Газпром може да стане жертва на "шистовата" революция

САЩ надминаха Русия като най-големия производител на природен газ
Обновена: 28 сеп 2012 14:59 | 28 сеп 2012 09:20, Елка Василева
301
Газпром може да стане жертва на "шистовата" революция
Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен. Снимка: архив, Reuters

Руската газова компания Газпром, която се контролира от държавата, е в криза. Твърде вероятно е тя да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

"Шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин.

Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ. И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани
от Газпром на източноевропейците, допълва вестникът.

Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от Газпром. В Германия руската компания бе принудена да приеме сериозно намаление на цените, но продължава да настоява за високи цени в Източна Европа въпреки падането им на пазара.

Като втори удар срещу Газпром "Файненшъл таймс" определя започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в 8 страни в Централна и Източна Европа. Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу "Майкрософт" и "Интел", победата над Газпром изглежда почти сигурна. Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в Европа, което ще съсипе приходите и печалбите й.

Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен, а това ще нанесе унищожителен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, прогнозира вестникът, припомняйки мнението на редица западни и руски анализатори, че Русия ще се реформира едва когато цените на газа паднат, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
1
 
! Отговори
до 267 преди 11 години
Ами сега си стой в Израел дърти евреино, какво те интересува какво искаме ние. Както и нас Българите ни ни интересува какви са мераците на един евреин от Израел.И ако ти живееш там в комуна и си ***, то тук не живеем в комуни и не сме живели.Аз съм Българин от България и живея в България.Ти какъв си бе смотльо, от къде си. Май ще се окаже, че ти си безродника.Искаш да ни скараш българите и да си вадим един друг очите ли. Плосък си евреино, в школата по пропаганда ти казаха за доцента.
232
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 265 Там е работата че ти си безроден , защото за комуниста родината е Партията , а няма по големи *** от *** , цялата им 123 годишна история е антибългарска , който не вярва нека е образова и ще го проумее . На времето вбесявах доцента по история на БКП с въпросите си , понеже беше надъхано комунистическо ***.
231
0
 
0
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
Натрапника в случая си ти. Появява се в български форум и почва да лъже. Все едно българин приказва здраво против Русия. Или руснаци, четете какво мислят българите за вас. А то не било БЪЛГАРИН и БЪЛГАРСКО МНЕНИЕ, а ЕВРЕИН, с ЕВРЕЙСКО МНЕНИЕ.И хоп, интригата е готова, руснаци и българи почват да се карат.Еврея седи доволно настрани и потрива ръце. Руснаците ще кажат, няма газ тогава. И българите да ходят да копат шистов газ.Подли и мръсни същества сте. В два коментара и пак излъга.
230
0
 
1
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
Понеже си същия шизофреничен евреин, който се представя под най-различни никове. Дори диалози сам със себе си води.Аз, евреин, не съм ти дошъл в родината. Нямам и намерение да я посетя. Дори не съм влязъл да пиша във ваш форум на иврит.
229
0
 
1
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
Евреин, самия факт, че се броиш за евреин, няма какво да правиш в България. Нито твоето мнение е важно за българските граждани. За вас са важни парите, лъжите и измамите. Не ви пука за България и за нас. За това трябва страната да се управлява само от българи.А освен това ти лъжецо се спукваш да лъжеш по форумите. И работиш за пари като пропагандатор. За да промиваш мозъците на българите в удобна за еврейството посока.Стой си в Израел. А лъжеш като дърт евреин. Такива тук не ни трябвате.
228
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 260 да се изчистваш от родината ми скапана руска *** такава и да знаеш евреите български граждани са по добри българи от русофиликите дупедавци .
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 261 , , ти познаваш ли по голяма медийна институция в света от Файненшъл Таймс , това да не ти е работническия стенвестник на завод 8 март.
226
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията е от "Файненшъл таймс". Еврейска контролирана медия. Част от информационната война на САЩ и евреи срещу Русия. Отдавна се опитват да ударят Газпром. За това беше офанзивата на Килъри в Източна Европа. Добив на шистов газ, за да не се купува от Газпром. Ако ще да се съсипе природата и хората да измрат. Важни са американските интереси.А относно цената на газа за Германия, авторът лъже или не е запознат. Германия е участва в разработката на находищата и ползва преференциални цени за това.
225
0
 
8
 
! Отговори
до 250 преди 11 години
Какво те бърка българския народ, бе Моше. Стой си в израиля и трепи палестинчета на воля. Какво ще правим в България си е наша работа.Да ти и на смотаната еврейска пропаганда. С лъжи ли си изкарваш прехрата, смотан. Е това основно евреите го правят.
224
0
 
6
 
! Отговори
до EU citizen преди 11 години
Еврейре, абе като гледам, загубата на студената война доста добре се отрази на Русия. Тогава фалирала, а сега е по върховете.От злобица фактите не може да видиш.А кажи сега, защо лъжеш толкова. И защо евреите толкова мразите руснаците.
223
1
 
3
 
! Отговори
до 254 преди 11 години
О, евреина пак се запенил срещу Русия. Това е една от еврейските повели. Плюй по Русия, защото само те ви поставиха на място.Я кажи ни сега на всички, кой търсеше врага с партие билет. Лаврентий Берия. Майка еврейка. Кой пращаше горките руснаци в Сибир еврейската шайка се получава. Както целия Голодомор беше организиран от 19 еврейски фамилий. Щедро прикачен на руснаците.Евреин, защо се изказваш като българин не разбрах. Колко пъти ти се каза да се дефинираш като евреин. Срамуваш ли се?
222
1
 
1
 
! Отговори
до 254 преди 11 години
Русия за да завладее проливите трябва да мине през Турция и през НАТО.Демек за момента не може да стане.А бъдещето и е да стане нормална държава като останалите КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ държави.Просто Държавния Капитализъм няма никакъв шанс.Както в Русия,така и в Китай.Както нямаше шанс Държавния Социализъм,Държавния Комунизъм и пр.!
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 253 защо , ти не знаеш ли че най-големия враг в СССР е бил именно врага с партиен билет , най-много са трепели своите , най-много тях са ги пращали в ГУЛАГ , нещастници долни. Изродче именно защото си въобразява Русия че е третия РИМ , както и Хитлер на времето впрочем , всички искат да бъдат Рим , за това тя се стреми към проливите а пътя към тях минава през нас и през такива *** като нашите безродни *** , като теб.
220
0
 
1
 
! Отговори
До 244 преди 11 години
До Анонимен Ти СИ мног голям ***!
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 244 чичо Сталин ти трябва на тебе , за такива като тебе само той е лечението , Боже колко мъка има по света.
218
1
 
3
 
! Отговори
от №249 преди 11 години
Не ми стигна мястото да добавя че самата УКРАЙНА е дала карт-бланш на Шеврон,Ехсон-Мобил и Шел да проучат и разработят местните находища на шистов газ!Кво ви говори това!
217
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 241 а бе тука големи дупедавци имнало хем ги таковат хем се и наместват , *** скапания народ , не желая да съм българин заедно с такива пълни *** като този.
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво ми пука за Сърбия,Асене?Тая държавица,Сърбия,винаги е била против България!Винаги!Даже малко ги сринаха Щатите!Сега по темата за газа-вестник Независимая газета днес пише че Газпром продава най-скъпо газа си не само на Източна Европа а и в самата Русия!И докато в Западна Европа цената е около 85$,то в Русия е 120$,а в Източна Европа-400$.Заради това Полша си проучи залежите от шистов газ и се очаква в близките 30-50 години да се отърве от Руското въже.Но тука победи руското лоби!За жалост!
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асене би ли уточнил като точно как сринаха Сащ Сърбия , примерно като купи Марлборо Нишка Дуваня или като купи Америкън Стийл комбината в Смедрево , ей *** да сев разкларате от Родината ми , стига сте ми троволи въздуха.
214
2
 
1
 
! Отговори
asen преди 11 години
Някой да ми даде една основателна причина САЩ да сринат Сърбия? За другото съдете сами.