Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи

Върху нея не е оказван натиск за това
Обновена: 2 яну 2013 17:10 | 2 яну 2013 16:10, Веселина Йорданова
179
Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи
Светлана Боянова и Румен Порожанов. Снимка: МЗХ

Нямам специално отношение към тази преписка, подписвам много преписки, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която е подписала документите за спорния строеж край Несебър.

В края на миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК спряха строителни дейности по обекта,  след като еколози аларамираха, че е върху дюни между Равда и Несебър. Според природозащитника Тома Белев държавата е загубила поне 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка за продажбата на 29 дка пясъчни дюни,  които са продадени от земеделското министерство. Ден по-късно теренът е препродаден на няколко пъти по-висока цена.

Тодор Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на вътрешния министър Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени, се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп", придобила 29 декара пясъчни дюни, съобщи сайтът „Биволъ“.

По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

Сделката за дюните е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД  и е учредена едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов даде извънредна пресконференция в последния ден на 2012 г., на която обяви, че цялата процедура за продажбата на терена ще бъде проверена от междуведомствена комисия. Найденов заяви още, че ако някъде има допуснати нарушения от длъжностни лица, те ще понесат своите наказания. Той обаче отрече да става дума за защитени територии.

Още по темата

Боянова заяви днес, че е подписала преписката като заместваща министъра и че върху нея не е оказван натиск за това.

„Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис“, каза тя и допълни, че не изследва всички преписки, защото има експерти, които са ги подготвили, освен това горският ресор не е от нейните компетенции.

Заместник-министърът каза още, че по процедура няма никакви нарушения и че всичко ще се проверява наново от междуведомствената комисия. Боянова напомни, че има заповед за изключването на терена от горски фонд още 2008 година.

Утре междуведомствената комисия с участието на представители на земеделското и на регионалното министерство ще се срещне с екоорганизации. На срещата ще бъде и земеделският министър Мирослав Найденов.

На брифинга днес изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов съобщи, че по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ не са усвоени 51 млн. евро.

Средствата са от бюджета за 2010 година и по регламент се изплащат две години след определянето му, тоест 2012 година. Така с 51 млн. евро ще бъде намален бюджетът на програмата за следващия програмен период.

Основните причини за непълното усвояване са близо 2-годишното закъснение на програмата и недостатъчният брой бенефициенти по ос 2, в която влизат агроекологичните и горските мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Светлана БояноваДФЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Слънчев бряг преди 11 години
Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва с постановление 120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ. Заедно със строежа на комплекса започва проектирането и на лесопарка. При залесяването му на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.През периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани. През 1989 той разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, нощни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви
144
0
 
0
 
! Отговори
Кире преди 11 години
Станишев е виновен! И тройната коалиция, която не спря глобалното затопляне!
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е виновна жената,във цялата администрация такъв е редът,на който са свикнали - държавните служители им носят документите и те само подписват,това е работата им,ако си мислите,че някой ви чете жалбите в министерствата,то това не са министрите:,казвам го,като човек,който е бил в системата)
142
0
 
6
 
! Отговори
kl преди 11 години
Боянова, ти си един бушон и сега сигурно ще изгърмиш. Шефът-мутра нали затова те е сложил.
141
0
 
10
 
! Отговори
аман преди 11 години
Тази ***,дето подписва да си вземе капата и да изчисти кабинета от присъствието си.Аман от зловредни,некадърни,*** и неуки началници тип калинки
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарко Боянова, защо не си подпишеш и присъдата, щом всичко, което ти се "носи" подписваш? Всички сте клоуни, какъвто е и Главният ви дебел вожд Боко! Не, че и Найденов е слабичък и чистичък!
139
0
 
13
 
! Отговори
до Св.Боянова преди 11 години
Ако ти донеса молбата за напускане поради некадърност и зловредство,ще я подпишеш ли,гУспожо? Имаш ли отговорности като зам.министър или само подписваш,защото на горния етаж няма нищо и никой и си освободена от мисловни дейности,като силно вредни за здравето ти на поредна калинка?
138
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кат селски кмет подписваш, така ли?Поредната "калинка", която ще бъде уволнена, а опиянения електорат ще скандира в екстаз: "Браво, Бойко! Само така!" После ТОЙ ще прати министрите по Сирни Заговезни да ни молят за прошка....
137
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво и се носи не разбрах?Телефон "Верту",диамантена гривна,скъп часовник,рокля от известен дизайнер или нещо друго?Да каже,ще организираме една благотворителна кампания и може да успеем да зарадваме жената.
136
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 11 години
Като подписва без да чете, по-добре да си вземат един ксерокс и да я изхвърлят! И той ще може да подписва без да чете, при това почти за без пари!
135
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
тази дама подписва без да чете - кофти работа, но да знаете че така подписват 90 % от началниците в страната. После се оправдават с подчинените си. Само че те не разбират че отговорността им не пада - особено политическата и моралната за такива постове. След като зам. министър си призна че не разбира, не чете и не разсъждава върху това което подписва, това е доказателство за пълна некадърност и не разбирам защо още е на поста си.
134
0
 
5
 
! Отговори
the Mill преди 11 години
кво ни пука на нас,всичко ни е на ипотека,ний да не сме кат бат Здравко/Здравко Маждраков/ комарджии ний сме сериозни момчета ямболлийчета няма да са притесняваш бат Цецо,те несебърлии са проста маса кат зехме парцела в центара до тъщата нищо не казаха,че сега за едни дюни ли ши са изложим.С обич и любов не описуема ------- шефовете на фирмата, купила дюните в Несебър ------Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов.
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАВРЕМЕТО БАКО И БРАТКО СЕГА ЦЕЦО И КУМЕЦО НЯМА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО
132
0
 
13
 
! Отговори
Социопат преди 11 години
"Цецо и кумецо" се оказва устойчива практика
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, ненакрадоха се, бе.
130
0
 
0
 
! Отговори
луд преди 11 години
Благодаря за отговора
129
0
 
1
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До луд: Здравейте, временно е спряно гласуване за коментари за нерегистрирани потребители в сайта до утре. Извиняваме се за причиненото неудобство
128
0
 
11
 
! Отговори
Баба Ванга преди 11 години
Ами настоящия кмет на Несебър и главния архитект защо ги забравяте? Те са също в основата на "играта" с народните пари.За такива само бесилки!
127
0
 
1
 
! Отговори
луд преди 11 години
Каква е тая РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ КАКВА Е ТАЯ ГЛУПОСТ
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продажници вън