България – троянският газов кон на Русия

Красен Станчев пред Dnes.bg: Размаханият Първанов пръст срещу Газпром е съгласуван с Москва
28 апр 2009 12:16,
120
България – троянският газов кон на Русия
Снимка: БГНЕС

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е исторически, политически, икономически и географски враг на България!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Набуко означава диверсификация на доставчика, докато Южен поток е за транзита.Кой го боли фара откъде минава тръбата, при положение че тръгва от Русия?Да строят Набуко, по нега газта няма да минава през рашъните, те затуй и толкова напъват за южен поток де.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЕС изключи тръбопровода "Набуко от списъка на приоритетните си проекти18/03/2009Изглежда, че отдавна отлаганият проект за газопровод Набуко е изправен пред нови проблеми, тъй като е изчезнал от списъка на проектите, които ще бъдат финансирани от ЕС по плана за икономическо стимулиране.Набуко газопроводът с дължина 3300 км, проектиран за пренос на каспийски газ до Европа през Турция и Балканите с цел ограничаване на зависимостта на ЕС от руския газ бе премахнат от списъка на енергийните и широколентовите проекти, които ще бъдат финансирани по плана за стимулиране на ЕС, съобщи във вторник (17 март) брюкселският сайт EurActiv.
16
0
 
0
 
! Отговори
meto76.blog.bg преди 15 години
Набуко ни дава избор на друг доставчик на газ.Така имаме алтернатива и по-ниски цени в следствие на конкуренцията.Набукf се подкрепя от ЕС.ЕС е против Южен поток, защото не носи разнообразие в доставчиците.Източника на газ за Южен поток и сегашните тръби е един - Газпром.
15
0
 
0
 
! Отговори
ВИКТОР преди 15 години
'Поредния "умен" анализатор. Защо не казва нищо за Северен поток, който ще свързва Русия с Германия? Тя какво е на Русия - троянското пони?"------------------------------------- -------------------------------------------------- -------Северен поток няма да има защото той трябва да мине през териториялните води на Полша,балтийските страни и Швеция,който са против,защото защитават собствените си интереси,а не руските претенции
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
този говори глупости. Нека види колко страни от ес са в южен поток
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
С "Набуко" Турция иска да изнудва Европа за приемането си в ЕС - понеже тръбите ще минават през нейна територия, така че Южен Поток е по-добрата алтернатива - който се подкрепя от Италия а и като цяло от ЕС!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
добре,че все още има мандатност в управлението и идват избори...
11
0
 
0
 
! Отговори
ВИКТОР преди 15 години
Първанов и Станишев твърдяха,че държат да се строи нов тръбопровод,че вътрешните тръби остават българска собственост и няма да влизат в Южен поток.Ако Станишев отстъпи българските тръби да се ползват срещу"заплащане" от Русия, след като България влезе в дружеството за Южен поток с газопреносната си мрежа като апортна вноска,то така дружеството вече ще бъде и собственик на газопреносната ни мрежа,и вместо да получаваме транзитни такси за преминаването им през българска територия,ще плащаме транзитни такси за тръбити преминаващи през българска територия на дружеството. Това сега преди сключване на договора всички ще го отричат,но след сключване на договора,Русия както винаги ще наложи своите интереси,а те са при строежа на Южен поток да ползва готовите тръби на страните откъдето минава газопровода,така да си спести огромни разходи за построяване на нов газопровод. Газпром ще спечели и с това да не доставя обявеното по договора газ,като се оправдава с малкият капацитет на тръбопровода. Най много ще спечели,че с малко вложени средства за строителството на Южен поток печели стратегическо предимство във време за построяваянето му пред Набуко.Това нашите "управляващи,не го виждат,защото са много глупави,или го знаят,но продават България срещу комисионни в швейцарските банки. Станишев и Първанов ще отстъпят пред рекета на Путин,но предизборно се правят"че се"борят" в защита на българските интереси. Така Путин хем няма да харчи много пари за нова тръби,хем ни заробват окончателно и завинаги с наши активи и помощ на руската си агентура в България. При всички случай другите страни няма да си отстъпят собствените си преносни мрежи на руснаците,следователно този рекет няма да мине пред тях,а само единствено само България при това продажно правителство ще сключи такъв договор,който застрашава националната сигурност на страната ни! Следователно това правителство трябва да бъде поставено на съдебната скамейка,за да отговаря за своята предателска политика.Путин има и други цели,като да се ликвидира Булгаргаз за да има Газпром пряк достъп до всяко българско предприятие или дом, или да се "купи"от тях за същата цел.Путин иска всички газохранилища да преминат към дружеството,тоест пак да бъдат руски,и най-важното,след като българската преносна е в дружеството,то ако поиска Путин да ни спре газта,то не може да ги ползваме за алтернативни доставки от Румъния,Турция или Гърция без негово съгласие!Путин иска за АЕЦ Белене 100%държавни гаранции за отпуснатият заем от руският бюжет,като на руска провинция.И за да се гарантира заема АЕЦ Белене трябва да се прехвърли "временно"като руска собственост до изплащане на заема.Всичко това води до пълно икономическо заробване от което следва и политическо,и превръщане на страната ни в руска губерния,независимо членството ни в ЕС,което е превърнато от това правителство в чист бюрократичен акт,само за парите за които се надява да получи от ЕС!
10
0
 
0
 
! Отговори
norm преди 15 години
***,още ли не си разбрал,че ако БСП остане на власт още 50 години,то няма да има кой да изгради мавзолея на Станишев,просто всичко ще се е изнесло извън България.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
престанете с тенденциозните статии. Кажете ни какви са интересите зад проекта Набуко, за да направим сравнение между двата проекта. И стига сте плюли, че накрая ще останем без проект.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аха , значи ако несе озъбим на Русия , сме нейни *** .Ако се озъбим - то било съгласувано . .. .Абе , на тоя - "анализатор" кой му плаща заплатата и за какво ?
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
stan4ev psevdo dem okrati4na mi6ko koi izob6to se se6ta da se dopitva za tebe
6
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 15 години
има хора в тоя форум дето си мислят че сме германия. Събудете се огледайте се около вас. Живеем в треторазрядна страна от ЕС , не можем и не бива да се държим като Германия.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия над всичко ! БСП на власт още 50 години и мавзолея за Станишев!
4
0
 
0
 
! Отговори
Благо Благоев преди 15 години
Абсолютно неверно!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поредния "умен" анализатор. Защо не казва нищо за Северен поток, който ще свързва Русия с Германия? Тя какво е на Русия - троянското пони?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
няма ли свински грип за това очилатото бе ...
1
0
 
0
 
! Отговори
Благой Благов преди 15 години
Абсолютно точно!