До 20 години всеки втори работещ ще е над 55-годишна възраст

Възрастовото разслоение на пазара на труда е все по-отчетливо
21 авг 2024 07:30, Стела Стоянова
139
До 20 години всеки втори работещ ще е над 55-годишна възраст
Снимка БГНЕС, архив

До 20 години всеки втори работещ ще е над 55-годишна възраст

Проблемите със задържане и развитие на способните работници и служители придобиват все по-критично значение за бизнеса. Под натиска на тежка демографска криза и бързозастаряващо население, работодателите са принудени постоянно да подобряват стратегиите си и мерките за създаване на приобщаваща работна среда, където всеки да се чувства ценен и уважаван и може да разгърне своя потенциал и способности.  Необходима е промяна на фокуса - от организацията към хората.

Това е изводът от проведени от Българска стопанска камара в партньорство с КНСБ анализи на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в пет икономически сектора - консервна промишленост, дървообработваща и мебелна промишленост, металургия, производство на пиво, търговията с петролни продукти. В проучването са включени пропорционален брой големи, средни и малки предприятия от избраните пет икономически сектора, пише "Сега".

За последните пет години броят на заетите в тези сектори е намалял средно с около 16%. Причините са свързани с намаляване на броя на предприятията в някои от секторите и кризата с пандемията от COVID-19. Най-значителен е спадът на работна сила в мебелната промишленост.

Устойчивата тенденция към застаряване на населението се потвърждава от резултатите от изследването - 2/3 от заетите са представители на по-възрастните поколения над  40 г. Ако темповете на застаряване на работната сила се запазят, в следващите 20 г. броят на работещите на възраст над 55 г. ще достигне 48% (почти всеки втори), се посочва в изследването.

Не само намаляващата и застаряваща работна ръка обаче са бариера за растежа на компаниите и на икономиката ни. Проучването показва, че всяко второ предприятие се сблъсква с проблеми в нагласите на работещите, свързани с ниска мотивация, нежелание за обучение и усъвършенстване, липса на ефективност, инициативност, креативност и отрицателна нагласа към промените.

Също така почти всяко второ предприятие страда от липсата на комуникативни умения в ръководния и изпълнителния персонал и от ниската устойчивост на напрежение и стрес в работата.

На този фон възрастовото разслоение в работната сила се откроява все по-отчетливо, посочват авторите на изследването.

На работното място се сблъскват четири поколения, които имат значителни различия в своите ценности, трудови нагласи и модели на поведение - поколение Z (18-26 г.), поколение Y (27-39 г.), поколение Х (40-54 г.) и поколение Т (55-65+ г.). А умението да се използват силните страни на всяко поколение в интерес на работата и да се трансформират различията в конкурентен корпоративен актив, носещ добавена стойност, е сериозно предизвикателство пред фирмените политики за управление на човешките ресурси.

Поколение Y или „Милениум“ (27-39 г.) е най-ухажваното на пазара на труда. При него се наблюдава и най-силно текучество. Хората от това поколение очакват „всичко сега“ и не се колебаят да променят местоработата си, ако възможностите за развитие, условията на труд и заплащането, не кореспондират с представите им. Почти всеки четвърти от заетите на възраст 27-39 г. е напуснал предприятието си в последните две години.

Втората по текучество (22%) е възрастова група са заетите на възраст 40-54 г. Поколението Х държат най-много на размера на възнаграждението и не са склонни на компромиси, ако намерят по-изгодни условия при друг работодател.

Предразсъдъците и стереотипите към възрастта са дълбоко вкоренени в общественото съзнание и ,разбира се, се проявяват и в работната среда. Изследователите наричат това явление ейджизъм (ageism), което означава неразбиране, пристрастие, негативно отношение към индивиди и групи въз основа на тяхната възраст. Проблемът е, че според резултатите от изследването, около 70% от анкетираните ръководители споделят (в една или друга степен) такива погрешни нагласи.

Анкетите показват, че преобладава мнението и сред четирите поколения, че младите учат по-добре от възрастните, имат повече хъс за работа и са по-креативни. Авторите на изследването обаче подчертават, че тези твърдения са спорни, защото не са подкрепени с обективни доказателства от науката и практиката.

В същото време преобладаващото мнение на по-възрастните работници и служители към по-младите им колеги е, че те са по-безотговорни, по-недисциплинирани и невнимателни, по-малко ангажирани към фирмата и искат повече, отколкото заслужават да получат.

От своя страна мнението на младите за по-възрастните работници е, че са по-неработоспособни, не разбират новите технологии, трудно приемат проблемите и преувеличават трудностите, с които се сблъскват.

Въпреки че 80% от изследваните лица считат, че най-успешен може да бъде екипът, съставен от няколко поколения, дистанцията във възрастта остава значим фактор за неразбирателството и проблемите в общуването на работното място. Най-трудно намират общ език и разбирателство помежду си поколенията на най-младите - Z и на най-възрастните - Т. Над 68% от заетите на възраст 18-26 г. споделят, че имат затруднения в общуването с хората над 55 г. и обратното – 60% от възрастовата група 55-65+ г. имат същите проблеми с най-младите.

От друга страна, междинните поколения Х (40-54 г.) и Y (27-39 г.) са затруднени в комуникациите и разбирателството както с най-младите, така и с най-възрастните си колеги.

Предразсъдъците и дискриминационното отношение към възрастта най-често се проявяват в критични ситуации. Например, 17% от представителите на по-възрастните поколения считат, че е справедливо „да се освободят млади хора, защото те по-лесно ще намерят нова работа“. Около 13% от поколение Z, 11% от поколение Y и 7% от поколение Х, считат, че е справедливо „да се освободят възрастни хора, защото те не са достатъчно пълноценни“. Въпреки че нормативната уредба изисква в такива случаи да се освобождават лица с ниска квалификация и незадоволителни резултати, 42% от поколение Z, 35% от Y, 27% от Х и 24% от Т застъпват становището, че е правилно „да се освободят хора, навършили пенсионна възраст, независимо дали са опитни и полезни за предприятието“.

Ръководителите на предприятията не са изключение от тези тенденции, което е притеснително за нивото на тяхната комуникативна и социална компетентност, емоционална интелигентност и умения да управляват екип от хора от различни възрастови групи, се посочва в изследването. 44% от анкетираните твърдят, че възникването на конфликти и изострени междуличностни противоречия в екипа или предприятието, се случват от време на време, а 13% - често или постоянно.

Преобладаващата част (72%) от най-младите и почти всеки втори (43%) от най-възрастното поколение, в една или друга степен са били обект на язвителни или привидно шеговити подхвърляния от колеги по отношение на тяхната възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 28. Много се вълнуваш и пишеш пълни глупости. Омраза са изпитвали само тия, които не са могли да се доберат до службичка и т.н. Затова още по инерция вече на преклонна възраст продължават да реват.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Запада 54.. Така ли се изразявате "на запад" ? Знаех си аз, че "западняците" не струвате.
48
2
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 3 седмици
Това изобщо не е вярно. На запад има 40% скрита безработица сред младите! Това за политическата класа е станало тема табу и не се говори за това. Младите масово са безработни, съответно без собственост, без възможности за развитие и създаване на семейство и деца. Данните го потвърждават! Половината са без брак и деца! Раждаемостта в западните държави се намира на най ниските нива в историята от както се води статистика. Хората не правят деца когато се нещастни и несигурни за бъдещето.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 50. Кой го интересува проблемите ти с меура. Въри на доктор.
46
0
 
6
 
! Отговори
Времето е наше преди 3 седмици
До 20г.няма да има работници.Държавата ще е закрита.Тук ще останат само Мутри,мутанти ,политици и роми.
45
4
 
1
 
! Отговори
П и к а я на преди 3 седмици
България
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 38. Конкуренцията винаги е добро, но капитализма не е добро по никакъв начин.
43
5
 
6
 
! Отговори
На запад преди 3 седмици
Хората си копуват чистонова кола и хубаво жилище на кредит и няма нищо лошо в това лошото е че в България няма сигурност а на запад имат сигурност!Имат възможности за развитие.В службите им не работят мутри и престъпници като в българските и те репресират собствения си народ щом някой има различни политически виждания от ГЕРБ да речем и ако те са на власт уреждат да те изгонят от работа и така нататък помярщини български.
42
1
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 3 седмици
Конкуренцията произлиза от еволюционните процеси и на практика е животински инстинкт за оцеляване. Капитализма работи по законите на джунглата. Оцеляват и просперират само най хитрите, най адаптивните, най силните, най, най......и тук идва основният въпрос - ние животни ли сме, и трябва ли да живеем по законите на джунглата? Това ли е най доброто за нас? Има ли друг път на развитие?
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На всякъде се рекламират как да не работиш, а да правиш пари с нещо различно; отделно и малкото млади които започват да работят виждат че един живот не им стига да платят кола и жилище - а друг живот няма.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 38. Скуствения тилект нито може да изследва, нито след това да добива полезни изкопаеми, нито да изобрети машини за обработка нито да копа нито да меси нито да готви и т.н... Може само някаква административна работа по преброяване и анализ на вече въведени събрани от хора данни.
39
7
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 3 седмици
Кой те манипулира? Ако искаш работи, ако искаш недей! Не е капитализма дето стимулира греховете, а тарикатлъка. Защо да се напъваш да учиш или да работиш ако накрая ще получаваме по равно. По време на комунизма нямаше класи да - имаше по-близки до партията. Ама защо спорим - в Китай все още системата е такава - втората по сила икономика и едно от най-бедното население - все пак не всеки може да се роди в семейството на лидера на партията.
38
0
 
1
 
! Отговори
Един Д1ртак преди 3 седмици
С памперс зарежда коли на една бензиностанция
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 37. Обръчите и кръговете никой не ги е отменял въпреки че спяха да говорят за тях понеже си превзеха държавата.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изкуственият интелект е може би последната надежда за край на капитализма. Ако успее да се развие до нужните нива при които да остави достатъчно голям процент от хората без работа и да ги направи ненужни тогава важните проблеми вече ще бъдат поставени масата. Политическата система няма да имат избор. Ще трябва да се реформира всичко. В противен случай вървим към сценарий за световна гражданска война. Вече започват да се появяват такива елементи в малки мащаби. Виждате какви протести стават
35
0
 
9
 
! Отговори
FuckOFF преди 3 седмици
28 Как в България се стимулира конкуренцията като такава няма поради монопол и страх от конкуренция!Затова напускат младите хора Кото видат че открито и организирано от държава и от мутри им се преми да се занимават с бизнес!!!!
34
0
 
8
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
защо след 20 години познавам една чистачка в машиностроителна фирма дето беше сметнала средната възраст на работниците -63 години и то само щото имало един на 40 годин
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тва е Радке положението.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 13 Аз имам наблюдения от центъра на София - и тук е така. Сутрин по улицата движат над 60-тина годишни с чанти, бързат за работа. А онзи ден ми сервира кафе човек, който беше поне на 75. Сви ми се сърцето за него. Счупихме си живота и няма оправяне! Същевременно се прави всичко възможно квалифицираните млади хора да бъдат обезсърчени. Както е коментирано по-долу, HR-ите сякаш са от помощни училища, шефовете също дразнещо некомпетентни, заплатите тайна... Не знам стратегия или иди0тия е това.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди доста години Престиж-а започнаха от "Заминавай, на вратата опашката чака" до момента да обикалят със собствен транспорт в радиус от 20км да събират работници по села и паланки. Последните години нямам представа как е.