Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.

Имаме демографски проблем
22 окт 2024 18:30, Гергана Попова
122
Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Имаме демографски проблем – имаме висока смъртност, висока преждевременна смъртност - за 2023 г. всеки пети е починал на възраст до 65 години. Това говори за лоша превенция, достъп до здравеопазване, ниска здравна култура. Раждаемостта ни е по-ниска, а и миграцията също е компонент, който оказва влияние, по този показател сме малко над средното за ЕС. Това заяви за БНР Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

"Тук вече идва ролята на хората, които правят политики. Статистиката сочи, че през 2023 г. три пъти повече българи са се завърнали у нас от заминалите да работят и живеят в чужбина. Ако вземем само българските граждани за 2023 г., имаме 18 000 лица, които са се завърнали и близо 12 000 са я напуснали. Останалите лица са с чуждо гражданство, избрали България да пребивават. Като цяло, най-много завърнали се български граждани имаше през 2021 г. и го свързваме с Covid пандемията. НСИ не провеждаме специални изследвания за причините за движението на населението", обясни Костова.

"България я напускат хора на възраст между 24 и 49 години, около 65% от този поток е тази възрастова група. При завръщащите се няма изразена тенденция, равномерно са разпределени всички възрастови групи. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия за 2023 г.  – търсят по-добри условия на живот, заплащане, образование. В браковете и разводите също не се забелязва тенденция, през 2023 г. има намаление при браковете, при разводите борят е 9000."

"Там има по-висока смъртност, отколкото за страната, ниска раждаемост, високи дялове на възрастното население. Във Видин е над 35% над 65 години и това води до териториален дисбаланс. Имаме области, които обезлюдяват от тези негативни демографски тенденции. Като цяло, през 60-те години движението на хората е било от селата към градовете, сега този източник се изчерпва и е от по-малките градове към по-големите. Най-привлекателни са София, Пловдив, Варна и Бургас. В София потокът е най-голям от областите около столицата – Благоевград, Кюстендил и София област", коментира Магдалена Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от Общество
Сигнали в Helpbook: В час пик масово не идват автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Bloomberg: Европейските лидери "внезапно се сблъскаха с множество доказателства, че рецесията става необратима" но нито една копейка дори опит не прави да напусне ЕС. Експерти от Bloomberg още нямат обяснение на този феномен.
76
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Икономиката на Русия расте, западът затъва в блатото на рецесията.
75
7
 
4
 
! Отговори
Русия е мощ! преди 3 часа
Русия е на 5 то място по покупателна способност според световната банка. Русия е много добре в момента и върви нагоре. Войната стабилизира руската икономика
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За посветените съвсем не беше изненада, че флагманът на германската автомобилна индустрия Volkswagen (в превод "Народен автомобил") изчислява сценария за затваряне на всички предприятия у дома си. Обратната страна на това решение е прехвърлянето на производството в страни с по-комфортни цени на входящите ресурси, предимно енергията (концернът вече има 39 фабрики само в Китай).
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Bloomberg: Европейските лидери "внезапно се сблъскаха с множество доказателства, че рецесията става необратима".
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И кво копейки, средна заплата в голташка пРосия към 80 хил там тяхната тоалетна хартия към 96 за долар. И ооо чудо, в самая могучия средната заплата е по-ниска с около 100 лв от нашата минимална! Демек ако не бяха в Азия а в Европа, щяха да са най бедната страна?
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Връщат се заради Възраждане!
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Най-добре се живее в Русия,Куба и С.Корея!Почти няма разлики!
69
3
 
3
 
! Отговори
Слава Урине преди 3 часа
А бе няма никаква информация относно какво се случва на фронта в окрайна? Окраинците взеха ли Крим и Курск? Или може би вече са стигнали до Москва?
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пропагандата по телевизиите пита върналите се прошляцци: Как, защо, луди ли сте, защо се върнахте в България от Ню Йорк, Брюксел, Швейцария? А прошляккът, изтощен и смачкан от Запада, влиза в играта и си придава важност. Обчиал родината, затова се върнал. А на него му е писнало да седи у задръстванията, да гледа и работи с африканци, забулени и брадати араби и тюрбанени индийци. Да му вземат половината заплата и да не може на ресторант да отиде и да пазарува от най-евтините магазини.
67
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В Русия вече е модерно семействата да имат по много деца.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В следващите 20 години всеки втори работещ в България ще е над 55 г.
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Медведев: Може да има само една цел - колапсът на САЩ, унижение на Запада, включително и на Европа. ...задачите остават същите максимално отслабване и унижение на Запада, включително и на Европа. Самите Съединени щати ни помагат в това. В крайна сметка тяхната цел е да доминират в Стария свят (както и в останалата част от света). И тук вече виждаме перспективите за нов баланс: ШОС, БРИКС, други регионални съюзи и всестранно развитие на отношенията със страните от Глобалния Юг.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Украйна: САЩ настояват да мобилизираме младежи от 18-годишна възраст. Представители на Демократическата и на Републиканската партия на САЩ настояват Украйна да намали мобилизационната възраст от сегашните 25 години на 18 години. Това заяви съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Сергий Лешченко.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
У Рашка има ли българи или само тези които работят в посолството?
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Европейската индустрия и хората все повече страдат от растящите цени на енергията и суровините. Заедно със стриктно насърчаваните зелени политики, това води до бърза загуба на конкурентоспособност на европейските продукти, до затваряне на предприятия и до увеличаване на безработицата, дори в онези страни, които са забравили за подобни явления от половин век.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Украинците умират в името на демокрацията. Но украинците свършват. Свършат ли украинците, започват източно европейските русофоби. Рано или късно и вие русофоби ще свършите в името на вашата демонкрация.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Като почна войната един куп колхозници дойдоха да работят в Българските офиси на ниски заплати. Сега скимтят за повече пари и си остават със скимтенето но даже и не искат да чуят да се връщат в голташка пРосия
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Вчера един приятел се върна от Русия, и вика че като се разхождал в един ИТ офис, там били останали само 10% от ИТ специалистите, всички други избягали на запад.
58
3
 
4
 
! Отговори
ген. Луков Марш-ляк преди 3 часа
Купете си книгата на Залужни "Моята война" в която описва как се загробват 2 млн укронацисти