България – троянският газов кон на Русия

Красен Станчев пред Dnes.bg: Размаханият Първанов пръст срещу Газпром е съгласуван с Москва
28 апр 2009 12:16,
120
България – троянският газов кон на Русия
Снимка: БГНЕС

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
Стига де стига, едните спират АЕЦ, няма проблем, Другите го строят, има проблем, тука по радиото един "специалист" се изсили като каза че строителството на два нови блока към Козлодуй от западняците било по добре от цяла станция в Белене, ми...празен Набуко по добре от пълен Южен, ми...
38
0
 
0
 
! Отговори
ss20 преди 15 години
абе много *** в българия .ние българите имаме едни скъсани *** имаме но се правим на велики.без газ от русия ще цъфнем и завържем .ще чакаме газ от набуко и ес но няма да го дочакаме .не искаме газ от русия а от къде ще го вземаме като и европа се захранва от русия .но се чудя на русия и газпром за какъв се занимават с нас българите и защо не ни оставят още по вече да оцапаме гащите.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
27. - 13:27 - Сердучка па са ОКЪКАОт: МамуньчовАко Медведиев постъпи с всеки друк евро политик човекът би си взел багажа с цялата делегация и ще го накара доста дълбоко да се замисли каква глупост е направил . Но подобно поведение от СерГеят неможе да се очаква той е силно наведен и домре намазан с възелин . Нека всички присъствали в Москва български журмалисти да се срамуват од постъпките си за това че никой не се заинтересува защо екип на телевизия СКАТ е бил арестуван за това че са попаднали на абсолютно гореща скандална следа в Москва за източването на данъците ни за милиони долари . Дано поне АТАКА да намери сили и възможности да вкара таз троина пасмина в затвора . Що се отнася до газовите траби стига да не вредят на околната среда и бизнеса в България задължително трябва да се построят и двата газопровода .Не е необходимо да се превят никакви проектозакони да се забрани българския език-той вече е полумъртъв.Като чета коментари се ужасявам от неграмотността на повечето изказващи се. Как може да имаш претенции за компетентност, като ти липсва елементарен правопис. УЖАС И СРАМ.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да ви *** маиките? Продажници. Що строшихте мавзолея бе? Кажи ми защо го строшихте? Нещастици. Щото знаете че нещо не се ле помни може да се повтори. *** продажници. И тоя АНАЛлизатор дето се издраифвува така смело в статията дано се задави с зелените гущери с които е купена душата му.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нещо май се опитваш да ни заблуждаваш че Русия била купила 50 процента от "Набуко", след като чета следното нещо в интернет -"Газпром" няма да участва в "Набуко"17.03.2009 г.Заместник-председателят управителният съвет на Газпром Александър Медведев заяви, че Русия е получила покана да вземе участие в изграждането на газопровода Набуко, но е отказала предложението. Той обаче бе категоричен, че Москва няма нищо против реализирането на проекта.Ние не желаем злото на този проект. Дано той бъде реализиран. Поканени сме да участваме, но ние ще реализираме свой, каза Медведев. Нееднократно повтаряхме, че си имаме проект Южен поток, а акционерите на Набуко свой, коментираМедведев.Медведев обясни отказа на Газпром от участие в Набуко с известната поговорка Ако гониш два заека, няма да хванеш и един. Ние имаме целеви заек и ще гоним него, коментира още Медведев."
34
0
 
0
 
! Отговори
pro7 преди 15 години
Аман от лаици! Първо свободни пари за строителството на АЕЦ Белене има само в Русия и само от там могат да се намерят. Разбира се ,че могат да минат и през германска банка, но комисионните ще ги плащаме ние. Второ Набуко е купен 50% от газпром - имаше публикация в интернет, така че и по Набуко ще тече Руски газ, да не говорим , че от друго место тръбата не би се напълнила. Трето Русия не е ни враг и няма да ни бъде. Четвърто колко време ще е необходимо на недоносчетата да разберат, че евросъюза е грешка и всички проблеми идват от там: войната в залива, разрушаването на Ирак, тъй наречената икономическа криза и т.н. Не можете ли да мислите малко? Всичко е заради долара който загуби от създаването на евросъюза. Ще дойде време когато не едно Белене ще бъде построено защото така е необходимо на господата от германия, франция и др. Докато сме в евросъюза ще сме задния двор ( ако ви харесва и нещо друго задно) на Европа и крайно време е да се примирите и да не пишете простотии.....
33
0
 
0
 
! Отговори
от бат ви Тонко преди 15 години
до Виктор 11:абе ти си бил голям всезнайко бе? Ти знаеш ли, че даже и долни *** за 5 еуро да си поръчам, като ги получа, на фактурата пише - стоката остава собственаст на доставчика, до пълното й заплащане от порлучателя. Така е в ЕС!Сега да ти кажа за Северния поток - ще го има, щото нали знаеш, кой го тамани - Герхард Шрьодер с Валодката Путин!до Мето70 от 16:абе Мето, абе главо ***. Абе кво шъ транспортираш по Набукото бе, *** - морска вода или пясък, бе прошльо? Щото договорени количества газ досега са толкова мизерни, че от тая трънка и бълха даже няма да изскочи, камо ли зайченцето бяло, дето шъ има да го сънувате!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега видях че населението на Турция по данни за 2008-*** г. е нараснало вече до - 71 517 100
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
правителството. Зад Южен поток са руските интереси, зад Набуко са турските (членството им в ЕС). А българските къде са??? Сега е момента вие да поставяте условия, а не пак да се съобразявате с чуждите условия. Възползвайте се - и двата газопровода минават през БГ. Аман от чужди интерси. ЕС искат да намалим потреблението си на ел.енергия с 20% до 2020г, нали. А как ще го направим не им дреме, нали. Айде взимайте решение и стройте най-после, че ще ви вземат дяволите. И да падне цената на газта, че като сметна колко ще ми струва да се газифицирам ми се завива свят. И между другото предпочитам руските интереси пред турските. Не искам турски фирми в БГ. Искам западни, цивилизовани, предлагащи високо заплащане на труда ми, стабилни на пазара, с износ за ЕС или целия свят.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колко години още от "доброто" на деградиралите радиационни алкохолици искате да видите???
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Който е за Набуко -значи иска 60 милионната мюсюлманска държава Турция в ЕС!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
френци, немци, англичанинам не са ни сродници,дружни с нашите душмани,с нашите изедници!!!иебем ви майку фашистичну
27
0
 
0
 
! Отговори
Мамуньчов преди 15 години
Ако Медведиев постъпи с всеки друк евро политик човекът би си взел багажа с цялата делегация и ще го накара доста дълбоко да се замисли каква глупост е направил . Но подобно поведение от СерГеят неможе да се очаква той е силно наведен и домре намазан с възелин . Нека всички присъствали в Москва български журмалисти да се срамуват од постъпките си за това че никой не се заинтересува защо екип на телевизия СКАТ е бил арестуван за това че са попаднали на абсолютно гореща скандална следа в Москва за източването на данъците ни за милиони долари . Дано поне АТАКА да намери сили и възможности да вкара таз троина пасмина в затвора . Що се отнася до газовите траби стига да не вредят на околната среда и бизнеса в България задължително трябва да се построят и двата газопровода .
26
0
 
0
 
! Отговори
Kris преди 15 години
Hodi si v Turciq ili usa *** prosti , predatel bokludjiiski , takiva kato teb sa za belene !
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
19 номер ти си едно малограмотно, слабоинтелигентно предателско НИЩОжество.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ако си турчин Русия ти е враг, така е
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е исторически, политически, икономически и географски враг на България!НЯКОЙ ХОРА ДОКАТО НЕ СЕ ЗАБИЕ ТУРСКОТО ЗНАМЕ НАД ПАРЛАМЕНТА НЯМА ДА НАМЕРЯТ ПОКОЙ. РУСИЯ НИ БЕШЕ ПРИЯТЕЛСКА ДЪРЖАВА ПРЕДИ ДА СЕ ЦЕЛУНЕМ СЪС СЪЩ И ТУРЦИЯ
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе хора не се връзвайте на такива като този, това е евтин пропагандаторски трик, както оня, че Костов бил виновен за всичко. Това или Калинчо или Цецка мецка- титани на демокрацията
21
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
Че кой някога Ви е питал?? Kамо ли сега в ЕУ??? кажи мерси, че Ви поддържат със системи и си трай...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
19 яну 2009Турция обвърза изграждането на енергийния проект "Набуко" с влизането си в ЕС, предаде Ройтерс.Новината беше съобщена от турския премиер Тайип Реджеп Ердоган по време на днешното му посещение в Брюксел. "Ако не се получи ясен сигнал за започване на преговори с ЕС по глава "Енергетика", то ние ще преразгледаме нашата позиция за "Набуко"", заплаши на пресконференция Ердоган.