Опасни миди на пазара: Агенцията по храните откри ешерихия коли

Взетите проби са от тържище във Варна
27 авг 2024 08:52, Петър Бойчев
19
Опасни миди на пазара: Агенцията по храните откри ешерихия коли
Снимка Пиксабей

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара, съобщи БНР.

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ.

Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на Escherichia coli. Произходът на мидите е проследен до пречиствателния център. Извършена е последваща проверка в обекта, анализите показват многократно завишение на бактерията. Центърът е затворен със заповед на директора на ОДБХ-Варна.

Центърът е работил с условно одобрение за срок от три месеца, което изтича на 28 август 2024 г. Във връзка с констатираните нарушения то няма да бъде подновено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Общество
40% от служителите с работни визи у нас бягат в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Спиро преди 2 седмици
Нема никакво страшно бе..мойта киселина в тумбака ми убива всичко! Само да заредим с мастика стабилно и не мое ме събори никва буболечка! Е, ако има нещо се дооправя с мента!
15
2
 
1
 
! Отговори
Баба ме е учила преди 2 седмици
Номер 5, става въпрос за обикновена Е. коли, не за някакъв рядък ***, за който никой не е чувал! Много филми гледаш!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, като не могат да затворят морето, затварят този център.
13
2
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
В Румъния.ги забраниха още.през май защото морето е.замърсено от миналото лято.още ,от язовира.Но в БГ нищо не се губи.
12
5
 
3
 
! Отговори
Морски храни преди 2 седмици
Да не са от украинските миди?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро Кунчев ще ни обеждава, че и те са безопастни също както чистотата на морската вода...
10
4
 
7
 
! Отговори
Лопедиум преди 2 седмици
такова нещо от години не ям, мидите са филтъра на морската вода, най обичат да папкат сандвичи от канализацията с кафяв цвят... и става яко осииране!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако купувам риба, то внимавам да не е българска. Нашата е канцерогенна. Просто морето е много мръсно. За мидите да не говорим- отврат.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
безопасно, чисто и евтино. така каза управата за бг море. разбирайте го както искате
7
7
 
11
 
! Отговори
do 5 преди 2 седмици
Мани го, бе. Баба му на село така го е учила. Нищо му няма на свинското, малко повечко ще го печем! После се гътнат цялото семейство. Нали затова сме с най-ниска продължителност на живота в селата от цяла Европа от столетия. То само неграмотни там. По 140кг баби без 1 зъб с устата си- цял живот жули рИкия, пресолени сланини и туршии и си замине на 70. После не било от храната и редовните обяснения как дЕдА му живЕл с орлите до 120 ахахахахахахахах
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чистото българско море! Био и еко! НИЩО българско НЕ докосвам!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 1 Изключително примитивно мислене от на баба ти времето. Феноменална липса на най-елементарна медицинска култура. Тиганът убивал всичко!? Може много да се пише, но ще ти дам само два примера. Паразитът който причинява трихинелозата не може да бъде елиминиран ако месото е пържено или печено. Помага само варене, на много дребни късчета и то часове! А например спорите на Клостридиум тетани издържат няколко часа в кипяща вода! Та не разчитай твърде на тигана. Ти си избираш!
4
1
 
11
 
! Отговори
манго преди 2 седмици
И си хапваме тарикатски пържени еширихи...с биричка или бяло винце.
3
3
 
7
 
! Отговори
ехх преди 2 седмици
Преди така обичах и ядох миди, но от едно пловдивско заведение развих алергия и сега не мога да хапна
2
2
 
13
 
! Отговори
Г преди 2 седмици
Вече са изядени. Голям праз, че сега ги затварят.
1
14
 
4
 
! Отговори
dr.Haus преди 2 седмици
Пълни глупости. Точно затова се ядат след термична обработка!