Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов

Борисов се страхувал от референдум и от предстоящите избори
28 сеп 2012 10:15,
315
Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов
Богомил Манчев не може да доведе американски инвеститори, смята Костов. Снимка: БТА

Русия стои зад интригата с проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Според него американският инвеститор може да се окаже непознат на самите американците.

Позовавайки се на източници на партията, извършила собствена проверка, Костов изброи конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”. По думите на Командира зад тази игра стои Русия.

Според Костов ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документите за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

„Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов.

Още по темата
Някой си играе с България по мегапроект, добави той. "Силата, която го прави е същата, която иска да изгради "Белене", разбира се, че това са руските производители на реактора, руското правителство. Богомил Манчев не може да води сериозни американски инвеститори, това е невъзможно, това е шегата“, отсече лидерът на ДСБ.

Той призова хората да прочетат характеристика за милионера в Уикилийкс.

„Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска нещо да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави“, попита Костов.

Според него премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

„Страх го е, че тази могъща сила – източният ни съсед, ще се окаже срещу него на изборите“, каза Костов.

По думите му сега изглеждало, че с тази инициатива Русия наплясква България. Костов използва думите на вицепремиера Симеон Дянков по повод иска на Москва от 1 млрд. евро  за обезщетения заради замразяването на проекта.

"Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в технически и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила", каза Костов.

ДСБ няма да подкрепят решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене”. Евентуално приемане на подписката, която управляващите събират в парламента, според него ще предизвика необратими за тях последици.

Според Костов страната ни ще бъде вкарана в разговор с крайно съмнителни субекти, което ще жертва авторитета й и ще я направи непредвидим партньор. Второ, посочи лидерът на ДСБ, България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от шест месеца.

И трето – страната ни се вкарва в интрига от народните представители, без да има представа дали този инвеститор е в състояние да изгради и да продава ток от АЕЦ „Белене”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е един болен мозък, който живее в миналото. Русия е една от най-големите капиталистически страни призната в цял свят. Само за миналата година БВП на Русия е над 2 трилиона долара. Друг е въпроса, че това с инвеститора е пълен т...к. С тези управляващи скоро цял свят ще си прави гаргара с България.
256
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като Америка търгува с Русия , Къде е написано че на България не и позволяват . След като търгуваш не с една страна , защо не се споменават другите страни , защо точно Русия? защо се говори толкова , "че няма да се завива към Русия." Това го каза Костов през пролетта.
255
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
274. Какво Америка. внася от Русия , главно - редки метали за самолетостроенето, уран за 120те атомни централи , злато , диаманти ..Русия е готова да закупи стоманодобивната индустрия , и т н Какви марки да имат тези стоки , те си знаят ? Не са дънки левис .
254
3
 
7
 
! Отговори
bobo преди 11 години
Mnogo tupi sme bulgarite, tova si e, nima nishto evreisko v nas. Edin komentar protiv Russia i pochvat da ti slagat minusi... emi koga shte se opravim, koga tezi aziatzi rusnazite sa imali zaplati, kakvo iskame kato zial givot im kopirame modela na tiah.
253
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Schtirlitz , виж какво точно ти мимикрираш , обявявайвайки се за независим наблюдател , самият факт че недолюбваш и не си недолюбвал от самото начало СДС е достатъчно красноречив , познавам калта под ноктите на такива като теб , ясен си ми .Костов на два пъти спаси България от разруха и постави основите за растежа в началото на 21 век до удара на световната финансова криза ББ използва Еврофондовете и резерва натрупан от 3-те правотелства преди него. Преди 22 години само СДС беше за ЕС.
252
2
 
8
 
! Отговори
bobo преди 11 години
Aide vuggech ot Russia. Kato sa velika sila zashto poluchvat zaplati na kokoshkari?
251
5
 
12
 
! Отговори
ok преди 11 години
Вижте, толкова е лесно всичко, че няма накъде повече. От нас се иска едно елементарно движение на мисълта и ръката. Просто догодина на изборите хващаме бюлетината на ДСБ и я пускаме в урната. От там нататък си гледаме кефа и не се тревожим за нищо, Костов знае как да натика цялата тая пасмина на кучето в г*за.
250
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 280 прошльо да така е , но героят му беше официално в структурата на Химлер и работеше с Борман и си е немско име , това имах предвид , но понеже си *** *** не можеш да проумееш и алегорията в думите ми.
249
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпите простаци,които пишат по форумите в защита на Боко тиквата с правописни грешки са направо смешни.Милиционерската мутра-Боко с мутренско минало,същият който носеше цукалото на Тодор Живков и го има за свои кумир се оказа голям демократ!Докато ние ходехме по митингите и правехме демокрацията в страната те крадяха колите на хората,а пък сега станаха демократи.България трябва да се освободи час по-скоро от простите бокови мутри,за да тръгне по нов европейски път и просперитет*)))
248
1
 
10
 
! Отговори
S O S ! преди 11 години
На кого пречи политика и професионалиста Костов?Виж кой го критикува и си помисли, ти можеш ли да застанеш до тях: ДС и нейните агенти -Тошо Тошев, Кеворкян, Тодор Батков, Валентин Златев, гоце Първанов,Пръмова и други, на които попречи да крадат:Бакърджиев, Богомил Бонев, Софиянски, Любо Пъпката ...
247
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов е единствения политик, който е последователен в изказванията си и казва цялата истина последните няколко години.ГЕРБ не са десни, те са политическото крило на комунистическата мутро-олигархия.
246
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 273 ей *** ще наричаш неуспешен премиера този за кого то си гласувал , скапана червена пенюга мимикрирараща зад нацистки псевдоним за прикритие.
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 272 така е , но за съжаление нашия *** , завистлив , непрокопсан народ няма как да разбере това , не се вписва в мирогледа му , свикнал е да го таковат и му харесва , това е.
244
0
 
13
 
! Отговори
OLE преди 11 години
Къде се ЗАТАИХА(като пр**ня в ***) всички КРЕСЛИВИ "ПАТРИОТИ" И "НАЦИОНАЛИСТИ". Къде го Яне Янев,ха-хааа... Де го Волен Сидеров... Къде го вресльото....пардон Каракачанов... Къде е Меглена Кунева-ПРЪМОВА(цк на бкп)/дс и НДСВ/дс 2....
243
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 271 би ли разщифровал по пера този БВП , с какво по точно като производство е известна руската икономика , ВПК макар и втори по износ в света е с мижавите 10% ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА спрямо останалите износители , за руски марки стоки не съм чувал , има разбира се но са капка в морето от марки , освен ако не визираш разбира се ВОДКАТА като цяло .
242
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво излиза ? Единствен Иван Костов с лицето и името си заема позиция по повод ТЕАТЪРА с "американския" "инвеститор". Това е за съжаление реалността. Казвам "за съжаление",защото е печално при толкова кресливи публични лица,всички да се мишкосват и ослушват.
241
13
 
13
 
! Отговори
Ronin преди 11 години
Костов е един болен мозък, който живее в миналото. Русия е една от най-големите капиталистически страни призната в цял свят. Само за миналата година БВП на Русия е над 2 трилиона долара. Друг е въпроса, че това с инвеститора е пълен т...к. С тези управляващи скоро цял свят ще си прави гаргара с България.
240
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е политика Костов!Както ВИНАГИ е прав и умен!Пуснете търсене в Google на "американския консорциум" "Global Power Consortium" - излизат само български и сръбски източници?!?!?! Много таен, бе! И като си помислиш, че Манчев го води в Народното събрание, мнооооого,ама мноооого мирише тази работа на развалени яйца.
239
2
 
3
 
! Отговори
Охо Бохо преди 11 години
Индианския Слон е пръв и най-верен приятел на най-големия Слон.
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 265 пропуснал съм да добавя извинявай " проруски гадни *** ", които хем ги *** хем се и наместват.