11-те млрд. европейски пари. Друг път!

Брюксел наточи сатъра, ЕС е готов да ни наложи санкции заради корупцията
23 май 2008 14:54,
89
11-те млрд. европейски пари. Друг път!
Снимка: AMY

Европейската комисия е близо до решението да лиши България от част от средствата от европейските фондове заради провала на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщи БГНЕС, като цитира информиран източник от ЕС, пожелал анонимност.

София може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове, които вече са замразени заради предприетите разследвания за корупция и може да й бъдат наложени по-стриктни условия за предоставянето на близо 11 милиарда евро, които страната трябва да получи до 2013 г.

През юли Еврокомисията ще представи доклад за реформите и борбата срещу организираната престъпност в България и Румъния.

И двете бивши комунистически страни са подложени на мониторинг, защото не отговарят напълно на стандартите на ЕС в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и системите за плащане.

Но докато България може да загуби помощи заради доказателства за съществуваща корупция в агенциите й, които работят с пари от ЕС, Румъния може да получи предупреждение да предприеме нови стъпки в борбата срещу корупцията, но няма да й бъдат налагани финансови санкции, съобщи източникът.

Комисията замрази около 400 милиона евро помощи за България по програмата ФАР и между 50 и 100 милиона евро по програма САПАРД.

„Те ще загубят тези пари“, казва източникът.

Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и тройната коалиция имат сериозна политическа воля да се справят с проблемите.

„През последния месец направихме много, за да управляваме по-добре парите от ЕС. Взехме сериозни мерки, за да изградим система от операции по програмите САПАРД и ФАР, които на практика постигнаха по-високи стандарти от исканите за управление на парите от ЕС“, заяви тя.

Жотева подчерта назначаването на Меглена Плугчиева за вицепремиер, който да координира разпределянето на парите от еврофондовете.

Според цитирания от БГНЕС източник обаче, Станишев няма властта да въведе сериозни мерки, за да се пребори с корупцията и организираната престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
men преди 16 години
Очаквам отстрел на "предприемчиви" българи, представители на национално отговорния капитал. Ама нека...само да не се откажат ЕС в последния момент и да пуснат кранчето, че това е зелена светлина за крадеца...
27
0
 
0
 
! Отговори
Българин в Германия преди 16 години
Ти свободни гражданино - кога разбра какво е свобода, че вече съдиш кой е "неугледен" и кой "роб"? Моля заповядай в Мюнхен - разходи се - заслушай се, колко често се чува Българска реч по улиците и колко сънародници живеем там. Даже ако искаш *** и до Бълграската кръчма "Рила". Много са прави хората, като работят и търсят начин да се реализират някъде. "Родина" и "Патриотизъм" отдавна са празни понятия за тая клоака, в която се е превърнала България.А по темата - наистина дано се спрат всички пари, които се изливат щедро в джобовете на мутрите и управляващите. Мисля, че и на слепите и глухите им е ясно къде ще се разпределят тези пари.
26
0
 
0
 
! Отговори
558 преди 16 години
Изобщо не ми дреме дали ГЕРБ или БСП ще ме крадат!!!! Докато ние си спорим чия партия е по-велика-керванът си върви
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Spiro "богатите и превилигированите българи", кои ? Това са комбинативни и предприемчиви хора, които всместо да седят и да се самосъжаляват, са правили и продължават да правят париТи нещо не си в час !Едно време събирахме помощи за датските безработни :):):)Как окачествяваш състоянието на българския пенсионер Моля те сравни го с европейския роб
24
0
 
0
 
! Отговори
некой преди 16 години
който и да дойде/сите са бивши *** с глеми ...джобове...тъпите български избиратели си избират сами пастиря а после хленчат
23
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 16 години
Vie ot GERB samo moje da obijdate . 6to ne pita6 tvoite kumiri ot GERB ot kade vzimat tezi milioni za predizborni i sled predizborni ispalnenia parite samo za plovdivskia region sa okolo 4 000 000 lv. a dali sa platili danaci .Ta nali rabotata na tezi deto gi izbrahme / 6toto i az glasovah za teh /v evroparlamenta ot GERB e da pre4at na Balgaria .
22
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
Ами скъпи сънародници, мисленето ви е като на бедняци и за това сте си бедняци. Това, всъщност, е и проблемът на болшинството българи - мислите като бедни комунистически душици. Кои са тези "богатите и превилигированите българи", кои ? Това са комбинативни и предприемчиви хора, които всместо да седят и да се самосъжаляват, са правили и продължават да правят пари. Били препечелвали в "лъскава Европа". Интересно колко пък препечелвате в Европа ?! Освен, че злепоставяте цялата държава с мизерния си и неугледен вид, предполагам, че ви използват като бели роби срещу жълти стотинки. Всъщност всеки, които има поведението и вида на роб, ще бъде роб независимо къде се намира. А пък 95% от българите изглеждат като роби и се държат като роби, това е истината
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Айде сега - ГЕРБ ни пречи! Преди ни пречеха капитализма и четирите годишни времена!Все нещо им пречи на комунистите! Само за кражбите - НИЩО!!!! ..........*** червен.........
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ние май сме добре,когато ни е много гадно.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** какво са ти виновни Герб, когато европарите отиват в джобовете на БСП, НДСВ и ДПС, първо си виж насраната тройна коалиция пък тогава гледай Герб, Атака, СДС, ДСБ, Евророма и незнам си кой друг !
18
0
 
0
 
! Отговори
антикомунист преди 16 години
Комисията замрази около 400 милиона евро помощи за България по програмата ФАР и между 50 и 100 милиона евро по програма САПАРД. Те ще загубят тези пари, казва източникът. Тези " ТЕ " са невероятната троина коалиция , дано поне и глупаците , които все още гласуват за тях да се отрезвят и повече никога , ама никога да не помислят да си дават ( продават ) гласа за подобни безбожни партии !
17
0
 
0
 
! Отговори
KOKO преди 16 години
Докога,дами и господа само ще четем и цъкаме с език? Ние сме болшинството-нормалните и честни хора,мръсниците са малцинство!!! Докога ще ни мачкат и унижават? Време е да се събудим,за да не ни е срам от децата ни!
16
0
 
0
 
! Отговори
SANKTITA преди 16 години
То друго не сме и очаквали от тази Европа....Страната ни е многа красива и с много природни дадености...Не знам защо търпиме тези ЕВРОКРАТИ ,да ни плашат!!!!!Нима не можем и ние да ги заплашим.....с повторното пускане на 3-4 блок на АЕЦ.И ,чрез продажлата на ток на съседните държави да си набавим нужните ни пари......Кога ли ще ни дойде акъла....
15
0
 
0
 
! Отговори
Живаго преди 16 години
Ето как една борба на всяка цена да се добереш до властта до какво води . Не оправдавам управляващите ама неможе една престъпна партия като ГЕРБ постоянно да каля държавата и да роши всичко което може да се постигне от държавата през този паериод. Що си мислите че в Полша, Чехия или Румъния всичко е на ред ама държавите си въввят на пред защото нема жадни за власт МУТРИ като ГЕРБ.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Това е чиста спекулация около доклада, който Европейската комисия ще публикува за България през юли. Това заяви говорителят на комисията Марк Грей в коментар за БТА на съобщението на Ройтерс. Не може да се предрешава съдържанието на доклада преди той да е написан и приет, добави Марк Грей."аре коитус за редактора щото е куц журналист. Новината са копира цялата жовотно.....!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ТОЧНО В ДЕСЕТКАТА 6 И АЗ СЪМ ОБИКНОВЕН ЧОВЕК,РАБОТЯ СИ В ЧАСТНА ФИРМА ,ДОЛУ ГОРЕ УСПЯВАМ ДА ОЦЕЛЯВАМ,ИЗДЪРЖАМ СТУДЕНТКА В СОФИЯ КРИВО ЛЯВО И ОТ ТИЯ ЕВРО ПАРИ НИТО СЪМ ВИДЯЛА ,НИТО ТАКИВА КАТО МЕН ЩЕ ВИДЯТ ,ТИЯ ПАРИ СА ЗА ТЕХНИТЕ МОМЧЕТА-МУТРИТЕ ,КОИТО ГИ СПОНСОРИРАТ И СА НА ХРАНИЛКА ПРИ ТЯХ ,ПЪК ТАЯ БЕТИНА ЖОТЕВА Е НА ВСЕКИ *** ,ТО ПРЕС АТАШЕ В МУТРЕНСКИ ФИРМИ БЕШЕ ТО КВО ЛИ НЕ И ТЯ ЖИВЕЕ ОТ ТАКИВА ПАРИ ТЯХНАТА АЛЧНОСТ НЯМА КРАЙ ,НЕКА ГИ СПРАТ ПАРИЧКИТЕ ИМ ЧЕ ДА ПОРАБОТЯТ МАЛКО И ТЕ
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Някой знае ли дали има членски внос за ЕС? Защото чух някои неща,които ми изглеждат неверни...Номер 4,браво! И аз работя по въпроса. Тук е гадно. Няма смисъл да се крием зад фалшиви лозунги.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Bravooooooooooo,samo BG
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много ми е интересно, след като ни спрат кранчето дали най- после ще си подадат оставката и каква причина ще измислят за тоталния си провал. Некадърници гадни! Само в краденето сте "отличници"!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Съжалявам, че те губим в борбата срещу описаните от тебе.