Гледайте сега, кризата е безпрецедентна, даже аз я усетих

Премиерът иска кабинет, бизнес и банки заедно срещу световния икономически колапс
3 апр 2009 15:29,
58
Гледайте сега, кризата е безпрецедентна, даже аз я усетих
Снимка: БГНЕС

"Кризата е безпрецедентна, светът през последната година се променя изключително бързо", заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет към МС.

Целта е правителството, бизнесът, банките и институциите да бъдат обединени срещу кризата, която е безпрецедентна, посочи министър-председателят.

До средата на м.г. се говореше за прегряване на българската икономика, за висока инфлация, недостиг на висококвалифицирани кадри. Това как се промени светът за половин година е много показателно.

Вчера се проведе срещата на Г-20 и бяха взети сериозни решения с много ясни послания. За нас най-важното е да оценим въздействието на световната криза върху българската икономика.

Ние се оказахме по-добре подготвени и по-добре защитени за тази криза, която произлезе от САЩ и придоби големи мащаби и се прехвърли към ЕС и целия свят.

Това обаче не може да ни успокоява, защото следва криза в реалната икономика в света. Само преди 2 месеца се говореше за свиване на германската икономика с 2 на сто, а сега – за свиване с 5 процента.

В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори и това засяга все повече реалния сектор. Продължаваме да следим и банковия сектор“, каза премиерът.

Антикризисният план на правителството има три ясни стълба, каза Станишев.

"Първият е гарантирането на стабилност във финансовия сектор – валутния борд, стабилния курс на българската валута, наличието на резерви, които могат да ни защитят. От тази гледна точка България е в много по-добра кондиция от други страни. Получава се тревожна информация за състоянието на различни страни от региона, много от тях отиват вече на бюджетни дефицити към 10 процента.

Вторият стълб на антикризисния план на правителството е свързан с подкрепа на реалната икномика. Тя се изразява в подкрепа на реалния сектор чрез публични инвестиции, запазване на работни места и заплащането на хората.

Мерките, които вече са приети чрез българската банка за развитие, ще продължат да се разширяват в следващите месеци по отношение на кредитирането. Недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са една от основните пречки за стабилността на българската икономика и предприятията.

Третият елемент в плана е социалната защита. Ще продължим да актуализираме мерките в този сектор", каза Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
10 стинки преди 15 години
България загива, ве ей, хамстер! Държавата е пред фалит...
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
xa ***
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нямам коментар, празни думи, както винаги.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А ТО НАЛИ НЯМАШЕ КРИЗА ПРЕД БЮРАТА ПО ТРУДА Е ФУУЛЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Че ние сме перманентно в криза. Една повече или по-малко ...все тая.
12
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 15 години
номер 7 е прав:) имаме тренинг нали хаха
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не искам да повтарям твойте думи!Дано не отменат изборите под предтест за мажоритарен вот !Първанов много сериозно е "безпокоен" ,съмнява ме ,че като нищо ще удължи времето за кражби
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Отзад усетили го?
9
0
 
0
 
! Отговори
neturpimo преди 15 години
nali do predi mesece nema kriza i nas nema da ni zasegne..toz 4ovek,iavno ne jivee v BG a nekude drugade..v nekoia prikazka na bratia Grim:))smeshkovci sa vsi4kite gore..kradat,kradat,i dr ne znaiat...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** комунист
7
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 15 години
Да ние сме по-бедни и следователно по-подготвени от хората, които жиеят в страните с по-висок стандарт. На тях им предстои да обеднеят, а ние сме си бедни.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако бяхте крали по-малко, ако бяхте вкарвали престъпниците в затвора вместо те да стават спонсори на прзидента и на БСП, ако не бяхте опоскали излишъка за пенсионерски екскурзии на море и на планина - наистина шяхем да сме добре подготвени! Само че кризата ни свари по бели ***, защото вече няма български банки, а западните банки са баталясали и грам пара няма да ви дадат! няма илизшък, няма еврофондове, няма САПАРД! Един валутен борд остана, и добре, че той се командва от Дойче банк, иначе щяхме да сме на 2 метра под земята вече всички!!!!!!! твоите антикризисни мерки никой не го интересуват, защото светът се движи по свои закони, а държавната касичка беше източена през НАП, от твоя човек! Айде сега ни вкарвай в Еврозоната, та да не истане по българската земя нищо, що може да ходи и да пълзи!
5
0
 
0
 
! Отговори
миш преди 15 години
Гад неден, днес заради твойта усмивчица останах без работа.....бих те очистила СерГейзер...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Уфффф боже *** кви сте паранои и простиии...с ваща Атака напраовоо...яко са ви промили мозъците,а и тоз Станишев само дрънка
3
0
 
0
 
! Отговори
§22 преди 15 години
абе тоя е голям . може денонощно до говори глупости и никой не смее да му каже да помисли предварително, но май няма с какво да мисли или пък получава главоболие. да ни е жив и здрав, прави не много добро reallity show
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да им чукам майката на модовете на сайтаатака победа
1
0
 
0
 
! Отговори
rainbou1 преди 15 години
преди 5 месеца казваше, че няма криза.ААААААААААААААААААААААААА