Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език

Случва се четири поколения да се срещнат в работна среда
22 авг 2024 18:30, Инна Ангелова
178
Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки втори работещ ще е над 55 г. след 20 години, ако продължи застаряването сред заетите у нас. За период от пет години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто, сочи проучване на БСК. Лошото е, че с тази тенденция е трудно да се преборим, а застаряването е характерно за цяла Европа.

“България обаче се отличава от другите страни, защото има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост. Можем да търсим резерви и е много важно да съумеем да управляваме различията между всички тези възрастови групи и поколения на пазара на труда. Четири поколения се срещат на работното място", каза директорът на Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томев.

Все пак има и работни места, на които различните поколения намират общ език и се създава добър работен екип. Преобладават все пак места, в които има конфликти, възникващи на възрастовата основа.

“Много сериозен е проблемът със стереотипите, нагласите към възрастта и много често трудно намират език, и трудно постигат взаимодействие. Другият проблем е, че повече от 70% от мениджърите не притежават културата да управляват мултигенерационни екипи - екипи с възрастово многообразие", допълни Томев за Bulgaria ON AIR.

Най-големият проблем е с недостига на кадри и недостига на умения. Томев допълни, че има проблеми, свързани с мотивацията, отношенията към собственото обучение, много малко хора искат да се усъвършенстват.

“Това се наблюдава при всички поколения. Но не е вярно, че по-възрастните не могат и не искат да учат. Това е мит. Те учат по друг начин. При младите хора се наблюдава тенденция, че не предпочитат продължителното обучение. Повече търсят възможност да придобиване на сертификати. Българинът смята, че веднъж придобил някаква квалификация или образование, му е за цял живот, а това не е така", подчерта директорът на НЦОК.

Възрастното поколение и технологиите

Томев добави, че по-възрастните хора се опитват да комуникират с по-младото поколение, но им пречи това, че не разбират ценностите на поколението Z и Y.

"Те имат своето разбиране за трудов морал, как се успява в живота - стъпка по стъпка. А това е основа за проблеми. Що се отнася за промяната към новите технологии, също съществуват различия. Възрастното поколение разглежда технологиите от гледна точка на ползите за производителността. За младите хора технологиите са връзка, комуникация, те пренасят личността си в образи в социалните мрежи. Държат да работят във фирми и среда, в която има добри технологии. Младите винаги търсят промяна и искат нещо ново", поясни Томев.

Налице е и друг проблем - около 20% от младите не искат да работят заради богати родители.

"Останалите живеят в бедност, живеят в изолирани региони, където няма социална среда. Живеят в семейства, където няма отношение към труда. Поколения са безработни, предимно са жени, които имат ангажимент към деца и семейство", коментира Томчо Томев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от Общество
Веселин Налбантов: Работниците от Азия са се увеличили с 5%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
7
 
7
 
! Отговори
Сократ преди 3 седмици
Дъртите винаги са завиждали на младите. Само мрънкане е имало от хилядолетия...
141
4
 
1
 
! Отговори
Нови закони трябват преди 3 седмици
Да се вземат осигуровки и от работите и изкуствения интелект. В моята сфера на работа един работ замества 80 работника един изкуствен интелект във фирмата съкрати 30 работника. Държавата губи 110 усигоровки на месец или около 33 хиляди лева. Печалбата на фирмата не се променя продукцията е една и съща спестените пари от заплати отиват за изплащане на работа и ИИ ( там има месечна такса не е като оня дето е за без пари.)
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Самато дума демокрация означава управление на некомпетентеното мнозинство. Решениета не ги взимат специалности, а неграмотното мнозинство. И всички трябва да се впишат като такива, за да намерят място. Затова се купуват гласове на гета и така се самоназначават. В социализма поне ги образоваха и назначаваха много по-подготвени за управление. Подготвяни за тази длъжност с години.Социализмът не е идеален, има много недостатъци. Но за момента май е най-доброто, което е измислено. Особено за образов
139
10
 
6
 
! Отговори
свободия преди 3 седмици
Просто завиждат на младите , те сега обикалят света учат където пожелаят имат много възможности. А старите не са излизали от соц лагера , събирали са празни кутии от вносни цигари от контейнера на Шератон. Чакали са за кола 15 години , сегашните по БМВ та оше докато карат шофьорския курс и всяка седмица с ново гадже дето знае кво е дълбоко гърло не е чакал като дедо си да се ожени за да направи сефтето.
138
1
 
8
 
! Отговори
Прави са децата преди 3 седмици
В Бг. за работно място се конкурираш с милярд индийци сагласни да работят за 100 $ за имот се конкурираш с милион мошенници местни и вносни с милиони мръсни пари, и цените са в космоса - няма смисъл да се гърчиш. Нито ще се вредиш за работа нито ще спестиш за имот цел живот с едната заплата.
137
1
 
7
 
! Отговори
Бизнеса преди 3 седмици
Вкарваме имигранти от Индо-китай не ни требват деца.
136
0
 
12
 
! Отговори
Тъй преди 3 седмици
Много гледат в интернет и какво виждат. Инфлуенцари, плеймейки, чалгари, безмозъчни политици, спортисти, бизнесмен на еврофондове, дрогирани шофьори с БМВ-та, мигранти. .. И какво да учат и работят?
135
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повечето родени след 1965 година са с промити мозъци, с тези след 1988 са с напълно промити мозъци. Какъв общ език да има?!
134
0
 
4
 
! Отговори
гларус преди 3 седмици
При младото поколение на един нормален се падат 4 моми и 3 гея.Нямат проблем с намирането на компания за вечерта съотношението е 1/7.
133
0
 
3
 
! Отговори
Гордоста на тати преди 3 седмици
Така е бащата бивш министър сина лихвар , поръчва длъжници на килър.
132
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
...комунизма създаде ***, а който не работи, не трябва да яде, а не на всички по-равно...
131
0
 
5
 
! Отговори
? преди 3 седмици
Как да караш да учи дете на наркотрафикант? И те са в тия 20%.
130
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Комунизмът НЯМА АЛТЕРНАТИВА. Рано или късно това ще бъде разбрано то всеки. Дали ще стане по лесен или по труден начин това вече си зависи от нас и от нашата твърдоглавост. Капитализма е система която работи в полза на 1% от населението. Комунизма работи за всички стига да се постави алчността под контрол. Да, няма да имате 5 жилища, ще имате 1. Да няма да имате 5 коли. Ще имате 1. Да няма да имате яхта......но ще имате всичко което ви е нужно за да живеете спокоен и добър живот.
129
2
 
6
 
! Отговори
Новото преди 3 седмици
Новият политик Терзиев няма нищо с ДС. А роднините си не ги е виждал. Нали така беше?
128
3
 
6
 
! Отговори
Прогрес преди 3 седмици
При соца заради привилегии ставаха партиици, сега жен дале. Та ще го търсите това време кога с една партийна книжка и 20 ст. членски внос на месец, можехте да си гледате семейството. Сега ще ви е ..., ама здраво.Все повече ще гледат виртуалното пространство, за да не гледат реалното.
127
0
 
12
 
! Отговори
Ерген преди 3 седмици
Да да, всичко ще стане.С-933к.ще направя сватба ще създам семейство и деца.Жена, деца ще изхранвам и себе си.Ще ги изучавам, Ще се усъвършенствам.Обаче в съня си.
126
3
 
4
 
! Отговори
Иисус Е Жив преди 3 седмици
За мутри и ДСта не работим!
125
2
 
4
 
! Отговори
Парижанин преди 3 седмици
Един неудобен въпрос. Какви ценности имат поколенията, кръстени с латински букви? Подобно на вариантите на един вирус, само че там буквите бяха гръцки...
124
0
 
9
 
! Отговори
ББР преди 3 седмици
Вълци изядоха стадото.
123
1
 
4
 
! Отговори
ОБЩ език!!!! преди 3 седмици
Oще език?Що за заглавие?Карантия има не е като да няма.Език,шкембе,крачета,ушета..