ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти

Иначе цената нямало да е социално поносима
17 окт 2024 08:00, Стела Стоянова
195
ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти
Снимка БГНЕС, архив

Цената на водата да стане двукомпонентна, като абонатите плащат такса към ВиК операторите дори когато потреблението на вода за месеца е нулево. Това искане е представил на Годишната среща на общините председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов, цитиран от БТА.

В сдружението членуват ВиК дружествата в страната, които, подобно на други комунални услуги, искат да таксуват домакинствата за това, че имат достъп до ВиК мрежата, без значение дали ползват вода или не.

Според Иванов цената на водата трябва да се раздели на две компоненти - постоянна и плаваща. “Постоянната трябва да покрива разходите на ВиК дружествата за поддържане на мрежата, докато плаващата ще бъде за разходите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и др.,” обяснява Иванов.

По думите му при подобно ценообразуване ВиК операторите ще имат предвидимост за постоянни доходи, които да инвестират в подобряване качеството на услугата. "Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не. Собствениците на такива имоти трябва да плащат твърдата компонента", казва Иванов.

”Въвеждането на постоянна и плаваща такса за водата ще да бъде по-справедливо и за самите потребители, защото общата тежест на експлоатационните разходи на дружествата щяла да се разпределя между всички потребители”, твърди той. "Ако се премине към този начин за образуване на цената на водата, за някои потребители тя ще бъде намалена. За хората с повече имоти обаче услугата ще поскъпне", казва Иванов. И уточнява, че КЕВР ще регулира и двете компоненти на цената на водата.

Идеята за таксуване и на имотите с нулево потребление на вода периодично се появява в публичното пространство. МРРБ дори на два пъти представи проектопромени в Закона за водоснабдяването и канализацията, с които предлага нов начин на определяне на цената на водата за домакинствата. Отново става въпрос за две компоненти - фиксирана сума за достъп до услугата и променлива цена на кубичен метър потребено количество.

Законопроектът обаче бе силно разкритикуван и така и не бе внесен в Народното събрание. Първо, защото в него се предлагат само общи формулировки за новото ценообразуване, като всички детайли се остават за изясняване в наредби. Второ, има опасения, че заради едни и същи услуги, като довеждане на водата до домовете например, ще се плаща два пъти - веднъж чрез фиксираната компонента, и втори пък - чрез плаващата. Освен това, за да се въведат подобни разграничения, цената на водата на кубичен метър в отделените общини първо трябва да се намали, за не се натоварят с по-високи сметки домакинствата заради новата фиксирана такса. Появиха се сигнали, че ВиК дружествата готвят притеснително високи фиксирани такси, заради което сегашните сметки за вода може да скочат двойно.

МРРБ оправдава исканата нова такса с ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде подобрено финансовото състояние на ВиК дружествата. Но в този план има изискване и да се осигури подпомагане на уязвимите потребители, което министерството мълчаливо подминава.

От държавния ВиК холдинг разкриха истинските мотиви за въвеждане на "такса водомер" в необитаваните имоти. "Населението и потреблението намаляват, но не и разходите за издръжка на ВиК дружествата. Има много населени места с празни домове. Останалите, ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима“, коментира преди време Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВИК холдинг“.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: ВиКтакса вода
Още от Общество
Пиян шофьор без книжка хвърли 150 евро на полицаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
7
 
! Отговори
Фен на Урсула преди 2 часа
Търговците на врати искат такса врата: платили сте ви вратата , ама я ползвате постоянно, а магазините за врати са си там когато ви потрябват. 30-40 лв на месец е добре, (ако не се вдигне инфлацията.)
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"питам ви колко е минималната заплата в България и колко в Испания, съотношенията еднакви ли са цена-заплата" - аз пък те питам Барселона и Ботевград по един и същ начин ли изглеждат? Барса и ЦСКА идентични футболни постижения ли имат? (тук трабва да питаме бате Ицо - той е най-запознат)? Какъв с смисълът да сравняваме? Остави тази работа.
139
2
 
3
 
! Отговори
До 151 преди 2 часа
Сваляш водомерите, слагаш една тръба и си правиш басейн в хола. 4-5 години по-късно, ако някой инкасатор много настоява да влезе у вас, казваш, че почваш ремонт и ще сменяш ВиК и затова нямат пломби водомерите и си готов.
138
0
 
16
 
! Отговори
Закон преди 2 часа
Ако решат ще ни измислят много лесно- както май се планира въвеждане на такса електромер по съшата като такса водомер. Ползваш не ползваш плащаш. Монополиста настоява и съответния брой депутати внасят законопроекта и после съответен брой го подкрепят и хоп закона е приет. И са ни измислили. Както става винаги. За възнагражденията във ВиК сектора защо не се коментира. Разни директори получават десетки хиляди левове на месец за управление на дружества които са на загуба. А глоби затвор кога?
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А защо ме карат да плащам вода която не съм е ползвам.Имало разминаване между централния водомер на сградата дето сме 100 апартамента и сбора и затова решили да ми добавят по 3 кубика на месец към моята сметка. Да ходят да си търсят къде им се губи водата. При мен водомерите показват 5 кубика потребление, а ми идва сметка за 8 кубика.
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Стоиш си на спирката, минава автобусът, но ти не се качаваш...Идва до тебе човек с червена лента на ръйава и вика, Дай 20 стинки, щото шофьорът има семейсво и храни деца...Стоял си на спирката, тя тая спирка иска поддръжка и ремонти бе!!!
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
По махалите колко плащат ток и вода ... колко...Някога влизал ли е инкасатор в Столипиново, Филиповци ...
134
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 часа
Живея в Испания от четвърт век,това лято както всяка година си бях в България и винаги оставам изненадан от нови по-високи цени на всичко от тези в Испания. Например,цената на 25 кг лепило за плочки в Испания е 3,09 евро,в България 25 кг лепило най-евтиното е 13.50 лева,питам ви колко е минималната заплата в България и колко в Испания, съотношенията еднакви ли са цена-заплата ? Правите ремонти при най-високи цени на материалите в ЕС,а ревете,дори не протестирате, е ви продават сирене с 75% вода.
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 135 Счетоводителят не е прав! Точно затова апартамент на 1-ви етаж струва по-малко от такъв на 2,3 и 4-ти. Риск от крадци, всички живущи минават покрай вашия имот, зимата е по-студен и т.нат. ... Затова и е редно да не плащат за асансьор - "Плаща се за услуга, която се ПОЛЗВА!" - стар принцип на пазарната икономика, който некои сегашни другаре забравиха лесно!
132
1
 
0
 
! Отговори
До 141 преди 2 часа
Браво, препоръчай му да дойде да работи за мен. Под минималната ще ми плаща, няма страшно.
131
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Миналата седмица един *** от входа ни събра на събрание. Искал да спира парното на всички, защото не искал да плаща за тръбите, които му минават през хола. За малко щеше да изяде тежките чукове и така, мина му, вече няма против тръбите.
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Съгласен съм. Когато мафията спре да краде.
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
150 милиона стрували били изборите. Е как 150 милиона бе, преди 3 години струваха по 50 милиона. И колко била инфлацията след ПРОМЯНАТА
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Местния водопроводчик ми каза, че директорът взема огромна заплата, над 20000, а на тях им дава под минимална.
127
3
 
5
 
! Отговори
До 127 преди 2 часа
Ами като не им харесва това на икономическите емигранти, пазарът е отворен, да си продадат необитаемото жилище и проблема е решен. И на мен не ми харесва, че за цената на апартамент в София, мога да си купя имение в щатите, та косвено и моя проблем ще решат икономическите емигранти продавайки си безплатния античен склад в София.
126
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Недейте, че копейкаджиите 5лв нямат и сега да плащат водата, камо ли ако стане 5.50. С 2 кисели млека на ден от пацолството как да стане?
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На Ви Промяна... Не е истина какво готвят на народа. Вдигане на данъци, над 100% повишение цената на тока. В момента ако е 25 стотинки , очаквайте около 60 стотинки за киловат.Такса водомер, такса електромер... Ползваш не ползваш, плащай. Ама че си имал някаква виличка дето ходиш само лятото, няма значение. Хайде 5 лева такса за вода, хайде още 5 за ток, че имало тръби и жици, ама че водата и тока спират по 20 пъти на ден няма значение. Продължаваме промяната
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Скоро ще има такса от ЧЕЗ за електроинсталация.Кабели, и контакти.
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Счетоводителят е прав. "Живущите на първия етаж трябва да плащат за асансьор" - естествено, че трябва да плащат. И за ремонт на покрива трябва да плащат. Нищо, че като протече водата вероятно до първия етаж няма да стигне. Всичко, което е в блока и около него възникват някакви разходи, трябва да се поеме от собствениците (наемателите). Толкова е просто.
122
3
 
7
 
! Отговори
До 129 преди 2 часа
Много ясно, че живущите на първия етаж трябва да плащат асансьор. След като асансьора стига до твоя етаж - плащаш. Просто е.