Светият синод: Преминаваме през тежка духовна криза

Най-големият дефицит в съвременния свят е липсата на покаяние
26 сеп 2024 16:52, Гергана Попова
19
Светият синод: Преминаваме през тежка духовна криза
Снимка: БГНЕС

Българското общество преминава през тежка духовна и институционална криза. Устоите на неговото единство и организация са подложени на сериозни изпитания. Всички ние, освен православни клирици и християни, сме същевременно и членове на това общество. Това се казва в позиция на Светия Синод, публикувана на официалния му сайт относно предстоящите парламентарни избори.

Най-големият дефицит в съвременния свят е дефицитът на покаяние. Единственият надежден път към единството и напредъка на българския народ е пътят на покаянието, от което имаме жизнена необходимост. Покаянието означава промяна на начина на мислене: доверие на Бога, повече отколкото на себе си, отказ от егоизма, себелюбието, индивидуализма, гоненето на личния интерес. Означава да мислим, да живеем и да се трудим за Бога и за нашия ближен, осъзнавайки и борейки се със своята греховност.

Поради гореизложеното, в предизборния период призоваваме българския народ към усърдна молитва за преодоляване на духовните язви и печалните разделения сред българския народ, за възстановяване на институционалните устои на българското общество и държава.

Нека с молитва се потрудим за духовното ни укрепване и обръщането на народа ни към Бога, от Когото е всеки съвършен дар (срв. Як. 1:17), включително духовното ни пробуждане, духовното и физическо здраве и разбирателство на обществения организъм, казват още от Светия Синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Общество
Руши се чисто нов участък от магистралата Видин - Ботевград
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 час
Най-големият дефицит днес е липсата на вяра.Именно затова народното уж събрание,не прие да се изучава вероучение.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Манифон е древният хронолог на управлението на боговете, полубоговете накрая хората в Египет. Просто през 12 век преди н.е.е имало потоп, който е спрял развитието на допотопната цивилизация. След това започва познатата ни история. Евреите са се възползвали от невежеството на хората и са дали дизайна на съвременните религии преплитайки в тях своята собствена история. Това е очевидна грешка, която трябва да се поправи, ако искаме да бъдем адекватни модерни хора.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Според алтернативната история в легендите на индийския, египетския, древногръцкия т.н.древни епоси, се говори за война на боговете. Титаните като Прометей, който искал да даде познанието на хората, загубили битката. Спечелили боговете, които смятали, че хората са примитивни, не заслужават познание и трябва само да изповядват единствено вярата в Бог чрез различни ралигии.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Боже, тия па кои бяха българската православна църква? Айде руската църква е пълна с агенти и участва в управлението на държавата, дясната ръка на Путин. Папата и той управлява католиците и се изказва постоянно по наболяли въпроси. Ама българската църква я има само по великден и не се знае какво става там. Дали не е в криза? Тресе ли я корупцията? Какво става с църковните пари, имоти? НИщо не се говори....само мигат умно от Русия като размахат пръст. Има нещо гнило в България!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Едно време Исус Христос е носел "Дървен Кръст", а сега носят килограмови златни кръстове!
13
7
 
6
 
! Отговори
Евала преди 7 часа
Има ли поне един висш клирик, който да е духовно чист, да не е кремълски агент и да е водач? Без Ролекс и Мерседес. Май не... Антоний има положително излъчване, но него няма да го допуснат нагоре. Сегашният планински турист Даниил е повторение на Максим.
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Светият Синод ще награждава Вартоломей който на погребението на нашия Патриарх го разкритикува, дойде в България за да окаже натиск при избора на патриарх и си отиде сърдит, а сега по предложение на Николай ще го награждават, може би Николай иска разкол като в украйна, той вече участва в богослужение в разколната църква в Украйна, може би това е единственият начин да стане алтернативен патриарх като Пимен, който беше одобрен от Вартоломей и е поискал оставката на Българския Патриарх Максим
11
1
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 7 часа
До Анонимен 3Божията благодат не подлежи на данъчно облагане. Още продължава спорът между арменските Епархийски съвет и духовенството за Божията благодат - кой да управлява имотите на Арменска апостолическа църква в България.
10
2
 
7
 
! Отговори
Тенгри кан преди 8 часа
Духовна криза? Ква духовна криза, попеееееее... вие сте, преживе мъртъвци!;))) "Дедо Николай" - масон в католическа тамплиерска ложа;))) Тва, как ви звучи? Затва *** не избраха за патриарх!
9
1
 
8
 
! Отговори
КАКВО Е ПОКАЯНИЕ преди 8 часа
"В арабската мистика думата покаяние Тауба означава абсолютна решимост да се отдадеш на самоусъвършенствуване. Не просто покаяние, а да направиш преврат, революция в сърцето, революция в ума, революция във волята." Елеазар Хараш, лекция 01.05.2001
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Блажиш ли блажиш ли бабо Гусиии - С 50 милиона попска субсидия :)))
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 8 часа
:))))) Тея са луди :)))) Кви глупости са наприказвали :)))) 2024 година е, ако ме знаят.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До ЗевсЗащото са търговски дружества.
5
4
 
10
 
! Отговори
Зевс преди 8 часа
Защо нямат касови апарати поповете?Погледнете само какви са цените на свещите,кръщенета,сватби,погребение,опело,възпоменание.
4
2
 
8
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 8 часа
Нито един агент на ДС от висшия клир не се покая. Появиха се обаче нови агенти на чужди служби.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Че тя не е спирала духовната криза. А извора на нея е в духовенството. Я пак да питам колко данък плати св синод последната година за безройните скъпи имоти който е отдал под наем в столицата и останалата част от страната? Все още 0 нали? Като се зачекне тази тема и духовенството изведнъж млъква и се изпарява.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Лозето не ще молитва, а мотика. Съвременното общество въобще не знае какви ги дрънкаш бе. Покайте се грешници...и ще те гледат на шарено. Това е резултат от усърдната ви работа. Какво викате по нас ? Вие сте главни виновници.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Според православието трябва един християнин да ходи със скъсани панталони и обувки на служба, за да е смирен и да има право да се покае.