Не бил св. Димитър, най ми бил Курбан байрам

Фидосова и Местан на нож за датата на изборите
Обновена: 13 апр 2011 14:30 | 13 апр 2011 10:13,
348
Не бил св. Димитър, най ми бил Курбан байрам
Фидосова видя скрити мотиви зад предложението на ДПС. Снимка: БТА

Управляващи и опозиция продължиха завихрилия се спор около датата на изборите 2 в 1 през есента. По време на консултациите при президента във вторник ГЕРБ официално предложиха вотът да бъде на 23 октомври, Атака и Синята коалиция се съгласиха с нея.

ДПС и НДСВ обаче настояха да гласуваме на 30 октомври, а БСП избра най-късната дата – 13 ноември.

Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова 23 октомври е най-подходящата дата за изборите, защото така процесът ще бъде приключен преди декември и новите кметове и общински съветници ще могат спокойно да приключат финансовата година. Фидосова е категорична, че това е най-добрата дата, за да не се създава хаос и напрежение в общините.

"Датите не печелят изборите. Те се печелят с политики", контрира я Лютви Местан от ДПС пред bTV.

"Една по-ранна дата ще затрудни избирателите, а по-късната ще затрудни институциите. Затова ние предлагаме 30 октомври. Ние се водим от интереса на избирателите. Трябва да имаме уважение и към религиозните дати. 26 октомври е Димитровден.

И приключването на кърската работа също е важно, защото това не са малко хора, а е важно да има повече избиратели. Струва ми се, че 30 октомври за първи тур и 6 ноември за втори тур са един добър компромис, обясни Местан.

Още по темата

Според Искра Фидосова обаче зад това предложение на ДПС има скрити мотиви.

"На 29 октомври е най-големият празник в Турция по случай обявяването й за република през 1923 година. На 6 ноември е Курбан байрамът. Тогава в Турция хората ще почиват 10 дни и могат да бъдат организирани да дойдат да гласуват в България за ДПС", смята Искра Фидосова.

Тези твърдения обаче ядосаха Лютви Местан, който ги определи като безумна теза. Той се вбеси на словосъчетанието "турски секции", което Фидосова употреби.

"Това са противоконституционни изказвания. Нямате право, г-жо Фидосова, да говорите така. В случая вие не сте представител на ГЕРБ, а на Атака", разфуча се Местан.

"Нямате право да говорите за турски секции, когато става въпрос за избори на Република България. Това е престъпно изказване", отсече той.

"Имам предвид секциите в Турция, които са извън дипломатическите и консулски представителства", оправда се Фидосова, която допълни, че "турските секции" били нейна неволна грешка. Това обаче не успокои зам.-председателя на ДПС.

Лютви Местан беше категоричен, че ще наклевети Фидосова пред премиера Бойко Борисов и ще настоява той да се разграничи от изявлението й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
7
 
2
 
! Отговори
мравка преди 13 години
Да се разберем,няма да пишете лошо за моя секс символ.МОже да едебела и да я оприлечавате на ***,може да е престъпна при разговора с Танив и отдавна да е в затвора,тя е зам.ръководител на една престъпна и ненужна партия,но тя е моя та изгора.
238
17
 
5
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Най-добър пример за медийните изяви на Божидар Димитров е предаването му Памет българска по Канал 1. Предпочитана територия, на която се разгръщат творческите усилия на Димитров, са въпросите за изключителното превъзходство на българите над другите народи, което в императивна форма на доказване е направо мегаломанско. За него не е трудно да изрази твърдението, че българите са първите европейци. И тук се питам къде ли са били древните гърци и римляни? (А и македонците?! - НВ). Според него българите са изключителни държавотворци. Където и да се установят, първата им работа е да създадат нова държава. Те също така са цивилизатори на останалите народи, за което те трябва да са ни признателни. Димитров е автор на още много подобни хрумвания, които дори аз не мога да изброя.Все ще изпусна някоя от милионните медийни изяви на професора. Любимото занимание на нашия автор е разобличаването на всякакъв вид митове в българската история. Според него тези митове са наслоени в съзнанието на българите, благодарение на некъдърността на нашите историци в миналото (да беше пожалил поне патриарха на българската историческа наука Васил Златарски). Очевидно е, че Божидар Димитров не е наясно със същността на историческата митология и я обърква с историческите хипотези. Защото като всяка научна дисциплина и историята е изпълнена с различни, често пъти противоречащи си твърдения - в борбата за тяхната защита или отрицание се е раждала и се ражда истината. Именно затова тези хипотези не са митове, което важи и за произхода на българите, и за равнището на тяхната култура, и за датата на създаването на българската държава, и за ролята на покръстването на българите от княз Борис-Михаил, наричан от Димитров цар.
237
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трако-Илирите са един народ така че вие ако имахте щяхте да сте точно като нас Жестоки безкомпромистни както хората в Косово Дарданите прочетете хубаво историята за Трако-Илирите!!
236
1
 
14
 
! Отговори
щуротия преди 13 години
Хорицата добре си живееха и се погаждаха /турци и българи/,но ПОЛИТИКАТА където се появи ,съсипва ВСИЧКО ?
235
3
 
3
 
! Отговори
Lora преди 13 години
Protivokonstitucionna e "partiqta " vi - DPC. Vun ot parlamenta , predateli- turcheeshti se !!!
234
5
 
8
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 13 години
Червено-турската политическа *** трябва да бъде унищожена, защото единственото което досега са правили е да заробват народа и да пълнят джобчетата си - КЪШ, *** АЛТАВИ, КЪЪЪШ!!!!
233
1
 
10
 
! Отговори
до 272 преди 13 години
Вижте,за гоненията и преименуването 1984-89 г. попитайте вашия коалиционен партньор БСП.
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами провери,то има данни изнесени в нета....около 40-49 % ни е тракийският ген...Не е тайна....Повече са нашите процентите отколкото при албанците...
231
1
 
11
 
! Отговори
получи се: преди 13 години
БСП и ДПС срещу БГ ????
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

do vanya 233 za kakav zakon mi govorish.ot 1984 do 1989 godina kolko hora trepahte (ubihte) i ni napravihte jertva na politikata.a kakvo she stane sas tezi 1000000 hora koito sa sas dvoyno grajdanstvo koito sa izgoneni ili sa tormozeni prez 20 vek v mirno vreme vie mi govorite za pred 133 godini.togava navsyakade e bilo taka voyni i pr.ama vie ste mn umni za tova nikoy ne govori vazroditelniya proses go zabravihte.zabravihte golyamata eskurziya (1989)horata ot merak sigurno si ostaviha vsitcko
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе интересно колко % Тракийско има в Българската Кръв май се е изчерпала щот ако имаше щяхте да сте като нас Албанците безкомпромисни към всички жалко за вас дано има и хора сред вас който да са си запазили Тракийския ген!
228
15
 
5
 
! Отговори
Pertinax преди 13 години
А България кога ще се отблагодари на Турция за това,че 500 години са живеели под крилото и необезпокоявани и са се запазили като нация?
227
3
 
7
 
! Отговори
гладния преди 13 години
И кво толкова се карат за менюто на гласоподавателите?Едните да раздават курбан и печено шилешко ,а другите кифтета и кебапчета!Тържествено обещавам да обиколим и двата пункта ...........
226
3
 
6
 
! Отговори
нали преди 13 години
ДПС в БГ ,забравили да се завърнат в Турция?
225
1
 
7
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
Първото поражение за ислямизма се изразява в своеобразното непослушание спрямо Аллах. Стотици хиляди хора излязоха на улицата и протестираха срещу корумпираните диктаторски режими, без нито веднъж да се позоват на исляма или Аллах. Това показва, че ислямисткият дискурс вече не функционира. Беше ясно, че демонстрантите в Тунис не се бунтуват в името на ислямските ценности. Разделението между религия и държава в Тунис беше наложено от бившия президент Хабиб Бургиба.
224
0
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Удивително е как хората, обвиняващи македонците, че имали криза на идентичността, все още не могат да открият своите корени, и продължават да спорят за своя произход. Свидетели сме на един силен стремеж да се отхвърли несъмненият тюркски произход на (пра)българите и последните, а чрез тях и съвременните българи, да се направят арийци. Ето две кратки съобщения за една смехотворна експедиция в Иран,организирана от Божидар Димитров, която в рекордно къси срокове и с детинска логика смята, че вече е успяла да докаже това. Единственото, което е успяла да направи обаче, е да докаже, че хората, питащи другите поради щто се срамят да се нарекат българи, самите се срамуват от онези истински етнически българи, които наричат свои предци.
223
0
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Че на мен това ми е работата,бе чоджум.Затова ми плащат.
222
1
 
10
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Караибрахиме колкото и да ти е мъчно Българина води своя произход от Иран. Също като Немците, и няма нищо общо с теб.
221
2
 
3
 
! Отговори
jiko преди 13 години
cigano-turska darjava s kradlivi izvrateni politici, na tova obarnaha Balgaria
220
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
монтанската шумкарска жрица фидоската .. хубаво ги е наредила аверчетата си .. *** що им се извинява :) боко .. да не е дон на мафиотска група, че пък доносника местан .. мустан .. ли е ще ходи да му се оплаква :)