Референдумът – вот на недоверие към Борисов

Станишев: Българите чуха трите „не“ и казаха голямо „да“
Обновена: 27 яну 2013 22:13 | 27 яну 2013 21:18,
236
Референдумът – вот на недоверие към Борисов
Станишев усеща волята за промяна. Снимка: БТА

Резултатът от референдума е вот на недоверие към правителството и лична загуба на Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, след като станаха ясни прогнозните резултати от националното допитване.

„Българите го чуха, чуха трите „не“ и казаха едно голямо „да“ – „да“ на народовластието, на конкурентната икономика, на достъпни цени на тока, „да“ на гражданското общество“, отсече лидерът на социалистите.

По думите му печелившите от референдума са активните граждани, на които има пука. Губещ е Борисов, а резултатите показвали силен тласък на промяна на политическото статукво.

„Днес близо милион и половина български граждани излязоха и заявиха своята позиция. Имаме категорична подкрепата за нова ядрена централа, с което се противопоставиха на решението на правителството да преустанови изграждането“, заяви Станишев. 

Резултатите показвали още, че имаме едно по-силно гражданско общество, хората отхвърляли авторитарния модел на управление, който им казвал, че няма значение какво мислят.

Още по темата
„Въпреки стремежът на правителството да откажат хората да гласуват, над 20% от списъчния състав на гражданите с изборни права участваха.  Референдумът има своят резултат, защото сега въпросът, формулиран от инициативния комитет, се връща за ново обсъждане в НС. Волята на БСП е да се съобрази нашата политика преди и след изборите с преобладаващото мнозинство на българските граждани“, отсече Станишев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ако избирателната активност мине 20%, което показват прогнозните резултати на социологическите агенции, „отново в парламента ще гласуваме с „не”. 

„Смисълът от връщането на въпроса е, че ще бъде върнат с подкрепата на 1 млн. български граждани. Това показва, че поведението на Борисов е неадекватно на тяхната воля, не ги отразява. Референдумът показа, че ГЕРБ не могат да налагат дневния ред на българското общество“, коментира Станишев. 

Според него референдумът е успешен и е показал, че демокрацията е жива. По думите му този референдум е дал шанс на автентичната десница да покаже свое собствено лице. Десницата имала аргументи, които защитавала по почтен начин.

„Но не мога да подкрепя политически парти, които постоянно си сменяха позициите, които показаха, че не могат да бъдат предсказуеми. ГЕРБ искаха да провалят референдума. Много от тях гласуваха „за“, това показа, че не гласуват под команда“, смята Станишев.

Според него днешното гласуване било изчистено от контролиран и купуван вот.

Според него ниската избирателна активност се дължала на недоверието, натрупано към политическа система, други пък не отишли до урните, защото били призовани от политически водачи, други -  от страх, четвърти заради убеждението,  че няма смисъл.

„Апатията е най-хранителната среда на едно авторитарно управление, дава сили на тези, които управляват с натиск, да разпределят ресурсите на държавата без правила и контрол“, смята лидерът на БСП. 

Той зави, че БСП ще инициира в НС промени в законодателството за референдумите, които да направят допитването по-лесно за валидност. Според него не е нормално да се съпоставя активността от предишните парламентарни избори с тази на референдума.

Според Станишев допитването е национална кауза, която БСП нямала намерение да присвоява, но губещият е Борисов.

Лидерът на БСП смята, че е можело още повече да бъде мобилизиран електората на левицата, но отбеляза че софиянци, студентите, образованите, младото поколение са отишли до урните, което показвало, че те искат активно да влияе на живота в страната. „Това е една мисия на БСП -  да устоим правото на хората да гласуват спокойно и гласовете им да бъдат преброени честно“, заключи Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
0
 
! Отговори
фен преди 11 години
Чудно ми е едно нещо според Герб Бсп е загубила с 80 % колкото са не глсувалите. ПИТАМ аз защо в бюлетината има графа НЕ. Не гласуваш значи е НЕ според тях.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишеф & Со. си направиха гавра с правото на референдум и получиха един плесник !...а това нагло изопачаване на резултата отблъсква и последните заблудени.
159
1
 
2
 
! Отговори
моби преди 11 години
От тук-таме прочетените коментари,от изявленията по телевизията пак не стана ясно в същност кой е спечелил.Референдума се преекспонира и опорочи.В крайна сметка стана едно голямо НИЩО!Но пък за сметка на това скъпо.
158
2
 
2
 
! Отговори
бля-бля преди 11 години
...и един мармот...
157
3
 
6
 
! Отговори
chiki преди 11 години
Станишев е като Чък Норис-той никога не губи аххахахахахахахахахахаха ***
156
8
 
6
 
! Отговори
ЛОРА преди 11 години
В АМЕРИКА КОГАТО ОБАМА ПОБЕДИ, ОПОНЕНТА МУ СЕ ОБЪРНА С УСМИВКА / МОЖЕ И ЛИЦЕМЕРНА ДА Е /, ПОЗДРАВИ ГО И КАЗА : ЩЕ СЕ МОЛЯ НА БОГ ДА ИМАТЕ УСПЕШЕН МАНДАТ И ДА СЛУЖИТЕ ВЕРНО НА АМЕРИКА И НАРОДА !!!! Е, ТОВА НЕ СМЕ ДОРАСЛИ НИЕ С БАЛКАНСКИТЕ СИ НРАВИ !!! СТАНИШЕВ СЕ СРИНА НА ИЗБОРИТЕ ПРЕДИ 4 г И ПАК ТРЪБЕШЕ ЧЕ Е ПОБЕДИТЕЛ !!???? СЕГА СЕ ПРОВАЛИХА БСП НА РЕФЕРЕНДУМА, ИЗХАРЧИХА 20 МЛН. ЗА ДА СИ НАЧЕШАТ ЕГОТО И ПАК ИЗЛЯЗОХА "ПОБЕДИТЕЛИ"...СМЯХ И СРАМ !! НАГЛОСТ ГОЛЯМА -ГЛАСУВАЛИ БСП С "ДА" - ПРОВАЛ !!
155
12
 
8
 
! Отговори
КОТКА преди 11 години
АБЕ СТАНИШЕВ, ЗНАМ ЧЕ СИ ИНТЕЛИГЕНТЕН И ОБРАЗОВАН, АМА ЛЪЖИТЕ ТИ СА НЕВЕРОЯТНИ. ЗА ДЕТЕ В 5 КЛАС Е ЯСНО, ЧЕ РЕФЕРЕНДУМА Е ПРОВАЛ ЗА БСП !!! ВИЕ ГО ИСКАХТЕ И ГЛАСУВАХА ВАШИТЕ СИМПАТИЗАНТИ ПОД СТРОЙ, ТОЕСТ 12 % ОТ БЪЛГАРИТЕ. БОЙКО БОРИСОВ НЕ ГО Е ИСКАЛ ЗА ДА ИМА ПРОВАЛ-ПРОВАЛА Е ВАШ, ЗАЩОТО ИЗХАРЧИХТЕ 20 МЛН.ЛВ ЗА ГЛУПОСТ, А ВСЕ РЕВЕТЕ ЗА ПАРИТЕ ЗА ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ- НЕВЕРОЯТЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛИЦЕМЕРЕН РЕВ !!! ИЗЛОЖИХТЕ СЕ МНОООООООГО !! БЪЛГАРИЯ Е 6 МИЛИОНА - НЕ ГО ЗАБРАВЯЙ СТАНИШЕВ !!!!
154
5
 
5
 
! Отговори
марко преди 11 години
БСП със този референдум искаха народа да им легализира кражбите,ама не мина и затова го обърна на политика.Ние победихме.Само че кого победихте? Или победата се изразява в загубата на около 20 милиона държавна пара?
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-ми прилича на сурикат.20мил.лв за да разбере че не става.
152
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За теб и твоите другарчета, Станишко - не АЕЦ, а лагер ще ви вдигнем в Белене, та оттам да бръщолевите и демагогствате! Този референдум беше шанс за хората да кажат твърдо НЕ на обръча от схемаджии и комисионери около този проект...жалко, че толкова малко хора прозряха истината...
151
0
 
2
 
! Отговори
марко преди 11 години
До Пешо; и ДПС бате
150
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съсела е свършен
149
7
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 години
По-безсмислено нещо от този референдум скоро не бях виждала!!!
148
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати наглото комунистическо възпитаниче е тоя незнам кой болен мозък ОЩЕ му вярва на думите ?!?!?!?
147
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПешоПодкрепям те Пешо. За такъв референдум ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА КОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ със сигурност ще отида да гласувам.
146
6
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ако този хипопотам и оная.............Манолова ,спечелят изборите, ще напусна веднага държавата . Нека следващият референдум дабъде: ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА КОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ. вСЕНАРОДНАТА АКТИВНОСТ Е ГАРАНТИРАНА.
145
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БългаринБлагодаря за пожеланието да съм жив и здрав, подобно и на теб. Само не позна че съм привърженик на ГЕРБ. В България вече не всичко се върти около две партии БСП и ГЕРБ или навремето БСП и СДС. Образованието не виждам какво общо имат тука. Всички комунисти сте болни мозъци по принцип. На изборите лятото ще ви видим какво ще направите да но лека по лека да изчезнете във времето.
144
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тоя Станишев е супер глупав пич. Пак бил спечелил, пак вот на недоверие, пак едно и също. Много мазна руска мишка и един от най-антипатичен крадци. Не мога да си обясня защо на фона на стотици крадливи политици само този ми е гаден. Сигурно е заради ехидната му муцунка.
143
11
 
7
 
! Отговори
кикимор преди 11 години
единствено мисълта, че гласувам обратното на това, което говорят Боци,Памперса и Цецко ме завлече в тъмната стая да кажа "ДА".
142
9
 
19
 
! Отговори
РЕФУНД преди 11 години
ПАРТИЯТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ И НЕГРАМОТНИТЕ ДА ВЪРНЕ ПРОПИЛЯНИТЕ ПАРИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА,ПАДА СЕ ПО ОКОЛО 20-ТИНА ЛЕВА НА ЧОВЕК,А АКО ВСЕ ОЩЕ ИСКАТ АЕЦ БЕЛЕНЕ,ДА ИЗСКОЧАТ ОТ ДЖОБОВЕТЕ С ОЩЕ ОКОЛО 27 500 ЛЕВА НА ЧОВЕК!