Станишев: Европа трябва да се промени радикално

Това изводът от доклада "Драги"
22 окт 2024 16:38, Александър Попов
36
Станишев: Европа трябва да се промени радикално
Снимка: БГНЕС

Основният извод на доклада "Драги" е, че за да оцелее ЕС, Европа трябва да се промени радикално. Това каза Сергей Станишев, министър-председател на България (2005 – 2009), член на Европейски парламент (2014 - 2024), по време на експертната дискусия "Докладът "Драги" - новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България", организирана от Green Transition Forum и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Докладът "Драги" казва, че Европа губи състезанието с другите два икономически гиганта - САЩ и Китай, отбеляза Станишев. По думите му се вижда, че светът се променя драматично и ускорено, и Европа също трябва да се промени.

Станишев добави, че вече има нови източниците на ускорен растеж. Това са високите технологии, дигитализацията и изкуствения интелект, в което Европа изостава. Освен това се променя коренно търговията - от свободна към все по-затворена.

Той посочи, че в Европа скоростта на приемането на един закон е твърде бавна - средно около 20 месеца, а за по-сериозните теми още повече. "Това ни поставя пред неизгодна позиция спрямо САЩ, да не говорим за Китай", заяви Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: сергей станишевевропа
Още от Балкани
Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Дела и Документи преди 19 минути
От кога и ПЕС станаха радикалисти.Тия си противоречат по естеството си.Търсят конфликта,а ако може и някоя гражданска да заформят,още по-добре.Парите не миришат.Тоя го стяга май за Президент на БГ.Не знам обаче как ще се уреди въпроса по месторажденето.А ако не стане,ще го командироват в Укрия,там Зеляния няма да е вечен.Вече и там му се види края.Тия срам нямат от никой и нищо.Такива са социалистите.Няма ни Род ни Родина.
32
0
 
1
 
! Отговори
Пепа преди 23 минути
Сер-гей не умее нищо и затова е станал политик от най-смотаната партия - социалистическата
31
0
 
1
 
! Отговори
Джо преди 25 минути
Серго се надриска в България, а после в Брюксел... Никъде не го искат!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
zaminavai na mosta da celuvash onia terorist ahmed dogan
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
Най-обичам политици без нито един ден трудов стаж да дават оценки.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
А докладът на Драги не е ли доклад и за работата на европейските политици през последните години т.е. за пълния им управленски провал? Тази тема някак си удобно се пропуска.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Да беше погледнал към САЩ, англосаксите винаги ще са добре.:))
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
М да, раша си оказва влияние.:))
25
0
 
3
 
! Отговори
с водачи кат тоя преди 1 час
ЕС болшевиките станаха за смях пред целия свят с п,р,о,с,т,о,т,и,я,та си, изправяха краставици, охлаждат вятъра, ядоха червей, налагат си сами санкции, ощастливяват кокошки, прасета, п,е,д,а,ли и кви ли не т,в,а,ри, сега и укрите ще ощастливят ама на оня свят, цял свят им се смее и подиграва как от силна и щастлива държава се превърнаха в плява.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Цитат:(Станишев добави, че вече има нови източниците на ускорен растеж. Това са високите технологии, дигитализацията и изкуствения интелект, в което Европа изостава. Освен това се променя коренно търговията - от свободна към все по-затворена.) Е що тика ЕС към ИИ, безработица ли да има, зелените политики не са ли достатъчни, чине моделът с кюаркод и за хора ли, електрички и мн др. Е европейците не го искат. Не искат чине електрички, искат нефт, газ, искат хранителни продукти от преживни, но ...,
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Този е роден като гражданин на СССР и такъв си остана, съветски слуга! Баща му го е било срам да се нарича Димитър и затова бил Дмитрий! Щял да променя Европа?!!! Хлопа му съветската дъска!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да го изпратят консул в неговото родно място Херсон.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Този не го харесват нито кoмyнягите, нито фaшaгите. Явно наистина е гризaч от тип cъceл.
20
0
 
6
 
! Отговори
Сатанишев преди 1 час
На 50 години нямам нито 1 /един/ ден трудов стаж.Само в леглото с ***....
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дърт гей-комунист Европа ше променя :)))
18
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 1 час
Аре е Станишка, моля ти се кандитатирай се за мястото на Урсула, моля те от все сърце ! Дай да върнем цяла Европа с 200 години назад и да станем начело по доходи с 500 евро заплата.Тогава ще сме същите мизерници, но на първо място поне !
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Върни се в България и поискай оставката на Копейкин разрушителя на образованите социалисти в страната, Възраждане са най големия крах виждал социалистическата идеология в страната....
16
0
 
2
 
! Отговори
луис рубиалес преди 2 часа
"другите два икономически гиганта - САЩ и Китай". Ето от тук тръгва грешката: Европа не е гигант, обикновен колос... с глинени крака
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да добавим многото държави, в които шепа "умници" се опитват да уеднаквят закони ... Безсмислено е ЕС да се сравнява със САЩ или Китай. Опитите на ЕС да се нарича "Европа" са показателни за дефекти на личностните качества С една дума да четем докладът "Драги" е чисто губене на време. Всичко се вижда без доклад и трябваше да е ясно за всички много преди европейските избори.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами тежка тромава организация, изградена на принципа "напук на Путин" или еквивалент, с купища забрани, ограничения с цел да стане ненужно скъпо, но пък изключително печалившо за определени кръгове, разпределение на едни пари без особена мисъл за смисъл, важното да е лъскаво и да хваща окото, това е резултатът.