Спад на кражбите на коли в София

Автоджамбазите се интересуват повече от скъпи возила
1 сеп 2024 22:27, Нели Христова
12
Спад на кражбите на коли в София
Снимка: БГНЕС

Спад на кражбите на автомобили в София, но засилване на интереса на крадците към високия клас автомобили. Това отчитат от СДВР.

80 автомобила от висок клас до пет години са станали обект на крадците.

23 коли, които не могат да останат незабелязани - също са отнети. Те са от най-високия клас луксозни коли до две години.

Нерядко крадците използват и невниманието на шофьорите. Например - 23 автомобила са откраднати с ключовете, оставени на таблото. А шест коли са били със запален двигател.

Лъвицата, Бабичката, Руснака, Японеца, Войника – все прякори на известни автоджамбази, които са били арестувани неведнъж. Само за последните две години белезниците щракват на ръцете на Руснака три пъти.

В единия от случаите служителите на СДВР го задържат, след като той използва открадната кола, за да открадне друга.

"От миналата седмица е с по-лека мярка парична гаранция. Извършителите на кражби на автомобили са едни и същи лица", разказа пред bTV шефът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" Николай Пелтеков.

На 20 август трима стари познайници на полицията, единият от тях – крал автомобил и преди, задигат луксозна кола. Откраднатият автомобил е произведен тази година. Струва над 400 000 лева и е бил паркиран в подземен гараж на жилищна сграда.

"Охраната ги затруднява. Бариерите не са пречка. За да извършат кражба, понякога отварят ролетни щори с устройства, понякога се стига до разбиването им", уточни Пелтеков.

Шест дни след кражбата, при съвместна акция на СДВР и Гранична полиция луксозното возило е открито. Автокрадците са задържани до колата и то в момент, в който са се готвели да пренабият номера на рамата.

"Това не е новост. Винаги се е правило, когато автомобилът не се продава за авточасти, а в цял вид. С променена рама – крадците могат да регистрират колата отново и да я продадат", каза още Пелтеков.

А автокрадците стават все по-изобретателни. Понякога въвличат в нелегалния си бизнес и роднини. Тази година униформените от СДВР за първи път задържат за автокражба и брата на Войника.

"Той е без прякор. Известен е по линия наркотични вещества", обясни Николай Пелтеков.

При кражбите на коли - един от основните проблеми пред разследващите е трудното доказване на престъплението. Затова искат и законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Общество
Слънчев бряг си остава любим на британците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
До Libre comme air,ама недей така,с две изречения развали цялата пропаганда на този сайт,колко зле е в Европа,как загниват,колко черни имало,в рецесия били и какви ли не още измислици за да може ган4о да се надува,че живее на най-хубавото място,разби на пух и прах усилията на всички *** тук дето се бъхтят от сутрин до вечер да обясняват,че смо в Русия е хубаво
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато е свързана институция , лице или група от схема . Винаги стават трудни за доказване . Това е така защото служителя вътре в институцията чете документите, бави, променя съдържание или крие факти. Правосъдието знае , но си трае. За всички случаи е така не само за кражби на луксозни коли . Отнемат имоти ,земеделски земи.
9
3
 
1
 
! Отговори
Логично! преди 1 седмица
Про100 Киро и Кокорчо вече не са на власт...Тиквуня затваря пачки в буркани за зимнина у зайчарника, Електората на ДъПъСъ1 и ДъПъСъ2 са охраняват плажа на Росенец и чакат Ристю Мравояда и Иво С8ин4еф да акустират с гумената лодка,Кака Корни Импексова иска да шамароса Зафирката като мъж с мъж,Двуличие и Истерически Зоопарк скоростно произвеждат боливуудски продъкшани с ютюбЪ,малкото ДъПъСъ-ИТН се скриха в телевизийката си,че им секнаха заплатките от НС,а толкуу им се работеше... НЕма кой :)
8
1
 
7
 
! Отговори
Bobiturboto преди 1 седмица
Няма спад. Февруари ми откраднаха автомобила, чисто нов. Бъдете внимателни, и посред бял ден крадат коли
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кое му е трудно за доказване? Щом някой управлява чужда кола без знанието на собственика значи е кражба.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудесно, вече ще мога да си купя Бентли Континентал ГТ и да си го паркирам спокойно пред блока в Надежда.
5
1
 
10
 
! Отговори
Ще рече преди 1 седмица
Спад на кражбите на коли в София, . . . значи завчера са откраднали 3 коли, а днес 2 и има спад с 33%!толкова сте опростели, че нямам думи! Освен граматиката се оказва, че математиката напълно липсва!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уха, верно? Малии, чакат ни светли бъднини...
3
1
 
8
 
! Отговори
Джямбаз преди 1 седмица
Преди години крадяхме чистачки, беееии, ся напреднахми
2
4
 
15
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
И в UK си оставям колата да работи...но никой не я краде!!!България е дъргава на мафията!!!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По времето на Соца ми откраднаха кормилото на Ладата и я карах само напред назад към магазина, чакайки на опашка за хляб.