Ще строим АЕЦ "Белене", как няма да го строим?

Бойко Борисов: Харчим си най-евтиния ток в цяла Европа
Обновена: 21 мар 2011 09:44 | 20 мар 2011 19:15,
375
Ще строим АЕЦ "Белене", как няма да го строим?
Снимка: БТА

"Много е лошо, когато всеки се изказва по темата за АЕЦ „Белене”. Преместването на реактор на площадката на „Козлодуй” не е като да вземеш бидонче и да го сложиш някъде", обяви премиерът Бойко Борисов.

„Знаете ли колко работа има, докато се изгради този реактор. Ако си спрем и 5-и и 6-и реактор, токът ще скочи с няколко пъти. Защо тогава не спрем 5-и и 6-и?”, попита той и припомни как е отправил молба към президента Първанов „да каже какво са се договорили за АЕЦ "Белене”.

„Аз им казах, за да не ме атакуват политически, а да кажат за колко пари са се договорили. И като кажат 2, 3 или 4, веднага да направят видеомост с Русия, за да потвърдят. Ще строим "Белене", как няма да го строим”, заяви Борисов пред bTV.

Още по темата

“Ние сме им направили предложения на руснаците, как без ние да даваме пари, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме 2 условия – да не даваме пари и 51% държавност.

"Харчим си най-евтиния ток в Европа най-спокойно и печелим пари. Генерира ли държавата печалба, други влияния няма”, каза още Бойко Борисов.

"Ще направим магистрали върху пепелта, която заварихме", ядоса се още премиерът.

“Бих сложил девиза на нашата предизборна кампания лъжите на Михалевски – магистрали върху пепел – сиреч върху пепелта на Тройната коалиция ще построим магистрали и ги строим”, заяви Борисов.

"Ще вдигна и пенсиите, ако има пари. Ако няма пари, няма вдигане на заплати или на пенсии", обяви премиерът.

"От първия ден, от който сме на власт, плащаме пенсии. Не случайно хората са казали: Не ми давай една риба, а ме научи да си я ловя. Трябва да изградим структура в държавата, която да ни носи риба. 22 години вече тя не работи. Нито са доволни от пенсиите, нито от заплатите", коментира Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
2
 
! Отговори
миньор преди 13 години
315,много евтини манипулации.Еврото е въведено 2002г.Цената на тока от "Козлодуй"2.2ст защото не се начисляват амортизационни отчисления.Това е перо което разпределя стойноста на АЕЦ за годините на експлоатация.Урановите ни находища са толкова бедни,че е безмислено да се експлоатират.Но дори да добием руда съдържаща "редки метали" трябва някъде да ни я обогатят.Цялата ти сметка си е чисто кръчмарска.
318
1
 
15
 
! Отговори
Jitan преди 13 години
България е зяабиколена от атомни централи,а в европа е бъкано с тях,така че която и да гръмне е все тая.Нима румънската централа дето е на оня бряг на Дунава ни гарантира безопастност щото е на няколко километра разтояние????...Басссси дискусията дето се води и дето е само за парлама !!!
317
1
 
11
 
! Отговори
Vute преди 13 години
Има пари,бе Бойко,има пари за сичко,ама таквия като твоята Цветелина ги изкраднаа,па те туриа тебе за перде да им ги изпереш.
316
0
 
21
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 13 години
ИСКАМ ДА ПИТАМ ПРЕМИЕРА , ПОНЯТИЕТО НАЦИОНАЛЕН СУВЕРНИТЕТ , ПОЗНАТО ЛИ МУ Е ИЛИ НЕ Е ?
315
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига говорене, почвайте строежа на централата.
314
8
 
21
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
Блабла, магистрали, бла бла твойната коалиция е ивновна, бла бла аз ще осигоря по евтин ток, бла бла пак магистрали,бла бла няма няма пари за заплати и пенсии. Пич трябва да плащаш пенсиите, това ти е задължение не си героий защото го правиш. По-добре млъкни бе, не се ли чуваш какво говориш, на хората им писна, виж си рейтинга как се срива като осигуровките на *** във финансова криза.
313
5
 
17
 
! Отговори
другари преди 13 години
другарят БОЙКО БОРИСКАТА показа-комуниста цвят НЯМА!приказват различно със ГОЦЕТО И РУМЕНЧО ПЕТКОВИЯТ ама едно и също ПРАВЯТ..Как може ТОКЪТ го продаваме на ТУРЦИЯ а цената му в Турция даже малко по евтин?къде отивам парите -ами по тяхните джобове на баш комунистите мандраджии.ГЕРБ са точно такива в 90 процента.НИКВО БЕЛЕНЕ-БОЙКОДА НИ ПИТА НЕ ДА СЕ ЕЖИ!!!
312
1
 
8
 
! Отговори
до 318 преди 13 години
Как ще го сЪботират, на ленински съботник или вече им казват путинов съботник?
311
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тиквата се облизва за як рушвет. Той това е работил - грабене и рекет.
310
3
 
14
 
! Отговори
ицо преди 13 години
Той пък някой се е засилил да идва да дава такива милярди за нашата централа,а на всичкото отгоре и 51% държавна собственост,тоя премиера къде ги вижда тия инвеститори,тия кандидати,тва са някви негови мечти явно.
309
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, имахме цена на енергията перфектна. Спряха ни 1-4 блокове, точно за това, за да не сме проблем, да не изнасяме а наоколо да се правят проекти и вадят пари от заинтересованите от това.Не ние да печелиме а друг. А нас чрез подставени НАШИ лица, обработеви или подкупени или глупави просто, ни прецакаха.Естественно че Русия няма да работи на халос. Но може би това да е замисъла, да я накарат да се откаже. И така да се постигне друга стратегическа цел на някой мозък, който не е за нашия интерес, а има друг, противоположен.Игри... Жалкото е че чрез лобита, рушвети ли какво, се правят тия работи, но не са българския държавен интерес...Не виждам нищо добро за в бъдеще, ще се съботира до дупка Белене. С клизми ще е ако се направи, но вече почвам да се страхувам за сигурността и. Всичко може да се очаква, а това е радиация, не е като петролен разлив който за 2-3 години и помен от него не остава...
308
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От строежа на Белене интерес имат само руснаците и приятелчетата на Гоце. Проектът е заробващ за българската икономика, няма никакви доказателства за неговата рентабилност, освен в еротичните сънища на промитите комунистически мозъци. Щом е такава централа за чудо и приказ, както се опитват да ни убедят "братушките", как така вече с години не могат да намерят инвеститори? Цялата истерия в момента е, че Гоце трябва да си връща подкупа, иначе ще го отстрелят като Луканов навремето.
307
8
 
9
 
! Отговори
Уто преди 13 години
Ами ще бъде лошо за нашата икономика ако се откажем. Те пак ще я построят, но на друго място. Няма да се учудя ако е Турция, а още по вероятно-Сърбия. И ние ще останем с пръст в устата. Защото в другите страни такива проекти са обект на икономика и икономически оценки. А тук са обект на глупашка вътрешно-партийна борба, и упражняване във словоблудство. Бъдещето на европейската енергетика са атомните централи. За тази цел през следващите десетилеитя ще се отделят колосални средства. И ще бъде повече от жалко ако ние не участваме във всичко отва.
306
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятели,Истината, истината и пак иститната Ако искаме просперитет Трябва ни евтина ядрена енергия и то МногоПреди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда, проблем е само, че Бойко се опитва да я качи с 500 милиона за Рушвета му, пардон, за консултантскиЗа ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене със себестойност на тока от 3.5 стотинки (която призна дори сребролюбеца Касчиев) не стигаНеобходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с... - "Либерализиран пазар и разделяне чрез ЗЗК, участниците в играта на:- Производители;- Преносители;- Търговци на енергия!Това разделение ще застави ЕРП-тата да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.Но1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП да са само Преносители и разпределители, с постоянен контрол на инвестициите и "загубите" им.3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо шестте) социално-икономически Области и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите...5. Зелената енергия не е само свръхскъпата "Възобновяема"..., струваща 72 стотинки, а и всяка друга "Невъглеродна"..., като Ядрената която при това е неприлично евтина себестойността Беленския ток ще е 3.5 ст., на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а кюмурджииския ток е 6-9 ст6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество... и алчност...!Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
305
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв е изводът за нас от японската ядрена трагедия? Рисковете са непредвидими, затова трябва въобще да се откажем от ядрената енергия. (21.39% = 83 гласа) Да се откажем от АЕЦ "Белене" проектът е рискован и ненужен, да развиваме "Козлодуй". (37.37% = 145 гласа) Да подсилим мерките за сигурност и да си продължим с "Белене". (18.56% = 72 гласа) Да се изчака и да се развиват ядрени мощности само с нова западна технология и изпълнители. (19.07% = 74 гласа) Няма никакъв извод 3.09%12гласа
304
1
 
5
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
И само още едно - има ли изгода Русия да се затворят изплатените от първи до четвърти блок, произвеждащи най-евтината енергия, а да останат пети и шести, които не са изплатени и не произвеждат толкова евтин ток колкото първите четири??? И затварянето на първите четири блока не е по искане нито на САЩ нито на Европейския съюз, а е по искане на наши политици, това го каза съда от Люксембург, когато имаше запитване до съда и работниците от АЕЦ събраха и дадоха пари за да се осъществи това запитване до съда в Люксембург. Предварително да кажа за политиците,не е Костов... А тия дето са гузни веднага бягат и пускат дезинформация(все пак имат опита от някои служби). И кому е изгодна централа почти два пъти по-скъпа от нормалното, дето няма пазар за енергията дето ще произвежда и при това много скъпа енергия? Аз мисля че е изгодна, но не на България...А и света вече използва и други видиве енергии, погледнете първите десет страни по стандарт в света и ще видите... нали имате глава и интернет...четете.
303
0
 
2
 
! Отговори
Преход преди 13 години
Росатом": Няма да строим АЕЦ "Белене" на всяка цена....!!!!!Със президента на "Росатом" Кириенко имаме изключително конструктивен диалог и не вярвам, че преговорите с него се водят чрез пресата, каза българският министър Трайчо Трайков
302
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Ако не се краде толкова много и продължава да се краде страшно много и ако спре да се изпълнява ПЛАНЪТ РАН ЪТ и ако продажниците не бяха уникожили държавата и икономиката и . земеделието и животновъдството нямаше да сме сега колония и ГОВНАРНИК - ДА ЯДЕМ МЪРШАТА НА ЕВРОПА ДА КАРАМЕ СТАРИТЕ ТАРАТАЙКЬИ НА ЕВРОПА - ДА КУПУВАМЕ СТАРИТЕ ДРЕИШКИ НА ЕВРОПА . ДА НИ ЗАТВАРЯ АЕЦА - ДА НИ КАЗВА ЧЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО НАПРАВЕНО ОТ ТЯХНОТО СТАРО СУХО МЛЯКО Е ПОКАЧЕСТВЕНО ОТ НАШЕТО ПРЯСНО КРАВЕ МЛЯКО
301
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Sram, sram, sram .Toq e mnogo tup i kradliv, za jalost 6te tqbva da go poturpite do sledva6tiq kradliv ministur. Jivql sam v bulgariq i o6te pomnq masovata psihoza koqto provejdat mnogo pravitelstva nasam .Tok ,Parno, Voda i ttaka na tatak .No vie e ste poslu6ni4ki pla6tate si gi navreme i takavi vtulpqvat 4e vse edno jiveete za tova da pla6tate MI haide sprete se vie sami mojete da blokirate durjavnata mashina kato sprete da pla6tate .Ako vseki napravi svoq finansov protest 6te go vidim boiko .
300
1
 
5
 
! Отговори
983 преди 13 години
Ало, няма ли да се прегледат тия- най-бедния народ в европа ще му демонстрират "евтин" ток.Що не сравните заплатите бе