ЕС се умори от нас

Туткави сте, корумпирани сте, не се справяте - това ще ни кажат от ЕК в сряда
19 юли 2008 16:25,
118
ЕС се умори от нас
В ЕС не правим така! Снимка: Булфото

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно.

Това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани ще са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това става ясно от чернова на доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, разпространена от портала Europe.bg.

В петък пък разбрахме, че Европейската комисия ще забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

В документа, който засяга областта „правосъдие и вътрешни работи“, се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало”.

Очевидно това има нещо общо с констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да бъде в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България.

Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация.

Посочва се липсата на прозрачност.

Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки.

Има призиви за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Документът твърди още, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва.

Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й.

В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. 

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.

Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:

"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Yahoo_GR преди 16 години
koi kakto moje da se 4upi to v bg da ne mislite 4e ostana svesten 4ovek koi kak e mogal se e uredil v 4ujbina kakto napravih i az misla 4e nqma smisyl da 4akate tam kato trygnete ot mizeriata i bezraboticata moje da stignete do izvoda 4e ne si zaslujava da stoi6 v bg sled kato mojew da si v nqkoq po naprednala 4lenka na es da jivee6 po edin evropeiski na4in na jivot nz dali me razbirate no pomislete seriozno bylgariq nqma byde6te sledva6tite 20 god ...
17
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Давай вуйчо Ваньо,поведи ни нас истинските Българи,само ти го можеш...
16
0
 
0
 
! Отговори
Dani преди 16 години
kakav avtoritet ima toq brakonier.toi prevarna kragbata v dargavna politika.
15
0
 
0
 
! Отговори
petrowa преди 16 години
Голям процент от акцйите в албена била на перничани ! Абе тия от ДАНС имат ли звено в Перник ! Много богаташи и бандити в тоя град ! Там службите агентура имат ли ? Някой си разигравал коня три и станал милиардер и се пъчи без страх от никакви институцйи !Как е възможно , що е това ? Да плаща България такава жестока цена и никой нищо да не знае ! Тука нещо не е наред ! Чух , че и бивша данъчна шефка била милионер в зелено ! Шеф на митница осъден за финансови машинацйи пък бил семеен приятел на президенското семейиство ! Ужас ! ВСЕКИ ДЕН ВСЕ ПО УЖАСНИ ИСТИНИ ИЗЛИЗАТ НА БЯЛ СВЯТ ! ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР МАЙ НЕ СА СИ ДАЛИ СМЕТКА , ЧЕ НАЧУКВАЙКИ РУСКАТА ТЪРБА В ЗАДНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА , ЩЕ ИМ БЪДЕ ВЪРНАТО ТЪПКАНО ! ИСКАМЕ ПЪЛЕН ЗАПИС НА МИТИНГА ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СТАМБОЛОВ СРЕЩУ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПУТИН ! ИСКАМЕ ДА ЧУЕМ ИВАН КОСТОВ !
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** СТЕ
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Цяла ЕВРОПА знаеше, че българите не стават за ништо друго освен да крадат и убиват, това което са правили 600 години. Нищо друго. Ясно и точно. Европа прие *** заради територията, а не заради Вулгарите(както казват гърците и някои други). Сега за последно видяха, че ништо не става от този "народ" и "държава", които западните държави създадоха след Турско-Руската война. Другото е измишльотина, некадърни ***.
12
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
и за това може да го изключим!
11
0
 
0
 
! Отговори
ВЪЧЕВ преди 16 години
АБЕ ВСИЧКИ МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ ОТ НДСВ , ДПС И БСП ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 7-8 ГОДИНИ В ЗАТВОРА ! ЗАТВОРЕНИ ПОДЕЛЕНИЯ ОЧАКВАТ НОВИ ПОСЕТИТЕЛИ ! САМО КЛЬОНОВЕ С БОДЛИВА ТЕЛ ИМ ТРЯБВАТ ! МУТРЕТА ОТ ВИС , СИК , *** , 777 , ИПОН И ДРУГИ ПОДОБНИ ТОЖЕ ! НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНЙИ СЪЗДАДЕНИ ОТ БИВШИ ЗАДКУЛИСТНИ ЧЕНГЕТА И ИКОНОМИЧЕСКИ СТВУКТОРИ КУПЕНИ ИЛИ СЪЗДАДЕНИ ОТ КУМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА ИЛИ КРУПНИ ФИГУРИ ОТ КОМПАРТИЯТА СЪЩО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ! ХОТЕЛИ И ДРУГИ ЖИЛИЩНИ ПОСТРОЙКИ ПОСТРОЕНИ С НЕЯСНИ КАПИТАЛИ КОНФИСКАЦИЯ ! ТАКА СЕ ЗАЩИТАВА НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ !
10
0
 
0
 
! Отговори
Yonex преди 16 години
Не просто да си ходят, а да отидат в затвора. Така следващите ще си имат едно наум.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Искат и надгробното слово на България пак те да го причетат от брюкселската "библия"...*** български народе, излизай на паша, пладне свърши, захлади вече!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"...Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред. ---------------Абе тия триглави *** сега и Библията ще ни четат, вместо на часа да се махат от държавната власт! Лелелееее, безвъзвратно умираща държава...Скоро ще останем само в историята!
7
0
 
0
 
! Отговори
ne преди 16 години
Господин Донев не мисля че Симеон 2 би повлиял по някакъв начин още повече че щом до сега не е повлиял значи няма и да го направи, но така или иначе жалко е че дори се стигн до тук и за пореден път управляващите и упозицията не могат да се справят със задълженията си, да включвам и опозицията, тъй като те са там за да подсещат управляващите за какво са били избрани а не както и едните и другите да си вземет безпрекословно високите заплати на фона на никаквата работа, която вършат, та тях дори ги мързи да ходят в парламента и да присъстват на заседанията, а това не е никак малко като се има в предвид че решенията се взимат именно там и представете...... честно казано ми се въртят два хипотетични въпроса, на които мисля всички знаем отговора, аименно "защо сами си вдигат заплатите след като постоянно твърдят че България е в цветущо състояние а едва ли биха преживели дори с 400 лева заплата и да речем общо 800 на семействата им което дори си е преувеличено и да изхранват по 2-3 деца ученици или студенти в друг град", а щях да забравя втория въпрос: "защо всички депутати присъстват когато се гласува вот на недоверие към които и да са управляващи" Благодаря за вниманието и се извинявам за пропуснатите на места препинателни знаци
6
0
 
0
 
! Отговори
NoFear преди 16 години
Gordeq se che sum bulgarin. Kefqt me takiva dokladi-povdigat mi nastroenieto i me karat da se radvam ot fakta che sum roden v taq BFE Bulgaria. Edno spasenie ima samo-EMIGRACIA! I ne kazvaite che ste ot Bulgaria-shte vi se smeqt ;)
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тия са луди....библия,занапред....ужас
4
0
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 16 години
Всичко това е част от сценария за отстраняването на комунистите от власт в България, знайно е , че в Брюксел не ги обичат много комунистическите правителства. Дано да успеят да помогнат на българите да се избавят от тази комунистическа ***.........В което дълбоко се съмнявам.
3
0
 
0
 
! Отговори
леле преди 16 години
...нашата Библия занапред...за тия хора ще има ли занапред?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Боже, докъде я докарахме ......
1
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 16 години
Време е Симеон да се намеси със своя авторитет сред европейските институции