11-те млрд. европейски пари. Друг път!

Брюксел наточи сатъра, ЕС е готов да ни наложи санкции заради корупцията
23 май 2008 14:54,
89
11-те млрд. европейски пари. Друг път!
Снимка: AMY

Европейската комисия е близо до решението да лиши България от част от средствата от европейските фондове заради провала на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщи БГНЕС, като цитира информиран източник от ЕС, пожелал анонимност.

София може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове, които вече са замразени заради предприетите разследвания за корупция и може да й бъдат наложени по-стриктни условия за предоставянето на близо 11 милиарда евро, които страната трябва да получи до 2013 г.

През юли Еврокомисията ще представи доклад за реформите и борбата срещу организираната престъпност в България и Румъния.

И двете бивши комунистически страни са подложени на мониторинг, защото не отговарят напълно на стандартите на ЕС в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и системите за плащане.

Но докато България може да загуби помощи заради доказателства за съществуваща корупция в агенциите й, които работят с пари от ЕС, Румъния може да получи предупреждение да предприеме нови стъпки в борбата срещу корупцията, но няма да й бъдат налагани финансови санкции, съобщи източникът.

Комисията замрази около 400 милиона евро помощи за България по програмата ФАР и между 50 и 100 милиона евро по програма САПАРД.

„Те ще загубят тези пари“, казва източникът.

Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и тройната коалиция имат сериозна политическа воля да се справят с проблемите.

„През последния месец направихме много, за да управляваме по-добре парите от ЕС. Взехме сериозни мерки, за да изградим система от операции по програмите САПАРД и ФАР, които на практика постигнаха по-високи стандарти от исканите за управление на парите от ЕС“, заяви тя.

Жотева подчерта назначаването на Меглена Плугчиева за вицепремиер, който да координира разпределянето на парите от еврофондовете.

Според цитирания от БГНЕС източник обаче, Станишев няма властта да въведе сериозни мерки, за да се пребори с корупцията и организираната престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
jon преди 16 години
Ние Българите не сме роби...просто тези който ни управляват ни правят на роби.А всъщност ние сами си избрахме тези крадци, така че за следващите избори БСП и ДПС поне за 4 години на резервната скамейка...
47
0
 
0
 
! Отговори
bibisimon преди 16 години
Edin bolshevik be kazal-"kolkoto po zle tolkoz po dobre"!Mai samo kogato noja opre do kokala, balgarina moje da se nadigne.
46
0
 
0
 
! Отговори
Хайл преди 16 години
"Един ден светът ще разбере, че Хитлер беше прав" надпис върху уолпейпърите в тоалетните на НБУ
45
0
 
0
 
! Отговори
imperatora преди 16 години
Ако на власт са НДСВ и министър Вълчев то средствата ще бъдат честно усвоени
44
0
 
0
 
! Отговори
Самолетоносача преди 16 години
Да се създаде специален отряд към МВР за избиване на тази ***.
43
0
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 16 години
Аз съм българин живея си в Париж от години и не смятам, че съм с робска психика. Ако ти се смяташ за роб ,проблемът си е твой, но недей обобщава за всички българи, РОБЕ
42
0
 
0
 
! Отговори
До #36 преди 16 години
Браво на теб ! Точно така е ! Българина е с някаква робска психика ( вероятно наследство от турското робство ) и в действителност изобщо не се бори за правата си , а само псува че няма нищо - ни права ни пари . И понеже е *** роб , дори и не осъзнава че трябва да протестира поне срещу безобразното управление ...
41
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Здравейте,Далеч съм от мисълта, че няма честно спечелени пари!И аз съм една доста предприемчива личност, като теб, но въпросът тук се поставя да не се спасяваме поединично!Нали искаме като излезем на улицата да виждаме слънчеви лица, ведри съседи...улиците да са чисти, без дупки, да не се страхуваме за живота си..Българина е беден.. завистлив ..с много ниска култура...комплексиран и смачкан ....Погледни какво поколение расте!Къде е ценностната система?Къде са перспективите..?Какво стана с мечтите...?Не, не искам да се спасявам поединично!Искам да променим малко системата, за да има наистина средна класа!Но тази средна класа да не парадира само с парите си, но и с културата си! Да бъде моторът на промяната, а това без интелигенция не става!Затова нека младите да пътуват , да видят други страни, други култури..да донесът хубавото и у нас!Ха сега ми кажи кеф ли ти е като отидеш при някой твой познат и да видиш мивката задръстена с не измити чинии..Кога ще се промени това наше "гостоприемство" .... черпим гостите с ракия знаейки, че по-късно ще седнат зад волана...!Дали им мислим наистина доброто като сме ги почерпили?А дали там зад ъгъла няма да блъсне вашето дете прибиращо се от разходка или игра?...Замисли се ама сериозно!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
11-те милиарда евро, които страната е предвидено да получи до 2013 г.Да кажат до сега колко пари са дали от тез милиарда до днешна дата,и правителството да покаже до сега какво е свършило с тези пари,а ако не може да докаже да се махат от властта не да плямпат имало нямало корупция,да покажат какво са свършели с тез пари фактите сами ще си покажат имали или няма.Краено време ЕС да си поиска парите обратно .....
39
0
 
0
 
! Отговори
ало преди 16 години
Едни и същи хора ,едни и същи глупости по форумите. А БЕ ,хора ,нямате ли си важна работа ,та цял ден кибичите пред компютъра.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ami da vzema ias dasi napravia partia ce dase nalapam to drugo nestava(vav bulgaria nishto ne varvi)shte davam obekti natozi koito nai mnogo procenti miplashta-primer:celia parlament vav momenta,abe deputatite kade otivat danacite na naroda koito vie gi izmislehte(mislia ce vav deputatskite kufarceta)itaka naroda palna mizeria kak moje bulgaria da e nai skapata darjava vav evropa i sashto taka sas nai niski dohodi.
37
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 16 години
Съберете група МОТИВИРАНИ, неженени, млади хора, по възможност сираци (да нямат какво да губят и за какво да бъдат шантажирани), вербувайте ги, поставете ги в среда на военна дисциплина (но не по модела на сегашната БГ армия), дайте им необходимата информация и средства и им дайте точни задачи за изпълнение. Мафията действа против всякакви човешки закони, но не трябва да се пада на тяхното ниво, защото ще ви биет с повече опит. Не можете през деня да запорираш парите на някой, който ще препарира и майка си за пари, а вечер да трепериш за семейството си. Няма как да стане по този начин. Нужни са хора които нямат какво да губят, но имащи какво да спечелят от това - реабилитация и бъдеше в една по-добра България.
36
0
 
0
 
! Отговори
№13 преди 16 години
а бе мъжкари ,като толкова се перчите ,що бегате по европа бе борете се .откъде знаете че съм беднячка , аз с моите 50 години в провицията в частната фирмичка където работя си изкарвам 1000 евро месечно ,ама със моите си знания и труд,а тия европари не ме учете чии са ,подобре от вас знам ,двадесет години опит имам като главен счетоводител , баш у паричните потоци имам наблюдения ,с кого да се боря бе момченца , с живков,желев,костов стоянов,цар,първанов ,станишев ,б.борисов все отбор лъжци, да ти се доповръща от тях ,що бегате по европа ,нали сте мъже борете се ,то в европа докато са стигнали дотук глави са рязали ама мъжете ,а вие пъзливи български мъже ..можете само по вратовете на жените да висите..., да филосоствувате , и да коментирате срещу кого да гласуваме ,без да казвате за кого ,.. нова партия дрън дрън .като отрежат главите на трима големи държавници в кавички и ще дойде новата партия
35
0
 
0
 
! Отговори
9999 преди 16 години
Пускали го в Европа и тоя чак щастлив!!!! Тия пари са за децата ти бе,за родината ти и за теб лично! *** си българино - нека ти!!! Искаш да си роб - бъди!!! САмо не смей да псуваш Родината,защото си си сам виновен
34
0
 
0
 
! Отговори
pedro преди 16 години
Една от първите фирми съм в моя град/още от времето на Указ 56-когато "частник" беше още "*** "дума/. И не съм беден. Пред очите ми се създаде и израстна бизнеса в града. За какви "комбинативни и предприемчиви" хора ми говориш, щото на мен не ми е ясно. За "новите" бизнесмени които стартираха с куфарчета партиини пари ли? За мутрите / създадени от Луканов/ дето натрупаха първите милиони с рекет? За всички борци които се оказаха най-умните и подготвени "бизнесмени", та сега не си знаят парите?Скоро гледах един наш едър бизнесмен, които заяви по телевизията, че още през 1990 г фирмата му "въртяла" 40 000 000 марки. Абе к'во заложи и коя банка му даде пари тогава, че да има тия обороти като един апартамент струваше 5000лв/ДМ/????? Та стига си дрънкал глупости. Почтенните хора които маправиха някой лев са не повече от 20%. Всичко останало е мръсотия......комунистическа........
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
абсолютно си прав и те подкрепям за създаването на нова партия.ще ти пиша по-късно
32
0
 
0
 
! Отговори
Пасажер преди 16 години
Тия ни точат сатъра,серГейчо да си самонаточи гилотината !
31
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
"Все ми е тая дали ще спрат парите или не...Все пак съм благодарен на ЕС че ни пуска безпрепятствено да работим в Европа..."*** ти си тотално заблуден!Утре пак ще се затворят границите...ще чакаш за визи..това са другите санкции!Ако си малко поне интелигентен ще го осъзнаеш!Затова куфарите.. и заминавай докато е време!Червените олигарси ще издигнат отнова желязната завеса!Нужни сте им като стадо "УФЦЕ", което да "стрижат" редовно..!ТРЯБВА ДА ТИ ПУКА ЧЕ СЕ СПИРАТ ПАРИТЕ! ТОВА НЕ СА ПАРИТЕ НА БОГАТИТЕ!ТОВА СА НАШИТЕ ПАРИ, ТВОИТЕ И МОИТЕ, НА НАШИТЕ ДЕЦА!ЗАТОВА ГЛАСУВАЙ СРЕЩУ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ И КАРДИНАЛИТЕ ОТ ДС!БСП+ДС=ГЕРБ=МАФИЯ..Тук в кюпа е и мутрата Пл.Юруков..АТАКА..НДСВ...Няма кой друг да ни оправи!Явно ние самите трябва да се впрегнем и да поведем народа!Да се обединяваме и да правим нова партия с програма насочена към БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ ЧЕДА!
30
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 16 години
На тия избори всичко живо ще гласува за Бойко.ПОсле на другите всички ще го псуват защото е крал и всички ще гласуват за Слави Трифонов най-вероятно.После за Нероден Иванчо ще си помечтаем...и т.н. АКО НИЕ НЕ ГИ КОНТРОЛИРАМЕ ТЕ ВИНАГИ ЩЕ НИ КРАДАТ,КОИТО И ДА СА!!! Кога за последно сте излизали на улицата,за да се борите за нещо или да протестирате?
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не съм голям привърженик на членуването ни в ЕС. Но ето с този ход ми се издигат в очите. Не са никак балами тия хора и не се лъжат лесно. Само ние сме си прости, то очите ще ни извадят с тия кражби, а ние викаме "няма корупция"! И кого заблуждаваме - само и единствено себе си. Иначе негласно се вика& тия крадци, тия не знам си какви - ми ай най-накрая да ги изритаме де!