ЕС се умори от нас

Туткави сте, корумпирани сте, не се справяте - това ще ни кажат от ЕК в сряда
19 юли 2008 16:25,
118
ЕС се умори от нас
В ЕС не правим така! Снимка: Булфото

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно.

Това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани ще са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това става ясно от чернова на доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, разпространена от портала Europe.bg.

В петък пък разбрахме, че Европейската комисия ще забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

В документа, който засяга областта „правосъдие и вътрешни работи“, се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало”.

Очевидно това има нещо общо с констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да бъде в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България.

Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация.

Посочва се липсата на прозрачност.

Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки.

Има призиви за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Документът твърди още, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва.

Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й.

В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. 

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.

Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:

"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Моля, не обиждайте бащата на "тримата ***". Плюс това е от "шесто" Абе, не ви ли се включва антивирусната, като пишете тук?
37
0
 
0
 
! Отговори
whistleblower преди 16 години
Найвно е да се смята , че пропаднал цар - комарджия ще ни оправи за 800 дни ! така ни о п р в и , че ще ни е мокро отзад още дълги години ! Наивно е да се смята , че негласувайки ще накажеме или възмутиме някого !Наивно е да се смята , че партия защитаваща чужди имперски интереси може да бъде социална и некурумпирана ! Русофилите са корумпирани по същност ! Наивно е да се гласува за лява партия след като същата многократно е ограбвала държава и народ ! Наивно е да се смята , че мутра може да управлява държава , СЛЕД КАТО Е БИЛ НА СЛУЖБА ПРИ ДИКТАТОР И КОМАРДЖЙИСКИ ИЗМАМНИК ВЪРНАЛ МАФИЯТА НА ВЛАСТ ! НАИВНО Е ДА СЕ СМЯТА ДОБЪР ДЪРЖАВНИК И ИКОНОМИСТ ИЗВЕЛ БЪЛГАРИЯ НА ПЪТЯ НА ЕВРОСТРУКТОРИТЕ , ЧЕ МОЖЕ ДА Е КРАДЕЦ ! Не бива да бъдете повече найвни ! Помислете , имате още един шас и не погубваите себе си и Майка България ! АМИН !
36
0
 
0
 
! Отговори
Дора преди 16 години
Ашколсун, браво! Ти май не схващаш за какво става дума! Заради ей такива като теб, цял свят ни сочи с пръст, а народът ни е най-беден и гладен от цяла Европа!Засрами се!Пожелавам ти беднотията и мизерията на по-голямата част от българския народ, за да се усетиш и освестиш!
35
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 16 години
Няма нищо радващо нито в доклада нито в неадекватната реакция на правителство, опозиция и общество.На Брюксел не му пука за България. Констатациите са ясни - криминална държава, която е доказал пълната си неспособност да съблюдава демократичните ценностти - престъпник президент, престъпник министър-председател, липса на прокуратура, липса на държавна администрация, липса на съд и като цяло липса на справедливост. Обстоятелството, че всички тези констатации са отдавна известни на всички в България и въпреки това няма никаква обществена реакция показва, че в България няма и общество. Оттук насетне какво ще стане не е трудно да се предвиди. Брюксел постепенно ще спре финансирането по всички европейски програми в очакване на някакви резултати. Естествено резултати няма да има, защото няма от къде да дойдат. Резултатът на всичко това ще е около 1,5 евро хвърлени на вятъра за плащане на членския внос по членството ни и нищо насреща.
34
0
 
0
 
! Отговори
haralanov преди 16 години
Да бе,ще се намеси Царя и ще оправи нещата.Как като той ги надроби.Някой да го е карал да прави коалиция със Станишев и Доган?Симеон ще си изкара още една година в тази коалиция,щото после ще е аут!След една година няма да има от къде да цоца...
33
0
 
0
 
! Отговори
g-n znae6t преди 16 години
nemoga darazbera kakvo tolkova e stanalo v bylgariq 4e vse ste nedovolni?az naprimer sym za BSPnavsqkyde ima korupcia a samo nas gledat 6to taka dano nqma predsro4ni izbori tova 6te e nov udar na ikonomikata na BG
32
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 16 години
Царят ще се намеси в решителния момент и ще оправи нещата
31
0
 
0
 
! Отговори
Зайо Байо преди 16 години
Браво на Брюксел! Трябва още по-твърдо да се действа, за да разберат най-накрая *** корумпирани крадци, че няма да могат да откраднат нито евроцент от ЕС. Лошото е, че една шепа нагли негодници, спират развитието на България. Затова трябва съд и ефективни присъди за крадците. Ако някои гашници си мислят, че могат да водят за носа ЕС, жестоко се лъжат.Доколкото 1, съществото, което тук се представя като някой си Доню Донев - вие от психиатрия ли излизате? Знаем, че луд умора няма. Въпросният Симеон (Мони 2) е в управляващата клика, кака че няма как да се "намеси", още повече, че той няма никакъв външен (а и вътрешен) авторитет.
30
0
 
0
 
! Отговори
GASKOING преди 16 години
Koleloto 6te se zavurti i ataka 6te doide na vlast i 6te stane taka 4e *** 6te treperqt. Nqma da ima Ahmed ili Maslarova vsi4ki prodajnici 6te iz4eznat, *** i tyrcite 6te treperqt i otnovo 6te se zabrani tyrskiq ezik nqma da mogat tyrcite da glasyvat! Neka da napravim edin miting narode!!! neka da se saberem pred narodnoto sabranie!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Продължавайте да си играете на права и свободи.Така си играят и само говорят батаците.А там се влиза като в Ирак.Оттук нататък гледайте само нагоре и си мислете за Челопечене.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
v4era na godi6ninata za Levski, edin si gleda voileibola(ne 4e mom4etata ne zaslyjavat) a ot drygite *** nikoi ne po4ete Levski- za6toto sa kradlivi s drebni dy6i4ki i sega za tqh e nai -vajno da otturvat kojite
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
az danuci nqma da pla6tam pove4e, za da vru6tam otkradnatite ot dryg pari!!!! edin da krade, dryg da pla6ta....hvanete me za .....
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
kakva otgovornost 6te poemat vinovnite...ili pak 6te se otturvat s edna kirliva ostavka....trqbva smurt na plo6tada
25
0
 
0
 
! Отговори
falco преди 16 години
Абе, резак смотан.Защо не си ходиш в анадола.Българската държава не е създадена след воината през 1878.България си я има повече от 1300 години на това място.Когато е създадена България османската империя я е нямало никъде на картата,хахахаха.Иска ти се България да не се нарича България,а ***,но няма да стане.Атака идва на власт и се справя с *** като теб.
24
0
 
0
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 16 години
I v Albania da izbqgame she sme po dobre....bqgaite hora...zaraza e...da zarazim kolkoto mojem pove4e strani:)
23
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 16 години
VSICHKO MNOGO DOBRE , NO ZASHTO NAMESVATE PUTIN V NASHITE NERAZBORII ? MOJE LI DA STE TOLKOVA NAIVNI , CHE DA SMJATATE , CHE IVAN KOSTOV SHTE SPASI BALGARIA ? OSHTE E MNOGO , MNOGO RANO ZA POLOJITELNI PROMENI V BALGARIA . NOJA OSHTE NE E DOPRJAL DO KOKALA . BALGARIA IMA OSHTE DA ZATAVA . TJA OSHTE NE E RAZBRALA ZASHTO E NA TOZI HAL .......A ZA IVAN KOSTOV DA SE RAZBEREM - SAGLASEN SAM , CHE E RODEN ZA RAKOVODITEL ,NO DA NE HVARCHI NAVISOKO .NEKA DA SE ZADOVOLI S PREDSEDATEL NA OTECHESTVENIJA FRONT V KV. DRAGALEVCI .
22
0
 
0
 
! Отговори
Георги Д. преди 16 години
Какво ми говори за Библия тази комунистка скапана. Българинът не уважава Библията, затова е на това дередже. Ако ще уважават доклада като Библията значи няма да го уважават.
21
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 16 години
Нека отново помолим най-настоятелно професор Михаил Константинов да намери партия или друга форма(мажоритарна,ако се приемат някакви поправки в избирателната система) и да се кандидатира на предстоящите избори! Дълбоко съм убеден,че ако този интелигентен ,честен и подготвен мъж състави правителство на България това ще бележи началото на фактически и смислени реформи в Родината ни. Нека проф.Константинов стане премиер, тогава и екипа му от министри ще е читав! За сведение на дежурните заядливци по форумите,както и за електронните копои на службите-нито съм му роднина,нито спонсор на професора!!! Просто прехвърлям всички възможни кандидатури-Б.Б.;И.К.; В.С.;К.К.;-не са фатално неподходящи,но са компромисни...Проблема с проф.Константинов е само в това,че той не е дал индикации за намерения.Затова-нека всички да го молим да си загърби рахатлъка на наблюдател и критик на маймунарника"Български Парламент" и Българска политическа класа, а и сам да влезе в смърдящия бардак и да изрине 20 годишната ченгеджийско-турска смрад!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
ПСИХОЛОГ преди 16 години
Найвно е да се смята , че пропаднал цар - комарджия ще ни оправи за 800 дни ! така ни о п р в и , че ще ни е мокро отзад още дълги години ! Наивно е да се смята , че негласувайки ще накажеме или възмутиме някого !Наивно е да се смята , че партия защитаваща чужди имперски интереси може да бъде социална и некурумпирана ! Русофилите са корумпирани по същност ! Наивно е да се гласува за лява партия след като същата многократно е ограбвала държава и народ ! Наивно е да се смята , че мутра може да управлява държава , СЛЕД КАТО Е БИЛ НА СЛУЖБА ПРИ ДИКТАТОР И КОМАРДЖЙИСКИ ИЗМАМНИК ВЪРНАЛ МАФИЯТА НА ВЛАСТ ! НАИВНО Е ДА СЕ СМЯТА ДОБЪР ДЪРЖАВНИК И ИКОНОМИСТ ИЗВЕЛ БЪЛГАРИЯ НА ПЪТЯ НА ЕВРОСТРУКТОРИТЕ , ЧЕ МОЖЕ ДА Е КРАДЕЦ ! Не бива да бъдете повече найвни ! Помислете , имате още един шас и не погубваите себе си и Майка България ! АМИН !
19
0
 
0
 
! Отговори
Стилиян преди 16 години
Чакаме да ни връчат отпусното от ЕС...........