка за да излъже една от двете страни и държавата не регулира този процес, няма за какво да се очудваме на всичко друго.
27
2
 
24
 
! Отговори
Kiro преди 1 месец
Така ще е, защото системата я няма. В БГ-то плащаш на НЗОК като поп, после отиваш на доктор, ама ако намериш, защото НЗОК не се интересува да осигури достъп до лекар на хората по провинцията, нищо че взема парите.
26
22
 
6
 
! Отговори
Ми преди 1 месец
още по-хубаво да се разчуе, та да не се мъкнат тук разни отпадъци от Прибалтика!
25
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човекът си цени труда. Учил шест години,специализирал,наливал пари и сега работи, като декларира трудът си и плаща данъци,а ушев лежи в храсталаците,драпа макарите и толкова взема за една отцепка,кеш пара в джобарата при това всеки ден, само че трудно ги харчи и затова всичко е на близки роднини и кара издънен кош тройка дизел.

Спонсорирани публикации