Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език

Случва се четири поколения да се срещнат в работна среда
22 авг 2024 18:30, Инна Ангелова
178
Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки втори работещ ще е над 55 г. след 20 години, ако продължи застаряването сред заетите у нас. За период от пет години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто, сочи проучване на БСК. Лошото е, че с тази тенденция е трудно да се преборим, а застаряването е характерно за цяла Европа.

“България обаче се отличава от другите страни, защото има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост. Можем да търсим резерви и е много важно да съумеем да управляваме различията между всички тези възрастови групи и поколения на пазара на труда. Четири поколения се срещат на работното място", каза директорът на Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томев.

Все пак има и работни места, на които различните поколения намират общ език и се създава добър работен екип. Преобладават все пак места, в които има конфликти, възникващи на възрастовата основа.

“Много сериозен е проблемът със стереотипите, нагласите към възрастта и много често трудно намират език, и трудно постигат взаимодействие. Другият проблем е, че повече от 70% от мениджърите не притежават културата да управляват мултигенерационни екипи - екипи с възрастово многообразие", допълни Томев за Bulgaria ON AIR.

Най-големият проблем е с недостига на кадри и недостига на умения. Томев допълни, че има проблеми, свързани с мотивацията, отношенията към собственото обучение, много малко хора искат да се усъвършенстват.

“Това се наблюдава при всички поколения. Но не е вярно, че по-възрастните не могат и не искат да учат. Това е мит. Те учат по друг начин. При младите хора се наблюдава тенденция, че не предпочитат продължителното обучение. Повече търсят възможност да придобиване на сертификати. Българинът смята, че веднъж придобил някаква квалификация или образование, му е за цял живот, а това не е така", подчерта директорът на НЦОК.

Възрастното поколение и технологиите

Томев добави, че по-възрастните хора се опитват да комуникират с по-младото поколение, но им пречи това, че не разбират ценностите на поколението Z и Y.

"Те имат своето разбиране за трудов морал, как се успява в живота - стъпка по стъпка. А това е основа за проблеми. Що се отнася за промяната към новите технологии, също съществуват различия. Възрастното поколение разглежда технологиите от гледна точка на ползите за производителността. За младите хора технологиите са връзка, комуникация, те пренасят личността си в образи в социалните мрежи. Държат да работят във фирми и среда, в която има добри технологии. Младите винаги търсят промяна и искат нещо ново", поясни Томев.

Налице е и друг проблем - около 20% от младите не искат да работят заради богати родители.

"Останалите живеят в бедност, живеят в изолирани региони, където няма социална среда. Живеят в семейства, където няма отношение към труда. Поколения са безработни, предимно са жени, които имат ангажимент към деца и семейство", коментира Томчо Томев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от Общество
Веселин Налбантов: Работниците от Азия са се увеличили с 5%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
9
 
! Отговори
То не става само преди 3 седмици
АМГ-та Бмвта дрога про с титутки чалга клубове трябва и заплати да се дават на работниците ви или ще трябва сами да си работите Янкошумкарски ко п еленца на ДС *** лу ци обрали народа!Ама квито сте не дъгави бързо ще фалирате освен че ви мързи!
121
1
 
7
 
! Отговори
Нали Янкошумкарите преди 3 седмици
Щеха да внасят Ци г ойнери от Бангладеш татарстан и якутия айде са Яжте ни етническия български курац нема да ни работиме за под 3 бона чисто.
120
2
 
3
 
! Отговори
ДГД БЕГЕ Шумкари преди 3 седмици
Работодатели Фалит и айде Окадар!
119
2
 
2
 
! Отговори
Мечтата ми е преди 3 седмици
Да стана каубой с каубойска шапка и револвер Smith and Wesson да яздя кон и да ми плащат по 4-5 бона на месец.
118
4
 
5
 
! Отговори
Ред преди 3 седмици
Това е американския модел. Там почти всички млади включително и успелите, ако нямат богати родители, преминават през труден период за намиране на средства за учене и кариера, като са подлагани да участват във филми за възрастни и т.н. Те също намаляват и непрекъснато внасят чужденци от цял свят. Затова и там има най-добре организиран поток за мигратни. Там ученето въобще не е на мода. Трябват бачкатори.
117
0
 
4
 
! Отговори
КонтраРазузнаване преди 3 седмици
България има нужда от Антимафия законодателство и от разрешение да убиваме законно душманите на родината.
116
2
 
5
 
! Отговори
Бойко държи дрогата преди 3 седмици
И неговите милицюнерчета с различна сексуална ориентация.
115
4
 
7
 
! Отговори
До 98 преди 3 седмици
"Ако аз бях пенсионер и бях оставил такова дередже на държавата, щях да се скрия вдън горите Тилилейски от срам." ------------- Дереджето зависи от политиците, не от данъкплатците. Повечето от тези, които протестираха в края на 80-те и началото на 90-те с надеждата за по-добро бъдеще, днес са пенсионери. И не бяха тип "бай Минчо", щото той не ходеше на протести. Вместо да се оплакваш, че пенсионерите не са ти осигурили безметежен живот, направи нещо, за да промениш дереджето, което не харесваш.
114
0
 
2
 
! Отговори
След това дойдоха преди 3 седмици
Наркотиците започнах да продавам събрах се с група за разпространение на наркотици влязох в Фирмата после станах полицай.След това проблеми с подобни колеги като бившите ме колеги и хора на Бойко напуснах мвр.
113
3
 
5
 
! Отговори
Работеха преди 3 седмици
Мойте родители много като бях малък и пак в глад и мизерия израснах беше ужасно .Едно *** б ано кисело мляко се ядеше три дена.
112
1
 
4
 
! Отговори
Печалба печалба преди 3 седмици
Ама не върви нямаме пари за заплати но имения яхти и скъпи коли да си копуват Да го ла пат. И айде Окадар към фалита!
111
1
 
12
 
! Отговори
Факир преди 3 седмици
Старото поколение, докато работеше възрастта за пенсиониране за жените беше 55 години, а на някои професии 50. За мъжете 55-60 години. А сега къде са големите печалби и внесени данъци от многото ИТ-та? Защо възрастта за пенсиониране и стажа се увеличава непрекъснато?
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те Туршия и Украйна са на приключваме и си внасяме по 200 хиляди млади годишно! Тоя дето е писал статията не е в час, а не може да мисли. Меркел си внесе чаалми, а ние ще си внесем славяни! Всичко е точно
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз ще мисля за иновации, а бизнесът ще мисли каква нова кола да си купи и колко да открадне.
108
0
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 3 седмици
Хората затова се дрогират пият и слушат чалга Кото това им прави жалкото съществуване в България по леко.Те живеят в вътрешна имиграция правят се на богати по феисбук теглят кредит да ходят на море да се снимат да им видят високия стандарт и така.Тотална деградация на всичко и кой е виновен за това?!!!
107
2
 
6
 
! Отговори
Кавал преди 3 седмици
Двама неграмотници Тиквата и Про 100то редят кабинети и управляват, затова младите нямат мотивация да учат. Старото поколение се шегуваше с Тошо и не искаше да е като него. А ДС ги гонеше за вицове. Въпреки че Тошо беше направо интелектуалец в сравние с тях и държеше за народа си, не го крадеше.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искам бизнесът и меринджеите му да се развиват и придобиват нови компетентности, всеки ден да произвеждат нов продукт, иновативен. Да не мислят за парите, парите не са важни и да се дават на служителите. Всекидневното мислене на бизнесмените за иновации ще ги предпази от мисленето за кражби и далавери с данъци и осигуровки и ще ги предпазва от купуване на луксозни стоки, които вече са измислени.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този е лобист на бизнеса и всяка дума е лъжа и манипулация и има съвсем друг смисъл. Целта на лобиста на бизнес картелите е да защитава господарите си и да заблуждава работниците и служителите.
104
2
 
5
 
! Отговори
Всичко е преди 3 седмици
Продънено у тая държава ходете на запад да работите.Това е .
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шепа глобалисти искат световното население да е просто. Дойде ред българския народ да стане *** и той става още от деца. Вижте само в учебниците какви глупости пише. Вземете т.нар. умни телефони таблети и всякакви преносими устройства ползващи интернет, които са също средство за затъпяване, а мобилните оператори с всички средства подкрепят оглупяването с безграничен интернет. Огледайте се примери още много има.