Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
50
 
5
 
! Отговори
демократ преди 1 месец
ЛГБТ общностите в България не приемат този закон и той ще бъде отменен. Освен това противоречи на законите против дискриминацията и за равноправие между хората. Обаче и Евросъюзът ще се намеси, както и Европейската комисия. Ще ни издърпат здраво ушите заради този закон. А Международният съд по правата на човека може и да осъди България! Трябва да се вразумим и отменим закона докато е време.
47
42
 
6
 
! Отговори
Какъв преди 1 месец
Ви е проблема с ЛГБТ хората, А ?! Такива хора същесттвуват от как свят светва и ще продължава да ги има . Никой не е в състояние да ми забрани да говоря на децата си за хората с нестандартна полова ориентация и да ги възпитам да уважават всеки човек не засимо от пол, цвят на кожата или религия. За това сме хора ,за да сме различни ,имаче света ще се превърне в еднообразно място без прогрес.
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Древните гърци са измислили секса за удоволствие. После римляните добавили жената. А сега брюкселците ще добавят и трети пол.
45
4
 
37
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Давай Радев, подписвай закона ! Шегиевавджендърите, нека реват !
44
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да припомня на любителите на радев, радевото служебно правителство зароби България и гражданите и да плащат на турската боташ по милион на ден без да получава нищо насреща, 15 години, дали не трябва да отговаря за това?
43
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега вече със сигурност ще разберем на кого се кланя фигуранта.
42
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спартанците са измислили решение за тия 7000 ППДБ активисти и комисарят им.
41
20
 
2
 
! Отговори
доказано от Радев преди 1 месец
Радев бръкна във всички балкони и под фусти на политическите м.....и.Обича и да слава вета.
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Правилно! 37 Не е правилно. В училище друго трябва да учат.
39
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забрана на ЛГБТ-пропагандата в училище! Какво толкова не му е ясно на г-н Комисаря? Или е нощен сърфист в порносайтовете?
38
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кумисаря да си завре обезпокоението дето обича да си завира разни неща
37
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
600 000 не искат еврото !
36
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забелязвате ли как сме единни в плюсовете , а като се спомене ППДБ се включват фермите за ботове и цъкат минуси само на тези коментари! Най-вероятно е замесен и изкуствения интелект. Всички от ППДБ в затвора!
35
3
 
27
 
! Отговори
Асан и Мемет преди 1 месец
Ей не пипайте чаветата че ше ви разкостим
34
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над 6000 извpaтеняци ли сем имали в България?! Според заглавието са 7000 хиляди, според текста над 6000.
33
63
 
2
 
! Отговори
Правилно! преди 1 месец
Нека момчетата получават в училище подробна информация за секса и различните видове секс. Ако им хареса някой техен съученик, да не се притесняват че ще правят секс с друго момче. И също ако някое момче реши, може да смени пола си и стане момиче. Щом така се чувства по-добре, да бъде момиче, а не момче. Въобще трябва да насърчаваме и толерираме свободата за учениците да избират сексуалната си ориентация и полова принадлежност. Има и трети пол, не са само два. Това е свободата и демокрацията!
32
4
 
24
 
! Отговори
Асан и Мемет преди 1 месец
Ей не пипайте чаветата че ше ви разкостим
31
2
 
47
 
! Отговори
Радев може преди 1 месец
да е сякъв, ама точно по тоя въпрос няма да клекне 100 про, щото е от старата школа мъжкар. А тия да си гледат работа и да не мътят мозъците на децата ни .
30
0
 
37
 
! Отговори
Хм, стига бе!? преди 1 месец
Някой, някъде, някога, да видял да се събират такива подписи?
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
партиите да използват това в предизборната си кампания

Спонсорирани публикации