НСО вади колекция редки класически представителни автомобили

Те ще са изложени в Националния исторически музей
11 сеп 2024 10:17, Елка Василева
8
НСО вади колекция редки класически представителни автомобили
Мерцедес-Бенц 600 Пулман Ландолет. Снимка: НСО

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя Националният исторически музей по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на България. От 12 до 15 септември т.г. посетителите на НИМ могат да се запознаят с четири от най-редките автомобили, част от историческото наследство, съхранявано от НСО.

Флагман на експозицията е най-ценният ретроавтомобил в България и един от най-рядко срещаните модели на Мерцедес-Бенц в света – Мерцедес-Бенц 600 Пулман Ландолет. От показания модел с шест врати са произведени едва 26 броя. Автомобилът е използван за представителни нужди. С него са посрещани редица държавни и правителствени ръководители, сред които Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Ким Ир Сен, Муамар Кадафи и други популярни личности от близкото минало.

В експозицията са представени още легендите на съветското автомобилостроене ГАЗ-13 и ГАЗ-14 „Чайка“, както и един от най-редките колекционерски автомобили ЗИЛ-115, произведен в периода от 1978 г. до 1983 г. в малко на 100 броя. Моделът ЗИЛ-115 се ползва с репутацията на най-бързия и престижен представителен автомобил, създаван от съветската автоиндустрия.

Експонатите са запазени в отлично техническо състояние благодарение на дългогодишната професионална поддръжка, осъществявана доброволно и безвъзмездно от служителите на Националната служба за охрана.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Общество
Сарафов е фаворит на Прокурорската колегия за нов главен прокурор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Шампиона преди 5 дни
Четейки коментарите отдолу, стигам до извода, че тази нация трябва да бъде заличена физически
7
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 дни
А върнаха ли ни Пакарда на Г Димитров от щатите които струваше над 6 милиона долара през далечна та 2012г когато го намери Интерпол в Чикаго на аукцион ?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В тая прокълнатата катафалка всеки който са возили е умрял, кой ще рискува да я купи?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ама чакай малко бе, нали едно време комунистическите другаре ни убеждаваха, че всички сме равни и се борим да унищожим капитализЪма? :))) Аз не знам някой българин да се е возил на Мерцедес Пулман Ландаулет. Па и произведен баш от гадните прогнили капиталисти :))). Какво ли друго са крили от нас великите партийци руски наколенки?
4
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 дни
Това е купувано все с народни пари.Както са казали древните римляни да го духат бедните
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Как така още не са ги подарили на Украйна?!
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
'Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Ким Ир Сен, Муамар Кадафи и други популярни личности' -- путин и ким чен ун скоро ще се возят и те щото бгкочинката не се променя
1
3
 
5
 
! Отговори
УБО преди 6 дни
Гъсти и мазни нямат ли? Само редки?