Газпром може да стане жертва на "шистовата" революция

САЩ надминаха Русия като най-големия производител на природен газ
Обновена: 28 сеп 2012 14:59 | 28 сеп 2012 09:20, Елка Василева
301
Газпром може да стане жертва на "шистовата" революция
Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен. Снимка: архив, Reuters

Руската газова компания Газпром, която се контролира от държавата, е в криза. Твърде вероятно е тя да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

"Шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин.

Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ. И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани
от Газпром на източноевропейците, допълва вестникът.

Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от Газпром. В Германия руската компания бе принудена да приеме сериозно намаление на цените, но продължава да настоява за високи цени в Източна Европа въпреки падането им на пазара.

Като втори удар срещу Газпром "Файненшъл таймс" определя започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в 8 страни в Централна и Източна Европа. Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу "Майкрософт" и "Интел", победата над Газпром изглежда почти сигурна. Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в Европа, което ще съсипе приходите и печалбите й.

Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен, а това ще нанесе унищожителен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, прогнозира вестникът, припомняйки мнението на редица западни и руски анализатори, че Русия ще се реформира едва когато цените на газа паднат, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
3
 
! Отговори
до292 от Дидо преди 11 години
Да имат иституции,регулатори и оценители на рейтинг -трима даже,ама през септември 2008 лъсна целия гол,алчен г...з и стана ясно ,че нищо няма,само измама а Мудис ,Стандарт и ала-бала дето до последно даваха ААА не били виновни,те изразявали само мнение,
252
0
 
7
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
Брей,тая статия доведе Газпром до просешка тояга,а колкото до американските шисти тепърва янките ще усетят последствията от това производство, ама сега компаниите нали печелят какво значение има природата,водата и здравето.
251
3
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖИ ЛЪЖИ преди 11 години
АБЕ СТИГА С ТИЯ ЛЪЖИ ХАЙДЕ ДАЙТЕ ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО ЩАТИТЕ ИСКАТ ДА СТРОЯТ ГАЗОПРОВОД ОТ РУСИЯ ДО АЛЯСКА И ДА КУПУВАТ РУСКИ ГАЗ? МАЙ НЕЩО НЕ ВИ СЕ ВРЪЗВАТ ЛЪЖИТЕ? ГЕРБЕРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ГАЗ ОТ ГРУЗИЯ КОЙТО ТИКВАТА ПРЕНЕСЕ С ТИКВОЛЕТА. ГДЕ Е ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА ГЕРБЕРСКА?
250
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха дано, ама надали ;)
249
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А може и да не стане жертва....Да за сега повечето им газопроводи водят към Европа, но от Китай им се молят за газ и петрол.Дори Китай им предлага безлихвен кредит за създаването на нови газопроводи и петролопроводи към Китай.В същото време тези с шистовата революция отровиха големи части от САЩ, примерно Пенсилвания и къде ли не още по света.На тези земи, с шистовата революция хората масово боледуват от рак и драстично е повишена смъртността - в САЩ, камо ли в бананови републики като нас
248
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да , като се пенсионират !Много напускат . Даже си купуват собственост в Латинска Америка.Има хубави реклами по " International Living" . Южните щати предлагат също по евтини жилища.
247
0
 
2
 
! Отговори
kolekcionera преди 11 години
STE IMA LI ATLANTICHESKI POTOK KAM EVROPA .DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм 270 , Българка !излязла съм от София през 1989.работила съм в научен институт , Никак не е лесно да се имигрира с деца. Така че като ви казвам западните новини , защо трябва да съм еврейка . Работила съм известно време за евреи и се отказах. Като те по обрули и западът , си намираш точното място . Бях в София през пролетта и се изплаших , затова следя новините там . Ако можете да го разберете . Но не съм еврейка
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
275. Не съм била в Русия , само се отчита за последните 10 години с какви темпове са дръпнали , и средната класа е станала по мащабна. Американските резерви са с Китайски пари . Те също имат ноу хау. Искам да кажа Не са за подценяване !!Америка има минало , конституция и закони , които все пак се спазват по добре от където и да е . Има нещо , което е Америка .
244
0
 
2
 
! Отговори
до 270 преди 11 години
Така че, уважаеми евреино, намери си друга работа, по-почтена.Приятелски съвет. За тези мизерии, които ни правиш, ще има да плащаш много, ама наистина много. Господ си знае работата и в един момент винаги носи сметката. Едва ли ще го съобразиш и приемеш. Но това е коварния номер. Предупреден си, следователно последствията ще са по-тежки, защото незнанието не е извинение.Това не е заплаха :)). Просто така работят едни закони, пред които всички сме равни :)). Не зависят от лични желания.
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво общо имаш с нас, за да се изказваш от наше име. Без да се определиш какъв си. От наше име нападаш руснаците. плюеш ги здраво. Пак от наше име нападаш част от сънародниците ми и ги обиждаш, кой червени кратуни, кой гробаджии и т.н.При това, без въобще да дишаш въздуха в България и да си на ясно с живота. С очакванията ти, да почнем да се караме и бием. Това, което 23 години успешно правите с политическите партии. Тази реколта политици все още се връзват. Но идват нови и ще имате проблеми.
242
1
 
2
 
! Отговори
до 270 а преди 11 години
Та значи дъртий евреино, с общи уссилия те разбрахме, че си безродника. Но напразно ме обвиняваш :)).Между другото, тази дума я въведох аз преди няколко години. в определена ситуация и смисъл :)), няма как да я ползваш.Самия факт, че някакъв евреин, който живее в чужбина и няма нищо общо с България, постоянно кисне по форумите и лъже та ще се скъса. Как да го разбираме това?
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
273. Не ме интересуват ни едните ни другите , всеки си се развива спрямо ресурсите и мозъка който ги ръководи ? Интересуваме България , какъв мозък е елита ? Правят ли се на загувени , за да крадат , толкова се вижда ?А, за Германия ? От 2005 се насочват да строят средни предприятия . (този анализ го направи Бил Клинтън. ) Овразованието им също отговаря на високо технол. Изисквания . Даже изнасят за Китай . Франция също е след Германия. Бълг. Президент може ли да направи анализ и да вкл.БГкъде
240
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 274 ето както вибдаш с шистовия газ май нещата се променят , колкото до средната класа извинявай но и Китай и Русия са на светлинни години от Щатите дори няма база за сравнение , те нямат нито законодателство , нито структури , да не гвориме за предприемчивост и технологична обезпеченост иначе си изнасят заводите , да но определени производства , определени технологии и най-важното ноу-хауа си остава винаги техен. Така че за миг поспри.
239
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По ресурси и по производство . Американските производители изнесоха много от заводите си в Китай и Латинска Америка . Това са заводи с добри техн . Кадри и добри заплати . От средната класа америк си загубват работата и къщите ( не мога да си плащат заемите ) Америка внася от Русия- Уран , злато , редки метали за самолети. Дават пример как се развива Германия - на 4то място ?
238
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти адокат ли си на руснаците , значи украинците лоши , грузнците още повече ,а за чеченците да не говриме народ от главорези от пеленачетата до старците.
237
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора Русия си се развива със и без България . Ама защо за всяка една тема някой плюе по Русия , А не по КТАЖБИТЕ в България . Купувало се е и се купува гориво , какво става още на границата , знае ли някой -- кои се обслужват , какво става.?Украинците крадяха гориво , че тръбите за Европа минаваха птез тях , и намаляваха мощностите ? Руснаците трябва да стоят на всяка граница да пазят . Защо нямат проблем с Германия ?
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 270 би ли ни осветлил о ти живеещи в Америка по какво по точно Сащ е след РУСИЯ и КИТАЙ , дай малко подробности на прослюдието.
235
1
 
1
 
! Отговори
До 259 преди 11 години
Аз живея в Америка . Тук около изборите се изнасят какви ли не факти . Ромни обвинява , че Китай се рзавил много . Хората на Обама казват , защо Ромни има предприятия извън Америка ? та се отчете , че Америка се нарежда след Русия и Китай . Вие коментирате че Полша ще има шистов газ , след 30 , 50 години.? Ха ха Какво е днес и в близките 5 години ?
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вземи си хапчетата , ако обичаш , че ще си докараш някой инфаркт и си плащай редовно сметките за да спосорираш Овъргаз , Газпром и сие , дерзай щом ти харесва , на мен не ми харесва .