"Окуражаващо" писмо за работата по еврофондовете от ЕК

Според Борисов личи, че се прави разлика между България и Румъния
Обновена: 23 дек 2010 22:19 | 23 дек 2010 22:19,
25
"Окуражаващо" писмо за работата по еврофондовете от ЕК
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е готова да предостави директна подкрепа на българските институции, с цел ускоряване качественото изпълнение на проекти и усвояване на европейските фондове като цяло. Това се посочва в писмо на ЕК, цитирано от премиера Бойко Борисов.

Към 6 % усвояване на еврофондовете има към момента. Платените средства в България наближават 10 %. Шестте процента са сертификати, плащания, приети от Европейската комисия. По думите на Борисов в писмото от ЕК от Жозе Барозу до България и Румъния личи разликата, която се прави между двете страни.

Министри от кабинета представиха мерки по проблеми, описани в писмото.

В първата част на писмото се коментира недостатъчната скорост в три сектора – транспорт, специално пътен и железопътен – и в сектора „Води”.

Във втората част се изразява подкрепа към правителството и в частност към действията на министъра по еврофондовете Томислав Дончев по отношение работата с еврофондовете и се оказва пълна подкрепа по отношение на инициативата за работа с международните финансови институции, които да бъдат в помощ по отношение на повишаване на капацитета и ускоряване на темповете за ползване на средствата.

Дончев заяви, че никой не е чакал от Брюксел да го информират, че има някакъв проблем и като резултат да се предприемат действия. По думите му никъде в официалната кореспонденция с ЕС няма искане за закриване на Агенция „Пътна инфраструктура” и окачестви това като слух.

Още по темата
Премиерът Бойко Борисов припомни, че строителството на АМ „Струма” ще струва над 1 млрд. евро и това ще бъда на практика най-скъпата магистрала в ЕС за толкова километри. „И ние искаме да бъдат тук експерти от Европейската инвестиционна банка от проекта до изпълнението, за да можем да бъдем абсолютно прецизни”, каза Борисов.

Той обясни, че за да ползваме помощта на експерти на международните финансови институции и да не се налага да плащаме за това за сметка на бюджета, а от оперативните програми, ЕК трябва да даде специално разрешение, което се очаква в средата на януари.

В писмото на председателя на ЕК Жозе Барозу има ясен апел Пътната агенция да преодолее проблемите си. Ние имаме много ясно разработен екшън план, дори го кръстихме „Библията” и се движим по сроковете, които сме си поставили, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министърът заяви, че в писмото е посочено, че магистрала „Струма” се бави. Лот 1 и лот 4 вече стартират по график и до края на юни 2011 година ще бъдат обърнати в първи копки и сключени договори. Писмото много ясно казва, че работата на парче и разделянето на функционални елементи създава проблем и затова „Струма” вече се гледа „анблок”, уточни Плевнелиев.

Визираните проблеми в писмото са свързани с това да се ускори изпълнението, да се ускори договарянето, да се създадат проекти за периода 2014–2020 година, изразява се и съмнение, че Агенция „Пътна инфраструктура” може да се справи с това, стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Имаме план, работим, увери Плевнелиев. По думите му – има ясен план по отношение на процеса на ефективна координация между МОСВ, МРРБ и общините.

Министърът на транспорта Александър Цветков каза, че в НКЖИ проблемът е почти аналогичен с този в Пътната агенция – недостатъчната скорост за усвояването на средствата.

В писмото на ЕК се цитират около 10 % реално започнати работи по железопътните проекти. Железопътните проекти са четири, които трябва да бъдат изградени, това е основният проект Пловдив-Свиленград, очаквам веднага след Коледа победителят за всеки един от лотовете да бъде обявен, каза министърът.

Според него по всички проекти има много сериозен напредък. По ОП „Околна среда”, сектор „Води”, ресорният министър Нона Караджова каза, че програмата е изцяло преработена, със създадени ясни правила, по които проектите на общините трябва да се движат.

Според нея най-важното е да не се допусне ново спиране на пари.

За периода от 2003 година до септември 2009 година по програма ИСПА са разплатени 360 млн. лева. За периода от октомври до момента – 308 млн. лева.

„Имаме вече 62% усвояемост по програма ИСПА в сектор „Околна среда”, а ако се удължи срокът по шест проекта, ще се стигне до 80%. При нас бенефициенти са общините и изцяло зависи от тяхната активност оттук нататък да има добри проекти”, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към 6 % усвояване на еврофондовете има към момента - to mnogo be i vse ot na6i hora kadri na BKP ... drugite ne moem gi osvoim ama nqma da gi zemem gi dadem na naroda 6toto toi trq e beden za da moe go vartime na 6i6ovete si prez 4 godinki
19
0
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ ВЪН преди 13 години
Вън на Бойко Борисов от политиката.
18
0
 
1
 
! Отговори
bobo преди 13 години
Sushtoto la..o sme i dvete strani, nikakva razlika ne praviat - prilichame na ispanzite prez 1972 godina.
17
2
 
1
 
! Отговори
NN.RT. преди 13 години
Daa, tujna kartina shte e2018. Zavurshva mandata na GERB za vtori put. Prekrasni dve magistrali i po teh malko kravi i kozi, chat -pat nekoja kola. Bulgarite shte sa ostanali suvsem malko, samo vuzrastni s pensii, te nemat pari za nishto, kamo li da karat kolite. Gradovete pulni s ***, prosti i mrusni, oposkali de shto ima za gorenne i jadene. Binzina po 4 leva litura i e na svurshvane,.Umnicite ot GERB napusnali Bulgaria zashtoto ne GI razbrali.Koi otkradnal iznesul i neide na civilizacia.
16
4
 
1
 
! Отговори
герберска сган преди 13 години
главоч ако герберите, 1 800 000 българи предимно млади хора ни зазидат в реактора, кои ще останете ве?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
окуражаващо представи си кви папагали нимислят тия ***
14
0
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
*** ли си,Пунда ли си ,но си много абдалеста ,***.
13
1
 
10
 
! Отговори
абе... преди 13 години
....те ни отказват Шенген,ние ще се заблуждаваме с обещания....
12
0
 
7
 
! Отговори
BG преди 13 години
Няма такъв коментар!!!Доста ме накара да се замисля!Не съм съгласен с всичко,което си споменал в него ,но определено спечели симпатията ми.Поздрави!
11
3
 
7
 
! Отговори
Шунда преди 13 години
О,***, ела при мен. Абе ,будали, ако през 2115 г.Б ългария е там, аз ще се обърна в гроба, но тия мюнхаузеновци ще са в затвора до живот. Е, мисля, че на мен ще ми е по- добре.
10
4
 
55
 
! Отговори
ШАШМАЛОГИЯ преди 13 години
Т.нар. "социална политика" съсипва и образованието ни, културата ни, всичко !!!Я си помислете - кое в тая държава е по-квалитетно и изгодно - да си образован или да си полуграмотен или направо неграмотен?Ситуация 1: Будният младеж Пенчо завършва училище, после учи висше до 24-25 години, започва работа и (понеже е категория труд (работи с акъл)), е принуден да плаща осигуровки цял живот, но да не доживее до пенсия - защото е завършил образованието си на 25, а му искат 40 години трудов стаж, за да се пенсионира.... 25+40=65 - ако работи НОН СТОП и му върви стаж !!! А ако за тоя период от 40 години на няколко пъти остане безработен, общо тъй 5-6 години? - Възрастта, до която трябва да работи, надвишава средната продължителност на животът за мъжете в България !!!Ситуация 2: Простият му съсед и другар от детинство Генчо, избутал училището както дойде, с тройки, защото е природно ограничен, мързяло го е да учи и е предпочитал кръчмите пред книгата, става ушево прасе, бара си мъдурите 20-тина години, кърти в патрулката и рекетира хората, на 45 се пенсионира, взема 20 заплати накуп, после бачка някъде като охрана, отново дремейки по цял ден - и пенсийката и заплатката му текат.Ситуация 3: Скудоумният *** Гойко от катунът срещу Пенчови и Генчови въобще не ходи на училище, до 30-годишна възраст не успява да се научи дори да говори членоразделно, не работи дори минута през излишният си живот (ако не броим кражбите и правенето на чаавета), нореално се пенсионира на 18, защото цял живот "работи" "социално слаб и трайно безработен" - а Пенчо цял живот го издържа с вноските, които УЖ прави за бъдещата си пенсия, която няма да получи НИКОГА !!!Е, какво очаквате - щом ако си образован, си прецакан, а ако си неграмотен, си привилегирован?
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Конгрешънъл куотърли":Бойко Борисов е свързан с българската мафия ! bgoctopus.blogspot/2010/10/blog-post.html
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"За периода от 2003 година до септември 2009 година по програма ИСПА са разплатени 360 млн. лева. За периода от октомври до момента 308 млн. лева" - e tova naistina e dobre , qvno si4ko vurvi kakto sa go napisali v noviq zavet ("Ние имаме много ясно разработен екшън план, дори го кръстихме Библията") :D
7
6
 
21
 
! Отговори
Весо преди 13 години
Е, правят разлика, как да не правят.. Румънците можем само праха да им дишаме от известно време насам..
6
10
 
5
 
! Отговори
bog преди 13 години
ти анонимния си тьпак и *** яд те е 4е партията няма да те храни и си бесен ???????????? .....разбирамте но тиквата ве4е е узряла а тебе те сайалявам и не мога да ти помогна.............грамнисе ако не виждаш исход
5
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Похвалили ли ги били. Евалла... Тиквата вече и преводач стана на писмата от ЕК... не ставаш бе Тиква, за нищо не ставаш... тръгвай си, дорде е време...
4
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя *** Тиквата го заливат с ***, но той така си е навирил носа и се мисли за извънземен, че повече няма накъде. Герберската *** докара толкова беди на народа, че заслужава да я зазидат в основите на реактора в Белене, за да изкупи греховете на "вождовете' си.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe ot kyde g-n Bob e svil hartiikata koiato e pratena kato pismo do mamaligarite, be?Ceco i tva li uspe da podslusha be?da se vzeme DNK na Ceco da vidime 4e lyze ot kogo ne e TUMORT na KALINKATA
2
6
 
31
 
! Отговори
калинка преди 13 години
айде,пак локумите тръгнаха ,НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ВЕЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
1
4
 
49
 
! Отговори
БГ преди 13 години
ГЛАДНИ КОКОШКИ ПРОСО СЪНУВАТ В СВЯТАТА НОЩ !!! Б О Ж Е П А З И б Ъ Л Г А Р И Я ! ! ! !