Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трият се анти демократ лгбтиояьйсх коментари. Призовавам за заплюване в лицето на всички от ППДБ , те са инсталирани с ала бала да прокарат тези закони в България! Събудете се!
67
38
 
3
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 1 месец
Радев, вето!!! Или незабавен импийчмънт ако се подпише! Мръсен, срамен зелен чорап! Путин отива в историята, Фигуранте! Налагай вето незабавно! И който пита - да, нямам никакъв проблем с ЛГБТ+ пропагандата в училища, по улици и т.н. Те са хора като нас и колкото по-рано запознаем децата, че различните са хора като тях, толкова по-лесно ще живеем в нормално общество. Не съм чул някой да е захаресвал своя пол в следствие на книга или нещо от сорта! Опомни се, племе оскотяло, влез в 21 век!
66
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В същото време путин е осрал бункера си от страх.. хахахахахаха
65
38
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Не на фашисткя закон преписан 1:1 от Русия! Свобода и равни права за всички! Президента е длъжен да се съобрази с Европа или доказва че работи предимно за Русия, волята на Путин и срещу демократичните ценности на запада!
64
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като лапате евро гей пари нямате проблем. Копейки тъпияни..
63
1
 
30
 
! Отговори
По преди 1 месец
този въпрос в БГ и християни и мюсюлмани сме на едно мнение!
62
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има само два пола - мъжки и женски. От тях се възпроизвежда човечеството. Това е. Друго няма. Другото са психически отклонения и фантазии.
61
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата"........................Това може само да ни радва.
60
3
 
30
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Осъзнайте се искащи вето! Кажете къде пише че има трети пол , обърнете се към християнските ценности! Поругаване от различните е на Задушница да се провежда прайд! Имате ли кумова срама! Господ е създал първо Адам и после *** , няма трети пол безбожници!
59
13
 
3
 
! Отговори
хм преди 1 месец
До Анонимен 50 Ти сам виждаш, че името на първата жена в света се цензурира в този сайт. Така че се замисли, дали мъжете не са основното, а жените само за продължение на рода. И само тогава да бъдат търсени за секс.
58
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коалиция Заедно срещу насилието бурно ръкопляскаше и подкрепяше имане, докато боксьора млатеше своите съпернички..
57
2
 
34
 
! Отговори
Пенчо Пенчев преди 1 месец
Радев да го подписва и въобще не се съобразява с гадните либерасти
56
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези хора нямат деца! Нямат никакво право да се интересуват от чуждите деца!
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До демократ Нали за равноправие м/у хората говорим? Кои обаче и до колко са хора е друг въпрос!
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Могат да са спокойни че правата на човека не са засегнати. Децата ме живеят в училищата. Забрана за популяризирането не е ограничаване на права. *** ли са или се правят на ***. Не могат да ме надминат :)))
53
1
 
32
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
Конситуционно Радев няма правомощия да не се съгласи с волята на парламента ни. Казва се демокрация, хорицата от Съвета на Европа могат да се пообучат малко преди да биват "обезпокоявани" и да дават такива идеи.
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев да не се поддава!7000 за Белене.
51
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До демократ 55. Законът е за пропагандата в училищата. Ква дискриминация те е ударила в психясалия мозък ?
50
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче целият български народ иска този закон! Не случайно беше гласуван с толкова голямо мнозинство!
49
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Какъв 55. Неаме проблем. Не ги забелязваме. Не ни интересуват. Но не трябва да се пропагандира в училище. Защо се правите на гръмнати ?