Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов

Борисов се страхувал от референдум и от предстоящите избори
28 сеп 2012 10:15,
315
Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов
Богомил Манчев не може да доведе американски инвеститори, смята Костов. Снимка: БТА

Русия стои зад интригата с проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Според него американският инвеститор може да се окаже непознат на самите американците.

Позовавайки се на източници на партията, извършила собствена проверка, Костов изброи конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”. По думите на Командира зад тази игра стои Русия.

Според Костов ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документите за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

„Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов.

Още по темата
Някой си играе с България по мегапроект, добави той. "Силата, която го прави е същата, която иска да изгради "Белене", разбира се, че това са руските производители на реактора, руското правителство. Богомил Манчев не може да води сериозни американски инвеститори, това е невъзможно, това е шегата“, отсече лидерът на ДСБ.

Той призова хората да прочетат характеристика за милионера в Уикилийкс.

„Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска нещо да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави“, попита Костов.

Според него премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

„Страх го е, че тази могъща сила – източният ни съсед, ще се окаже срещу него на изборите“, каза Костов.

По думите му сега изглеждало, че с тази инициатива Русия наплясква България. Костов използва думите на вицепремиера Симеон Дянков по повод иска на Москва от 1 млрд. евро  за обезщетения заради замразяването на проекта.

"Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в технически и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила", каза Костов.

ДСБ няма да подкрепят решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене”. Евентуално приемане на подписката, която управляващите събират в парламента, според него ще предизвика необратими за тях последици.

Според Костов страната ни ще бъде вкарана в разговор с крайно съмнителни субекти, което ще жертва авторитета й и ще я направи непредвидим партньор. Второ, посочи лидерът на ДСБ, България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от шест месеца.

И трето – страната ни се вкарва в интрига от народните представители, без да има представа дали този инвеститор е в състояние да изгради и да продава ток от АЕЦ „Белене”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
2
 
14
 
! Отговори
до 256 преди 11 години
Гадни са герберите, те отиват на дъното
236
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** зелка , какви американци какви 5 лева , не бяха ли ХАМЕРИКНЦИ за теб май.
235
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Политолога а ти надмина и професора / Вучков / по тъпня.
234
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ели *** си като кукумявка , каква американска компания ти е в главата щом става дума за Манчев , такова животно нема има офшорна партенка създадена за диверсия , за да рабоито троянския кон на Русия в ЕС.
233
9
 
7
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
Абе тоя черния надмина и Жоржи Ганчев бе.
232
4
 
2
 
! Отговори
диалог ;) преди 11 години
А здесь что останется ? Как что менты ! :)
231
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че кой реве )) чувам само вой на резани *** ха ха ха ха
230
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до проруските гадни , колкото и да ревете лека полека отивате в отвъдното.
229
6
 
8
 
! Отговори
до мамантос преди 11 години
не го приемайте на сериозно , обичаен вой на чакали ,на чакали гладни и неграмотни , русофобски чакали от *** и помашки произход
228
9
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Русия да ви нарита *** ***, капилета долни!
227
5
 
6
 
! Отговори
ВАЛТЕР преди 11 години
ГЕНОЦИД .........САЩ
226
4
 
5
 
! Отговори
ВАЛТЕР преди 11 години
М О Н О П О Л..........................РУСИЯ
225
4
 
9
 
! Отговори
валтер преди 11 години
руснаците освен да го духат нищо друго не им пожелавам......................защото искат да извлекът всичко както чрез лук оил така и счрез белене!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
224
9
 
7
 
! Отговори
the place преди 11 години
Русия не е господар,тя е стратегически партньор ;/
223
3
 
2
 
! Отговори
Охо Бохо преди 11 години
Индианците забравиха, че Българския Слон е пръв и най-верен приятел на най-големия Слон.
222
0
 
13
 
! Отговори
248 преди 11 години
Не знам какво трябва още да стане за да разбере народа, че ни управлява един *** човек, чиято детска мечта е била да бъде Крали Марко!
221
9
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
боже..колко мозъчно болни Костовистки остатъци(отпадаци) бродят сред нас...а ние очакваме с надежда да се оправим ..нееее..няма как да стане..и то до като не започнем да държим не на политиците..а на качественните закони които имат правото да коват ..и им търсим сметка за калпави.популистки и смрткаджийски устройващи лично тях такива..човека идва за 4 години и си заминава..но за съжаление..калпавият закон остава
220
4
 
10
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
А защо в България всички вярват на политици и така наречени икономисти по телезяпа? Същите тези хора казват неща, обслужващи тясно партийни интереси! Относно Белене ГЕРБ ги натресоха на пачи яйца първо с иска, сега с рестарта, учат се млади и гладни за пари са още!
219
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Манчев,Хърсев,Тасев ! Тия три имена са достатъчни човек да си помисли че се касае за МУФТА в големи размери. От досегашните разходи за "гьола" само Манчев е завлекъл над 160000000 за "консултации". А за сметка на това и НЕК и БЕХ са под угрозата да ги лапнат алкашите.
218
0
 
14
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Къде ни е разузнаването, защо то се задейства винаги след даден резултат? Превенция и защита на дадена държава и нейните икономически интереси, са нейните разузнавателни служби на Вън! Питал ли се е някой България има ли разузнавателни служби, или чуждите служби тук си правят панаир, айде да не е на Пловдиския, някъде на скрито място може да е, да не споменавам...