Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

Проблемът е много стар
30 авг 2024 12:26, Нели Христова
104
Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

"Погрешно е да мислим, че само децата са обект на рекламата. Това са младите хора, които искат да живеят бързо, да имат постоянна енергия, които са изтощени от липсата на неща, които да им се случват в живота. Младото поколение, което не иска да отлага удоволствията, хедонистично, лесно и бързо да му се случват нещата. Момичето се позиционира точно там."

Това коментира в интервю за БНР психологът Младен Владимиров след скандала с рекламираната от попфолк изпълнителка прахообразна енергийна напитка.

Психологът обърна внимание върху въпроса "кои са авторитетите, лидерите на мнения, еталоните" и запита кои са идолите, на които се кланяме днес.

Проблемът с енергийните напитки около училищата и това, което вземат децата, е много стар, напомни Владимиров.

"Балоните, вейпове – всичко, до което имат достъп, широка трябва да бъде дискусията. Къде стоят институциите? Защо е необходимо обществото да вдигне температура, за да се пребори с някакъв вирус? Защо като институции не сме го разпознали? Това са важните дискусии.

Поколението, което иска да живее в бунт, в риск – характерно за подрастващите, да има скандал, провокация: точно това целеше тази самоканселираща се дама – да провокира. Тя се заявява като лидер, който употребява."

Нямаме генералната превенция, категоричен е психологът.

Не знаем към кого да адресираме своите страхове. Не знаем с кого да се свържем. Всеки ден се сблъскваме с поговорката "Бог високо, цар далеко", смята Младен Владимиров пред БНР.

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно. Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово. Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм."

Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Едната линия е отговорността на платформите. Другата линия е отговорността на самото лице, заснето на клипа. Има действащо право по линия на платформите. Има транспонирано европейско право. Към платформите има изисквания, свързани с търговското слово, изтъкна проф. Нели Огнянова.

Платформите трябва да предприемат мерки за защита на децата, категорична е тя.

СЕМ действа относно платформите под българска юрисдикция, уточни преподователят.

Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация, заяви проф. Огнянова в предаването "Преди всички".

"Който навлиза в тази област, трябва да е готов, че правото идва. Свободата на изразяване не е абсолютна в никоя съвременна правна система."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Казах нещо - тия ще паднат и ще паднат с много, защото глупостите им са чудовищни. Има една приказка да я кажете на едни хора: И във войната си има правила и между най-жестоките врагове има разбирателство едни неща да не се правят, защото са недостойни, подли и твърде жестоки - толкова жестоки, че обиждат боговете на войната! И няма никой дето да е обидил боговете на войната и да е прокопсал!
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баси бунта мен, да си праи линийки... хахахахаха :)))
70
0
 
12
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 седмици
Абе какви психолози и какви глупотевини бе ?!?? Да полага обществено полезен труд тази *** за да и дойде акъла в кухата тиква !!! *** разни се кикерчат и развращават младите !!!*** ....
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ППДЕБЕЕЦ - викаш няма ли поне една-две драг "кралици" и няколко понита не се брои? От къде на къде пък ще рекламират хетересексуално поведение пък било то и от труженички..
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта са паричките
67
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
В стил вратите на Явашев - могат да бъдат подредени над път или магистрала! Автомобилите преминаващи се осигуряват поток от въздух и от двете страни. Конденза би трябвало да е зловещ, ама замърсяването! Ще трябва да се пречиства вторично!
66
0
 
2
 
! Отговори
фитнес батка преди 2 седмици
Леле, сега заради тия кл0уни да чакам ли да дойдат куките да ми изземат кутийте с таурин, кофеин и бета-аланина?
65
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв бунт и какъв риск, това е най-заспалото и пасивно поколение, искат само да седят да пушат, шмъркат, да си снимат задниците и да цъкат по телефоните. Абсолютни амеби, такива бунт не правят.
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е наистина няма такава държава. Цялата държава да се занимава с една чалга наркоманка вече 3 дни вместо да я натика в панделата.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като искаш да се бунтуваш пи к л о, вземи да напраиш нещо по-градивно, не да ми шмъркаш линии с ванилия :)))
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв бунт? Това да не е 70те? Сега се друса масата - тези които и сами на себеси са си скучни. Вярно е че иска тази да се впише в това поколение, но те са най-големите комформисти от времето на реформацията насам.
61
0
 
10
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Някой гледа ли по БТВ Ергенът? Аз по принуда на вечеря. Гледах и се маех. Първо на грозотиите и второ на липсата на какъвто и да било интелект. И това ки го рекламират по национална ТВ-грозни дори за една вечер паччаавври с интелект на колибри, колкото да пръхкят с крилца и да се въртят около един изтукан-ерген. Мислех си, че като одъртея, няма да подбирам женското, но не било така, кака. Грозното сине грозно и на 20 и на 50.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На таз кухата ако и кажа да шмърка тази помия на кока ми, ще го измърка целия, но ко да праиш, бунт на сегашните тийнове...хахахахахахах :))) Това го гледат още по-мало умните тийнове по тубата..., немам думи :))
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази е същата като Симон Милков....тръгна да се прави на интересна и сега ще се скрие. Най- ме накефи обаче как се разрева тоя психясал наркоман Симон Милков от Киро Брейка. Муахахахахахахахаа....Брейка му скапа психиката наркоманска. Голям си, Брейк!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Комплексен психологически анализ на една проста ***...Батиииии смешниците!
57
1
 
0
 
! Отговори
до 56 преди 2 седмици
Че тя коката поне е натурална с това няква синтетика и не се знае кво е точно
56
2
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Поколението, което искало да живее в бунт, хаха. Ами да се бяха родили с нас и да си живееха с нас в деветдесетте. Пълна слободия. За такава днес си мечтаят всички, но единствено в България от цял свят, имаше такава слободия без война. Поне не и в истинския смисъл на думата. Но...ще има да си помечтаят още. Може би когато падне ЕС, ще дойде слободията, но малко ме съмнява с тия чипосани индивиди да стане нещо повече, от поредния епруветков иионот.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гледайте Диви и красиви, ще ви стане ясно за какво тупо поколение става на въпрос, абсолютни *** чета :)))
54
3
 
0
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
целта е да се взима това, а не кока...
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Диона е взела 20к за да си покаже циците в това минутно видео. А вие си разправяйте как 3000 средна заплата била фейк нюз.