Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Костов = доказан мошенникДянков = иска да смени "ЛЕВА" със скапаното евро.... Германия като Германия още страта от тази смяна а ние как ще се оправим не знам.......
224
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 15 години
Основни области на научна и преподавателска дейност: политическа икономия, факторен и клъстърен анализ в икономическите изследвания, сравнителни изследвания на икономическото развитие, динамични модели в икономиката. Автор на научни публикации и монографии. До 1989 работи като научен консултант на НИИ по прогнозиране на социално-икономическото развитие на България. Участва в разработването на прогнози за развитието на Националния стопански комплекс за нуждите на Държавната планова комисия...
223
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 15 години
от ДС за възгледите му за пазарната икономика, определени като антикомунистически.
222
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 15 години
Във връзка с назначаването му за старши асистент за Костов са писани доноси, в които е обвинен, че отхвърля икономическите схващания на Тодор Живков. В проверката на доносите, извършена от ръководителя на катедрата проф. Алексиев, се казва: Иван Й. Костов е политикономист с твърде солидна подготовка и широки интереси. Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система.[3] Костов много активно е разработван
221
0
 
0
 
! Отговори
boomslang преди 15 години
Едва ли ще е Иван Костов, иначе Дянков има солидна визитка пред световния бизнес и би бил мн удачен вариант. Обаче предвид факта, че жена му не е българка и може да стане част от щаба на Обама, а и има 2 деца които предполагам едва ли са повече от 7-8 годишни... Ще предпочете да остане със сем. си в САЩ, което пък разбира се е загуба за нас :( Все пак дано жена му не стане част от щаба на Обама :)
220
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 15 години
Става главен асистент (1981) и доцент (1992) в Катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет на Технически Университет - София драги ***!Няма такова нещо като просто стопански факълтет факълтет към какво?
219
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 15 години
Преди научната си кариера работи (1974) като началник на плановия отдел в ДСО Вторични суровини.Асистент във ВИИ (днес Университет за национално и световно стопанство) в периода 19741982 г. Във Висшия машинно-електротехнически институт Владимир Ленин (преименуван през 1995 на Технически университет - София) постъпва през 1979 г. като старши асистент в Катедра Политическа икономия на Центъра по идеологически дисциплини.
218
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 15 години
Иван Костов се дипломира през 1974 г. във Висшия икономически институт Карл Маркс (днес УНСС) по политикономия, а през 1981 в Софийския университет Климент Охридски, специалност Математическо моделиране на икономическите процеси. Защитава във ВИИ през 1983 дисертация на тема Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера за научна степен кандидат на икономическите науки (сега: доктор по икономика).
217
0
 
0
 
! Отговори
ezikoved преди 15 години
LET THE FIGHT BEGIN ;)
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
да бе, костов да им обира неготивите.Вие луди ли сте?
215
0
 
0
 
! Отговори
vts преди 15 години
Вярвам, че БоБо знае кирливите ризи на комансира!Ако го назначи, означава, че или е изперкал от кметуването, или като него ще се нагласи на "яслата" и ще папкат сладко....а ние скоро пак ще гласувамееее!
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Хахахахахаха много си прав,студентче
213
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 15 години
Купуването и продаването на България не е престъпление ... Избори 2009 ...
212
0
 
0
 
! Отговори
атака преди 15 години
Дано Костов да стане МФ ! Той е честно и добро момче.Не го плюйте! Той не би откраднал,той е честен *** ! Костов даже преди години плащаше от своя джоб и даже е на загуба от това,че бе Мин.председател.Искам да го видя да го нацелувам :* или поне да ми целуне кубинката мазния му ***
211
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
От *** си вече почнахте да вадите новини!
210
0
 
0
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 15 години
ПОРЕДНИЯ ДОБАР СПЕЦИАЛИСТ АМА ПО ДУША
209
0
 
0
 
! Отговори
543 преди 15 години
Милен Велчев е мафиот като патрона си Симеон!
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ако костов стане пак министър на Финансите - до 1-2 години пак ще гласуваме
207
0
 
0
 
! Отговори
Не съм преди 15 години
Ясно е, че що е казал Бате Бойко - все е убаво! И той - убав! И хората му - убави! *** айде малко повече реализъм - че няма кой друг, няма!Това обаче не го прави Бог - нито него, нито хората покрай него!Особено последните!Ние дето не сме мръднали по- надалеч от Варна сме малко *** и мнителни!За туй не сме разочаровани и не плачем после!Ако това е утеха!?
206
0
 
0
 
! Отговори
IDIOT преди 15 години
KOSTOV E 4OVEKA KOITO 6TE NI "OPRAVI" VSE PAK USPJ DA PRODADE TEJKOTO NASLEDSTVO OT KOMUNISTITE OKOLO 30 MILIARDA ZA PO-MALKO OT 3 MILIARDA.A KAKVA KOMISIONNA PRIBRA SMJTAITE SAMI. UMEE GI 4OVEKA NE6TATA.DOVERETE MU SE PAK MALOUMNICI