Гледайте сега, кризата е безпрецедентна, даже аз я усетих

Премиерът иска кабинет, бизнес и банки заедно срещу световния икономически колапс
3 апр 2009 15:29,
58
Гледайте сега, кризата е безпрецедентна, даже аз я усетих
Снимка: БГНЕС

"Кризата е безпрецедентна, светът през последната година се променя изключително бързо", заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет към МС.

Целта е правителството, бизнесът, банките и институциите да бъдат обединени срещу кризата, която е безпрецедентна, посочи министър-председателят.

До средата на м.г. се говореше за прегряване на българската икономика, за висока инфлация, недостиг на висококвалифицирани кадри. Това как се промени светът за половин година е много показателно.

Вчера се проведе срещата на Г-20 и бяха взети сериозни решения с много ясни послания. За нас най-важното е да оценим въздействието на световната криза върху българската икономика.

Ние се оказахме по-добре подготвени и по-добре защитени за тази криза, която произлезе от САЩ и придоби големи мащаби и се прехвърли към ЕС и целия свят.

Това обаче не може да ни успокоява, защото следва криза в реалната икономика в света. Само преди 2 месеца се говореше за свиване на германската икономика с 2 на сто, а сега – за свиване с 5 процента.

В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори и това засяга все повече реалния сектор. Продължаваме да следим и банковия сектор“, каза премиерът.

Антикризисният план на правителството има три ясни стълба, каза Станишев.

"Първият е гарантирането на стабилност във финансовия сектор – валутния борд, стабилния курс на българската валута, наличието на резерви, които могат да ни защитят. От тази гледна точка България е в много по-добра кондиция от други страни. Получава се тревожна информация за състоянието на различни страни от региона, много от тях отиват вече на бюджетни дефицити към 10 процента.

Вторият стълб на антикризисния план на правителството е свързан с подкрепа на реалната икномика. Тя се изразява в подкрепа на реалния сектор чрез публични инвестиции, запазване на работни места и заплащането на хората.

Мерките, които вече са приети чрез българската банка за развитие, ще продължат да се разширяват в следващите месеци по отношение на кредитирането. Недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са една от основните пречки за стабилността на българската икономика и предприятията.

Третият елемент в плана е социалната защита. Ще продължим да актуализираме мерките в този сектор", каза Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нещо пак ни послъгваш нали си на държавната ясла как така усети кризата
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СИДЕРОВ ПРЕМИЕР!САМО АТАКА НА ИЗБОРИТЕ,ДА ИЗГОНИМ СМЕШНИЦИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
може да сме бедни ...ама поне не бяхме гладни а сега кат ни се затрие и селското стопанство - не ми се мисли ...
34
0
 
0
 
! Отговори
elichka преди 15 години
м. септември 2008 Вълчев по някоя от националните тв. : "Ама тук няма криза!" ..... и още нещо в горната статия .... "Вторият стълб на антикризисния план на правителството е свързан с подкрепа на реалната икономика."Аз лично не съм чувала за НЕРЕАЛНА икономика, но все пак не съм министър-председател на ***! (умишлено е с малки букви). *** народ- слаба държава! При положение, че сме такива мижитурки и дупедавци, не можем да искаме и правителството да е друго! Обожавам България с нейната красива природа - имаме всичко - море, планини, реки.... Но народът ни е изгнил от вътре.... мързеливи, необразовани (повечето), злобари, завистници.... все чудни качества! Просто ми се реве! П.С. За тези дето ще ми дават акъл - недейте ;). И се опитайте да бъдете малко по-добри и човечни....
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
усетил я той - като дойдат изборите по-голяма криза за него ще настъпи!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НАЛИ НЯМАШЕ КРИЗА СЕРГО А СЕГА Я УСЕЩАШ НИЕ КАКВО ДА КАЖЕМ ЧЕ ТИ ВЯРВАМЕ ЛЪЖЕШ СЕ НЯМА ДА ТЕ ИЗБЕРЕМ ВТОРИ ПЪТ ТОВА ДА ГО ЗНАЕШ ОСТАНИ СИ ПРАВ ИЛИ СЕДНАЛ ВСЕ ЕДНО
31
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 15 години
Другаря ___гей Станишев що не седне на редния стълб...
30
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
Как нямаше криза и сега ИЗВЕДНЪЖ усетил!?????Тва е се едно серго да се наведе в *** ГЕТО ДА СИ ВЪРЖЕ ВРЪЗКИТЕ И СЛЕД 5 МИНУТИ ДАСЕ ОБЪРНЕ И ДА ВИДИ НЯКОЙ ЗАД НЕГО ДА ВИКА ЧЕ СВЪРШИЛ
29
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
едно време викаше че кризата била само в
28
0
 
0
 
! Отговори
viovioi.blog.bg преди 15 години
и може и да се разминем с кризата. А също така можем да засилим контрабандата на стоки(пак ще се влеят свежи пари в икономиката-сива не сива не е важно в криза) .Също така можем да си продължим и контарабндния износ на оръжия за арабския свят(какво толкова?) , двойни игри с крупни енергиийни компании( да си знаят с кого си имат работа). Корупцията да засилим , за да не рават държавните чиновници за по-големи заплати(сами да си ги докарват) и ако може да не помръдваме от челните места на всякакви статистики - било за престъпност, било за лоша съдебна система , било за здравеопазване и тн.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
predi izborite vsi4ko 6te e hubavo...ne mi se misli kakvo 6te stava
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
спасението е само в атака. тези които се колебаят все още - проумейте гонакажете ги всички стари *** с наказателен вот ако щете, но този вот да е за Атака
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Станишев говори по особен начин ... все едно е външен наблюдател. Все едно е някакъв висш авторитет, чиято работа е само да наблюдава и да поучава. И през ум не му минава, че той самия трябва да работи и да поема отговорности. Но народа скоро ще му го напомни.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БРАВО НА 5!.... ВИКНИ МЕ, ЩЕ ТИ ПОМАГАМ!
23
0
 
0
 
! Отговори
Карина преди 15 години
стагнацията е ужасна особено в по-малките градове. Тия крадливи неадеквадници ни забучиа за пореден път.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Станишка, както винаги - булшит - демагогия и популизъм. Нищо по същество. Преливане от пусто в празно. Искаш ли още ? Няма смисъл. Само се махни оттам, тия дето идват след теб и си да крадат, пак ще е по-добре.
21
0
 
0
 
! Отговори
социалист верен преди 15 години
А БЕ сер.ГЕЙчо СЪБУДИЛИ СИ ДО ПРЕДИ 10 ДНИ ПЕЕШЕ ДРУГА ПЕСЕН СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕШ МНОГО НЕЩА ТВОЙТА КРАДЛИВА БАНДА Я ЧАКА ЗАТВОР
20
0
 
0
 
! Отговори
Сатанаил преди 15 години
Серго,как я усети бре?
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ima kriza....
18
0
 
0
 
! Отговори
разумния преди 15 години
Не знам ,каква е кризата и не ме интересува!Родил съм се при комунизЪма и до ден-днешен, все оцелявам!!