Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Пазарът на труда ще се движи на първа скорост през следващите шест месеца
14 окт 2024 18:00, Александър Попов
81
Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца според седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Тридесет и два процента от анкетираните 1197 компании не очакват промяна в числеността на заетите, докато 24% прогнозират да наемат нови служители.

Други 20% планират намаление на персонала, а 24% не са сигурни дали ще разширяват или свиват екипите си между октомври 2024 г. и март 2025 г. Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +4%, или намаление с 12 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и спад с 6 процентни пункта в сравнение със същия период на 2023 г.

„Българските работодатели преживяват изключително трудни времена и това обяснява скромната им прогноза от +4% — най-ниската от началото на изследването. Тя несъмнено е повлияна от неблагоприятните макроикономически и геополитически фактори, но според нашите наблюдения основната причина, поради която плановете им за развитие ще „буксуват“, е продължителната липса на достатъчно хора и липсата на политическа стабилност в страната“, коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Седем от дванадесетте индустрии, включени в проучването, регистрират по-слаби прогнози за наемане на нови служители през следващите шест месеца, като в сравнение с предишния изследван период най-голям спад отчитат секторите „Информационни технологии“ (понижение от 5 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно“, „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, в които плановете на работодателите намаляват с 3 процентни пункта.

„Особено обезпокоителен е спадът от два процентни пункта в сектор „Производство“, в който има над 500 хиляди заети. Намалението, от една страна, означава, че част от служителите ще загубят работата си, а, от друга, че предприятията не могат да намерят нужните кадри. Това отново ни връща в изходна точка А — липсата на стабилно правителство, което да вземе адекватни мерки по отношение на подготовката на тези кадри в комбинация с вноса им от трети страни“, допълни Надя Василева.

В същото време работодателите от четири сектора споделят по-силни планове за наемане на служители в сравнение с предишния изследван период.

Увеличението е най-голямо в секторите „Транспорт, складиране и комуникации“ и „Строителство“, където нетният коефициент на заетостта достига съответно +14% и +12%, следвани от „Публичен и социален сектор“ и „Електричество, газ и вода“ с нетен коефициент на заетостта от +7% и +3%. Прогнозата на работодателите в „Аутсорсинг“ сектора намалява с 1 процентен пункт и достига коефициент на заетостта от +12%, в сектор „Добивна промишленост“ коефициентът на заетост от -1% не търпи промяна, а в сектор „Селско, горско и рибно стопанство“ намалява с 2 процентни пункта.

По отношение на отделните региони единствено плановете на работодателите в София и Русе да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират увеличение и достигат нетни коефициенти на заетостта от +74% и +2%. В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите във Варна и Бургас намаляват със съответно 3 и 6 процентни пункта, докато нетният коефициент на заетостта в Пловдив от +11% остава същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: пазар на труда
Още от Театър
Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Kризата идва, сега ще разберат къде с...ат гладните
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Баничар се оплаква, че няма работници. Къде са му децата, внуците, да работят в семейния бизнес, да им дава по 1000 лева? Какви работници търсят поплювковците? Сина и снахата да работят при него. Нямало?
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
До До Работодател - "Напротив,дойде ред такива поплювковци като теб кръстили се"работодатели,"да напускат,кев ти Еритрея,кев ти Сомалия,кев ти Либерия!" - кога стана напротив бе, нали по долу се плюнчеше че 3 милиона се изнесли и ти си щял да се изнесеш, сега нещо взе напротив да се плюнчиш работодателите да се изнасят?
74
1
 
1
 
! Отговори
Капиталист преди 24 минути
Проблема е, че България е старчески дом за комунисти русофили с големи пенсии, докато многострадалния капиталистически български народ едвам свързва двата края.
73
2
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 27 минути
До До Работодател - не змам за кой е дошло времето но работодателите се справят, а само вие бачкерчетата се плюнчите и мрънкате, че не ви стигат заплатите, а иначе се редите на интервюте по 5 човека за работно място, и нито Гермамия, нито Еритрея, нито Франция или Сомалия ще ви вземат, защото и там няма работа.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Представете си следното: Ако не бяха уничтожили след 1944г. Българските Ковбои в собствената им Райската Земя България - сега и каквито кризи да има по света, понеже Българските Ковбой са едновреммено и работодатели и работници по своята земя, щяха да създават род за да има велик и Славен Български Радостен Народ. Ако беше жива старата Българска Аристокрация - избита по концлагерите, сега щяхме да имаме свои Курорти, свой Иновации и Технологии и свои мъдри работодатели = работници!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Икономиката боксува ,защото всички пестят пари и я забатачват по този начин. Никой няма полза , но народопсихология. да съберем пари ,които ще се обезценят.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Бял господар иска черни работници.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
идвайте в нашата фирма, всеки месец назначаваме хора, повечето си клатим кратаката и но не правим , затова ни трябват още опълнения ..
68
1
 
4
 
! Отговори
До Работодател преди 44 минути
Напротив,дойде ред такива поплювковци като теб кръстили се"работодатели,"да напускат,кев ти Еритрея,кев ти Сомалия,кев ти Либерия!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
Ако са работодатели, трябва да се напише правилното: Работодателите няма да дават работа до март 2025г......Ако наемат работа, трябва да ги пишат, както на Запад - работонаематели. Синдикатите докога ще търпят робовладелското и неевропейското и неевроатлантическото и срамно за хората "работодател". Работодатели има само в Русия. А ние искаме да се отдалечим от Русия. Евроатлантическо е да се приближим към Европа и САЩ, където се наричат работонаематели.
66
5
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 49 минути
До До Работодател - мили работници, ами много се радвам за вас, напускайте и вие заедно с тези три милиона които се изнесоха, събирайте си багажа и напускайте, на запад ви очакват да ви дават високи заплати, защо работите в България на ниски заплати да ви ощетяват несправедливо, мили работници.
65
1
 
4
 
! Отговори
Любо Къдравия преди 50 минути
Нямало да наемат.Истината е че няма кой да работи вече,няма работници.Наемат хора от Индия,Пакистан,Камбоджа ,Виетнам.Смешни изпълнения.В България няма работници.Всичко квалифицирано е по чужбина.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
В България с висше образование не можеш да намериш работа - в България няма работа за висшисти, само за чистачи, продавачи, обслужващ персонал. Иначе всичко друго се внася от запада. А при Тодор Живков когато бяхме с Русия българия имаше промишленост - металургия, химически заводи, машиностроене, електроуреди, електроника, висшистите и специалистите бяха на почит.
63
0
 
4
 
! Отговори
До Работодател преди 52 минути
Мили мои"работодателю"три милиона не само напуснаха ами направо се изнесоха от koчинkaта.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Спадът от 30 % за марките BMW и Mini в Китай се сравнява със спад от по-малко от 5 % през първото и второто тримесечие на предходната година. Спадът в Китай доведе до спад на общите продажби на автомобили на BMW Group с 13 %. BMW заяви, че изтеглянето на спирачни системи също е повлияло на доставките.
61
1
 
1
 
! Отговори
да ви светна тука преди 55 минути
да знаете ако не знаете - руската икономика е толкова обвързана със световната, която се контролира от запада, че ако наложим санкции на Русия и я изолираме, до дни, дори до часове Русия ще рухне, гладните руснаци ще излязат на улиците и ще свалят Путин, и Русия ще се разпадне на малки демократични държави които ще живеят по нашите западни цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
Навсякъде в ЕС съкращават и бизнеса се свива.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
До Хора Тя голямата криза е тук вече, не че сега да идва.
58
3
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 57 минути
Ами като смятате, че са ви ниски заплатите, защо изобщо се хващате на работа, бе! Защо не напуснете работа, ами работите на ниска заплата, несправедливо да ви ощетяват? Напускайте, кой ви спира?