България иска газ директно от „Газпром”

Според Ивайло Калфин проблемът с посредниците е, че в такава ситуация е трудно да бъдат заведени искове за нанесени щети
11 яну 2009 15:04, Петя Славова
31
България иска газ директно от „Газпром”
Снимка: Булфото

Природният газ е собственост на „Газпром“ и ние бихме искали да купуваме газ от „Газпром“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той допълни, че природният газ е собственост на „Газпром” и страната ни иска да купува газ оттам.

Калфин съобщи пред БНР, че в в момента при доставките на природен газ има трима посредници, като най-голямото количество минава през „Овергаз“, „Винтехсхал“ и „Газпром експорт“.

Според българския външен министър проблемът с посредниците е, че в такава ситуация като тази в момента е трудно да бъдат заведени искове за нанесени щети.

Освен това използването на посредници задължително оскъпява цената.

Калфин заяви още, че България не е получавала предупреждение, че доставките за страната ни щели да бъдат спрени.

Толкова обсъжданото писмо е било изпратено на 18 декември миналата година от руския вицепремиер Зубков.

То е било отправено към премиера Сергей Станишев и в него е пишело, че Русия все още не се е договорила с Украйна за цената на природния газ и по тази причина е възможно да има проблеми с доставките на газ.

Но посланието на руския вицепремиер е било, че страната му ще изпълни всичките си задължения по договорите за доставка на природен газ за България.

Ивайло Калфин изрази съмнение, че е възможно повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Причината за това е във факта, че предишните правителства вече са поели ангажимент за закриването им по време на преговорите за присъединяването ни към Европейския съюз.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
14/01 - ЗА МЯСТОТООт: cvВеликият Български народ е казал: -"ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА, А МОТИКА... ИЛИ... НА ЗЛА КРУША ЗЪЛ ПРЪТ..."Договорите за членство в НАТО и ЕС и Конституцията, СА КАТЕГОРИЧНИ:- Правителствата ни са ДЛЪЖНИ да се грижат за непрекъснатия икономически и социален просперитет на Нацията и да осигуряват най-важните ресурси, от поне два источника или да осигурят съответните ефективни заместители. Минималния срак за КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ е 70 дни!- На базата на ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ПЛАТФОРМИ, те са длъжни да разработят ИКОНОМИКО-СОЦИАЛНИТЕ си управленски програми.- На горната база да СЪСТАВЯТ ГОДИШНИТЕ БЮДЖЕТИ..., но единствената програма която имат, най-вече последните две правителства и която преизпълняват е, да ГРАБЯТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ!!!ВРЕМЕ Е ДА ПРОУМЕЕМ ПОГОВОРКИТЕ..., а опозицията Е ДЛЪЖНА ДО 14.ЯНУАРИ ДА ЗАЯВИ В МЕДИЙТЕ, че Премиера от правителството на Ахмед Доганов;- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, чрез създаване на Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!!- лично е отговорен за ОТНОВО СПРЕНИТЕ търгове за автомагистрала Тракия!!!- Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!!ПИТАМ,КАКЪВИ ПО-СТРАШНИ, ЗА НАЦИЯТА НИ ПОВОДИ..., ЗА СЪДЕНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК... ПО-ТЕЖКО ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е САМО, АКО ДОПУСНЕ ДА НИ ОКУПИРА ЧУЖДА АРМИЯ......НО ЗАЩО ПЪК НЕ..., АКО СИ ПЛАТЯТ КОЛКОТО ТРЯБВА...С всичко това Премиера и Министрите от правителството на А. Доганов, нарушиха грубо държавните си Конституционни задължения съгласно:..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)...КЪДЕ Е ОБАЧЕ НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ ИЛИ ПАК НЯМА ПОВОД ДА СЕ НАМЕСИ..., ДА НЕ БИ ДА ЧАКАТ ЧУЖДАТА АРМИЯ...???п.п. Не забравяйте паролата: - 14/01 -Пред Парламента!
29
0
 
0
 
! Отговори
АТОМ преди 15 години
А, бре, не знаете ли, че сме 100% зависими от Русия за атомното си гориво и извозването на отпадъците от ядреното производство? За какви ядрени централи говорим? Да не би Козлодуй да гори домати, а не руски уран?
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ми то нали за да внасяме ток от румъния беше цялата напаст и натиск тука върху продажпиците... от Содтов насам.Щото канадци заедно с французи и разбирасе хАмериканците построиха оня дрискоч в Черна вода ли каде там в румъния дето немогат да го подкарат като хората с стратегическата цел да печелят от нас също както и от всички съседни на румъня държави... силната енергетика в БГ обаче им пречи....!!!Говорете говорете още против интересите си и не само ток ами и картофите и хляба ще ни продават румънците.....
27
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
"Словакия реактивирует АЭС даже при возобновлении поставок газа из РФВЕСЬ СЮЖЕТ18:42 11/01/2009ВАРШАВА, 11 янв - РИА Новости, Леонид Свиридов. Словакия возобновит работу второго блока АЭС "Богунице" даже в случае возобновления поставок российского газа через территорию Украину, заявил в воскресенье словацкому телеканалу "Маркиза" министр экономики Словакии Любомир Ягнятек.В субботу Фицо сообщил, что правительство страны приняло решение о возобновлении работы одного из реакторов мощностью 440 мегаватт на АЭС "Богунице", чтобы компенсировать нехватку энергии, связанную с прекращением поставок российского газа.По словам Ягнятека, Братиславе необходим альтернативный источник энергии, который будет востребован в различных кризисных ситуациях.Премьер-министр Словакии Роберт Фицо заявил также, что запуск второго блока АЭС "Богунеце" обеспечит на 100 % электроэнергией всех жителей страны.Закрытие АЭС "Богунице" было одним из условий вступления Словакии в Евросоюз.На пресс-конференции после экстренного заседания правительства, на котором было принято решение о реактивации станции, Фицо отметил, что руководство Словакии "понимает, что это (запуск реактора) является нарушением соглашения о вступлении (в ЕС), но сейчас кризисное время".По его словам, "ущерб от нарушения соглашения будет меньше, чем ущерб, который будет нанесен коллапсом системы энергоснабжения".Россия вечером в среду вынужденно приостановила поставку транзитного газа на территорию Украины после того, как генеральная сверка в "Газпроме" показала, что поставляемый в эту страну газ не доходит до европейских потребителей.После прекращения подачи российского газа через территорию Украины в Словакии было объявлено так называемое чрезвычайное положение в экономике. Словакия на 98% зависит от поставок газа из РФ.ССЫЛКИ ПО ТЕМЕ16:08 11/01/09Австрия критикует намерение запустить один из блоков АЭС в Словакии23:25 10/01/09Словакия запустит атомный реактор из-за нехватки российского газа21:32 10/01/09Словакия ожидает возобновления поставок российского газа через Украину20:16 09/01/09Чехия направит Словакии в качестве помощи 4 млн кубов газа - ТополанекПАРТНЕРЫ10 самых ненужных опций в машинеРейтинг самых угоняемых автоОдноклассников начали сажатьТимошенко: Ющенко готовит ТАКОЕ!Эксперты советуют продавать квартиры срочно!США открыли тайну, которую скрывали 40 летПредсказание Ванги: "черный" президент убьет АмерикуСамый сумасшедший тюнинг авто! 9 ФОТО!100 тысяч евро за место на московской стоянке PNN: INFOX.ruКакое письмо Виктор Ющенко написал президенту России Газпром намеренно �оставил Европу без газа� PNN: Газета.RuСтало известно, откуда взялась жизнь на Земле! Скандал: по ТВ показали, как человек убивает себя! PNN: КоммерсантЪ"Медведев натолкнул Запад на мысль о холодной войне
26
0
 
0
 
! Отговори
VW преди 15 години
Москва ги работи, като ***. Вярвайте като дойде газа. От Румъния няма тръба, от Гърция няма тръба. Еее що аз ви маматта не ***.
25
0
 
0
 
! Отговори
nuclear преди 15 години
Какви са тия глупости дето ги говори тоя, Словакия как си пуснаха затворения от ЕС АЕЦ в следствие от кризата, но нашите не могат?! нека сега да внасяме ток от Румъния.
24
0
 
0
 
! Отговори
PENE преди 15 години
Путин обещал на Гоце газ по телефона-а гоце му обещал да плаща по факса. Банда крадливи ***!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
ЛЪЖАТ, ЛЪЖАТ, ЛЪЖАТ!НИТО ГАЗ, НИТО ЕЛ.ТОК - ЩЕ ДОЙДЕ ОТ НЯКЪДЕ!ЛЪЖАТ!НО 14.01 - НАБЛИЖАВА!
22
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Ти поне изглеждаше малко интелигентин...Но изказванията ти в стил "Александър Морозов", ме карат да те попитам в стил "Бай ***":ЧУЙ МЕ, БЕ ***...1. Няма решение на Европа за спиране на ядрените ни реактори! Това е предложение на тогавашното ни правителство... Но дори и да имаше решение, Чл. 36 от договора ни дава право, при криза в сектора като днешната да ги пуснем... Навремето Соломон Паси излъга цялата ни нация, че ще ги пуснем след партньорска проверка..., НО ВИЕ ЛЪЖЦИТЕ СТЕ СИ ЛЪЖЦИ!!!2. Кой Ви е спрял до сега, да си направим връзки с газопроводите на Гърция и Румъния, че и през Турция можем да ползваме Ирански газ, до осигуряването на Египетски, Туркменистански или Казахтански... Кой ни спира да се свържем с Европейстите газопреносни мрежи... След газовата криза от 2006г. това е въпрос от ЖИЗНЕНА ВАЖНОСТ ЗА НАЦИЯТА НИ!!!А ТИ БЕШЕ И ЗАСЕГА СИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР...3. Кой пречеше на правителството ти да изиска, чрез закон, всички структуроопределящи предприятия, да се самоосигурят поне с два основни источника на енергия и един авариен!!!ПРЕЧИ ТИ БЕЗДАРНОСТТА И ЛИЧНО ТВОЯТА КОРУМПИРАНОСТ!!!РЕШЕНИЕ ИМА!!!ВЪПРОСА ДНЕС Е, не с какво Европа МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ..., в условията на ОБЩОЕВРОПЕЙСКА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА, а ние с какво МОЖЕМ ДА ПОМАГНЕМ НА ЕВРОПА...!!! ТЪПАНАРЧО, договора с Е.С. е ясен... В условията на днешната енергийна криза, ТРЯБВА незабавно да "пуснем", след завършване на ремонтите, малките четири реактора и ДА ДАРИМ ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ с 1600 мегавата качествен и високо рентабилен за нас, електрически ток, с което значително ще подобрим външнотърговския си баланс, и значително ще се приближим, до пълно изпълнение на изискванията за влизане в Еврозоната!!!ВСЯКО ЗАБАВЯНЕ СЕГА, ЗНАЧИТЕЛНО ОЩЕТЯВА ОБЩОЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ЕВРОПЕЙСКАТА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ, КОЕТО ТИ ОЧЕВИДНО ЦЕЛИШ!!!Опозицията, КАКТО И ТИ СТЕ ДЛЪЖНИ НЕЗАБАВНО ДА ЗАЯВИТЕ В МЕДИЙТЕ, че Премиера от правителството на Ахмед Доганов;- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, чрез създаване на Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!!- Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ,С КОЕТО ИЗВЪРШИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!НО ИЗБОРИТЕ ИДВАТ, А СЛЕД ТЯХ И СЪДА!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Гринго преди 15 години
Сега пък кой ср*л в гащите на БКП?! Нагли, нагли и страхливи: Словения пак пусна реакторите въпреки европ. договори, но на калфата не му стиска. Щото Словения е неопетнено име в ЕС, а България стана *** дума. И ще ни изхвърлят като мръсни котета от съюза, ако пуснем реакторите, за да се оттърват от корупцията; а ние ще скимтим за двойни стандарти, но БСП ни постла така - прослави ни като най-корумпираната и *** държава само за няколко години.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Протест срещу управлението на това правителство на 14-ти от 11 ч. пред Народното събрание.
19
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
............. ТУРЧИН НЕ ГО Е ПРЕДАВАЛ ! БАНДА ПРЕДАТЕЛИ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ !
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
13 и да я оставим на натовска мафия,всичко зло идва от запад
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОР С ГАЗПРОМ И ПРОДАДЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ???????????????????????????????????????????????? ???????????????? ПРЕЗ ТУРСКО СА БИЛИ ПО НАРОДОЛЮБЦИ
16
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Прочетох интернет сайта на Газпром и разни други неща - да ги прочетат политиците, ако не разбират да ми се обядат - статтът на Газпром като акционерно дружество - правоприемник на най-голямата държавна компания на Русия дава много различни възоможности за сключване на изгодни договори - както предполагах Газпром е задължен да се съобразява с много сключени от руското правителство договори и поети ангажименти. Така че за понесените от България щети и пропуснати ползи последните дни, могат да се искат компенсации от руската държава - но естествено специалистите трябва да подготвят тези претенции съобразно местното и международно право и буквата на сключените досега договори. Хайде, на работа управници и техни съветници - доста добре сте платени за работата, която / не/ вършете!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ. ТО НЕ Е ФАШИЗМ. ПРАВ СИ
14
0
 
0
 
! Отговори
iwan преди 15 години
*** да си ходят от парламента , така и така всички са малумници в парламента , правителството и президента включително , правят нещо после казват че е грешка и смятат че хората им прощават , Гоце все уговаря газ с целият свят и все не стига тоя газ , да си ходи от къде е дошъл с неговата идеология , популизъм и ролята на "човек от народа" и сина му учи в Италианския лицей в Горна Баня , как на на всичките бездарници имат все "талантливи деца" в тоя лицей който бе за децата на Комунистическата вихрушка при Тодор Живков и това продължава до сега , защо не го прати в обикновено училище , езикова гимназия или математическа гимназия и после да бачка за 500, 600 лева както многото българи и да си плаща тока ,газта , нефта и всички други продукти от единствения доставчик благодарение БСП , тяхната братска страна Русия която всичко ни продава на "перефернциални цени" , дори Лукойл когато купи Бургаската рифинерия мотива бе че са производители и ще продават на по ниски цени от световните , а то "братушките"ни продават на "переферинциални цени" само че са по високи и от световните
13
0
 
0
 
! Отговори
14 . 01 - ВИДОВ Д преди 15 години
ДА ИЗГОНИМ Е ВСИЧКИ РУСКИ АГЕНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ ! БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ , А НЕ НА РУСКАТА МАФИЯ !
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
2-ри ... ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ Е СУПЕРВАЖНО ДА СИ ПРОТИВ РУСИЯ, червени ***, видяхме на какво е способна любимата ви Русия, червени ***, да загроби България само и само да покаже мусколи на запада. Да не говорим за посредническите фирми НАЛОЖЕНИ СИЛОВО от Русия, чиято цел е да смучат допалнително пари от бедния ни народ и да ги дават на КГБ и резидентите и у нас.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И аз неискам нищо руско, камо ли газ или 2-ра ръка ядрен *** за нашия АЕЦ.