Моля, пазете касовите бележки… носят награди

НАП с шокиращи томболи за потребители от 2011 г.
8 юни 2010 07:00,
134
Моля, пазете касовите бележки… носят награди
Какво ли печеля? Снимка: Булфото

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как да се държи държавата със 'малък' и 'среден' бизнес, който я лъже ? Масово (например) заведенията, супермаркети, по малки магазини за хранителни стоки декларират минимален оборот. При присъстващи данъчни, изведнъж оборота им скача в пъти. Може ли аз да си плащам всички данъци и такси като пич, а някакви си мизерници да крият пари и да реват колко е онеправдан малкия и среден бизнес ! Българина трябва да се научи, че правилата са не само за другите, но и за него самия !
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НАП превръща безсилието си в атракцион...Тази идея ще отмре със времето безславно,защото ефекта от нейното прилагане ще е нулев...Правителството клати яко средния и малък бизнес,а бизнесът го клати още по-яко...Игра на мишка и котка...Това е истината ! Хазната винаги ще е прецакана докато държават се държи като мащеха със собствените си данъкоплатци !!!
6
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
или промяна в ДДс на определен вид търсена стока. Трео - не е ясен механизмът на тезитомболи - какво ще се раздава, от кого, как ще се случва участието, колко и какви и от кога трябва да имаш касови бележки и т.н. То е ясно, че основната им цел е да хванат някои хора, неиздаващи касови бележки, съответно не плащащи данъзи, но трябва да го изпипат още много това!
5
2
 
16
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
Вие подкрепяте идеята, аз също, но има някои неща върху които трябва да се помисли. Първо и много съществено е, че като ти съберат всички бележки за месеца(ако имаш такива) и като видят че примерно плащаш повече, отколкото официално получаваш, веднага ще напряват проверка на работното място, дали работодателят те осигурява реално на това, което получаваш. Второ-възможно е някаква статистика на най-често потребявани стоки и услиуги и от там промяна в стойностт им-нагоре или надолу,
4
2
 
19
 
! Отговори
semicolon преди 14 години
българинът наистина е изобретателен подкрепям идеятадано няма спекулации
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Една сим карта и минимална такса на месец за трансфера на данните и ще се реши проблема.
2
3
 
17
 
! Отговори
desso преди 14 години
Подкрепям 100 % идета.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Търговците ще маркират всичко на машината...Ще издават касови бележки...Лошо няма !!! Лошото за хазната е, когато срещу известна сума, "специалисти" бъркат в паметта на машината и манипулират истинският оборот, според желанието на собственика на съответния търговски обект...