Анна-Мария Борисова сяда на горещия стол в МЗ

Тя поема щафетата от подалия оставка Божидар Нанев
68
Анна-Мария Борисова сяда на горещия стол в МЗ
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предложи проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването.

Ендокринолог по професия, тя сяда в стола на подалия оставка Божидар Нанев.

Нанев подаде оставка, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него заради сключени през декември миналата година две неизгодни сделки за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

"Не съм имал съмнения, нито колебания за назначаването на когото и да е", коментира премиерът при представянето на Борисова.

"Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи, и всички са съгласни за това. Всички знаят, че се източват пари от здравеопазването, никой не казва откъде се източват. Първата задача на здравния министър е да спре течовете в здравеопазването", заяви премиерът.

Според него Борисова има характера, компетентността, волята и начина, по който тя счита, че трябва да бъде проведена здравната реформа.

Досега проф. Анна-Мария Борисова е била шеф на клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Медицински университет – гр. София.

Тя е и председател на Българското дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова завършва медицина в Медицинска академия – гр. София, през 1974 година. Започва работа като интернист, Окръжна болница – гр. Ловеч.

През 1980 година придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 година придобива специалност по ендокринология.

През 1987 година става доктор по медицина, тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет".

Още по темата

От 2005 година е доктор на медицинските науки, тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената".

От 2006 година – професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет – гр. София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като главен изследовател).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
х преди 14 години
Ако сте лекар, думите Ви говорят много зле за Вас конкретно.Ako не Ви вършат работа анамнезата и статуса на пациента, се преориентирайте към някоя по-безвредна област. Все още изследванията се назначават от лекар по показания, при това с мисъл за търсене на конкретна диагноза или в диференциално диагностичен план.
59
0
 
3
 
! Отговори
изумен преди 14 години
Ето това и нй0 порочното - загърбваме основни постановки в медицината ,който носат над70% диагнозата и се осланяме на 7% параклинични данни ,коита най- често са със съмнителна достоверност и водят серия от пасиви за пациевна и неговия лекар!!Време е да се осъзнаем !!!!
58
4
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 14 години
Хахаха, а Дянков пак какво е да не е лекар, икомист е. След него знаеш ли какви нови скандали ще лъснат. Сега вс. се прекрива, няма време трябва да се краде. Отиде си Нанев като жертвен агнец, пешките се жертват в името на царя. За да не се види че ББ е отчаян, прави още по-отчаяни ходове.
57
3
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 14 години
Хаха, анамнеза и статус - че това за какво ти е, никва работа не върши. Без параклиника - изследвания никва работа не става.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По дефиниция, "всички българи разбират от здравеопазване, образование и спорт". Хайде поне веднъж да оставим лекарите да знаят повече от останалите по тяхната тема. Като чета коментарите, виждам, че има три категории "коментаристи" на реформата:1. знаят, но не искат;2. не знаят, но дават акъл;3. знаят малко - което ги прави най-опасната група!
55
0
 
5
 
! Отговори
k преди 14 години
naistina ne trqbva da pravim predvaritelno zaklu4enie kakvo shte napravi noviqt zdraven ministyr.kolegi daite ,,vreme,,
54
0
 
2
 
! Отговори
х преди 14 години
Колега, това, което наричате тежки и инвазивни изследвания, се върши по БЕЛИЯ свят. Заради правилно проведени скринингови програми в Западна Европа и Япония лекарите имат успехи в лечението на онкологичните и сърдечните заболявания, докато у нас се правят само тъжни статистики. Анамнезата и статуса на пациента са много важно начало, но не бива да остава единствен начин на изследване. Естествено, това не може да оправдае изследвания "по желание, ей така да видя как съм", хаотично и необосновано!
53
0
 
2
 
! Отговори
???? преди 14 години
Не че знам как ,но е уместно да си спомним ,че в медицината има и много високо диагностични безплатни методи като :анамнеза и статус!Да се спре с ненужните"за всеки случай" тежки и инвазивни изследвания и н т.
52
0
 
3
 
! Отговори
Да е ясно преди 14 години
трябва да се отстояват финансивите интереси ,но и етичните норми!Трябва да се спре с Несправедливото охулване на Личните лекари - 10 те години са пре достатъчни за пренасочване на специализацията .Трябва да се отчете ,че най- икономичното в системата е точно работата на Личните лекари - за незначителната сума от 12 лв Годишно те обслужват един пациент без ясен регламен - в смисъл може да посещава кабинета и всяка седмица!!
51
0
 
3
 
! Отговори
доброжелател преди 14 години
Не я познаваме, но дано се справи - в интерес на всички ни е.
50
0
 
4
 
! Отговори
Кометар преди 14 години
Интервюто е "черешката на сладоледа". Уаууу, съжалявам, но това е истината.Все пак вие си избирате колегите.
49
1
 
4
 
! Отговори
clearly преди 14 години
17:16 на 07 апр 2010, -Лекарската колегия постави под съмнение качествата на новия здравен министърСтоличната лекарска колегия постави под съмнение качествата на предложената за здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. "Не знам какво може да направи една жена министър, която няма опит", каза председателят на софийската лекарска организация д-р Методи Маджаров.Лекарите, които се събраха във Военномедицинска академия на протест, дори изразиха мнение, че парламентът може да не гласува предложената от премиера Бойко Борисов кандидатура за министър."Нищо не мога да кажа за новия министър на здравеопазването. За мен проф. Борисова е доста неизвестна, не я познавам и не знам какво и колко може", заяви и д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Той каза, че медиите са определили новия министър като недиалогичен и некомуникативен. "За мен това е притеснително като качество, надявам се, да е казано в друг смисъл", допълни шефът на лекарския съюз.Райчинов не пожела да даде съвет какви трябва да са първите стъпки на новия здравен министър. "Дано този министър да продължи една успешна реформа в здравеопазването, тъй като не съм съгласен, че досега не е имало реформи, допълни той.
48
0
 
1
 
! Отговори
3333 преди 14 години
Дали пък не са сменили текста за здравето в конституцията Можеби вече държаватаси е умила ръцете ,като илат Понтийски
47
3
 
5
 
! Отговори
сиска преди 14 години
олее чета и не вярвам на ушите си (стил проф. вучков), наистина ли тази жена ще ни управлява здравното ведомство? УЖАС!!! ама какво е това безобразие, да предписва неправилно лекарства, грешни дозировки, ала бала... ама това са пациенти бе госпожо - МИНИСТЪР, не КЛИЕНТИ!!! ами...Б.Б. да си е отварял очите и ушите, не като мен - сега да се бия през челото аз!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 43 Ето ти мнение от бг.мама за да видиш що за отношение има тая жена .Re: Координати на проф. Анна-Мария Борисова /ендокринолог/Бих искала да споделя с Вас моите впечатления, защото аз останах изключително възмутена от въпросната дама-професор и би ме се искало да не се излъжат и други момичета. Аз също бях гледала проф. Борисова в едно тв предаване миналата година и бях останала с впечатление, че й пука за пациентите, но всъщност въобще не е така. За 60 лв тя ми отдели точно 5 мин. от ценното си време, при което се държа изключително арогантно и всъщност не ми обясняваше нищо, вадех й буквално думите с ченгел от устата. Седеше и просто ме гледаше надменно през очилата, общо взето това получих срещу таксата. Аз съм с диагноза Хашимото от 2 години и търсех второ мнение на специалист. Такова въобще нямаше, тя не благоволи да ми погледне и изследванията, нито да ми пусне нови такива. Лекарството, което вземам не ми беше дозирано правилно (но това за съжаление го разбрах доста късно), в резултат на което и цикълът ми почти спря.Не си губете времето при тази жена, изключително меркантилна е и се държи безобразно. Много добър професионалист-ендокринолог е д-р Попов, преглежда във Военна болница. Тел. му е:..................................... Ами то май големите "величия" нещо много си повярваха и го карат на стар лаври. И аз гедам да бягам далеч от титуловани лекари, че или са изкуфяли или са върло надменни. А пък аз не обичам този тип лекари въобще. Добре че има избор................................................................Много ви моля бихте ли изпратили и на мен координатите че тя не пожела да си даде телефон ,записах си час в БОДИМЕД тя не дойде и ми дадоха друг чак след 1 месец а аз се лекувам при нея и трябва да ми промени лекарствата ако успея да я намеря разбира се защото това се оказва изключително трудно.
45
1
 
10
 
! Отговори
clearly преди 14 години
От трън та на глог с тоя избор.Интересно защо не е упоменато ,че проф.Борисова е представяла публично лекарство на фармацевтичната компания "Рош" за остеопороза през 2006 година.?? Същата като шеф на дружеството за остеопороза беше и един от лобистите за включване на медикаментите за това заболяване в позитивния лекарствен списък тогава. Иронията в случая е, че заради закупуването на антивирусния препарат на същата фирма прокуратурата повдигна обвинения на Божидар Нанев за неизгодни сделки, а той подаде оставка. Не бе ли по уместно да се назначи на тоя пост както отбелязва проф. Чирков по Нова ТВ днес ,а и в интервюто си от шести в "Стандарт", каза така:,,Министърът на здравеопазването трябва да бъде икономист и мениджър.Както е в Германия и другите страни.Но както гледам в биографията и тази професорка не отговаря на тези изисквания.,тъй като липсва квалификация по финанси и мениджмънт!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И тя, лично тя ти поиска 2000 лева за операция? Продължаваш да лъжеш, доста нагло при това!
43
3
 
0
 
! Отговори
ana преди 14 години
Професор Борисова не оперира но като ендокринолог препоръчва извършване на операции !!!
42
0
 
5
 
! Отговори
Корупция преди 14 години
Да видим докога безработните, невзимащи помощи от Бюрата по труда, ще плащат от несъществуващите си трудови доходи здравни осигуровки. Нали и те са Граждани ан РБългария. Алъчност, закони, корупция, данъци, източване, облагодетелсване...
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
***, след като намерихте за какво и тази жена да оплюете, нищо не заслужавате! Това е един от най-добрите лекари В СВЕТА в момента. *** като вас обаче, *** доморасли ***, няма да го разберат! А за 37 - направи си справка, вече имаше финансист - министър на здравеопазването - Славчо Богоев. От него започна голямото ОСИРАНЕ на здравеопазването. Е, хайде пак да сложат финансист, а?