Референдумът – вот на недоверие към Борисов

Станишев: Българите чуха трите „не“ и казаха голямо „да“
Обновена: 27 яну 2013 22:13 | 27 яну 2013 21:18,
236
Референдумът – вот на недоверие към Борисов
Станишев усеща волята за промяна. Снимка: БТА

Резултатът от референдума е вот на недоверие към правителството и лична загуба на Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, след като станаха ясни прогнозните резултати от националното допитване.

„Българите го чуха, чуха трите „не“ и казаха едно голямо „да“ – „да“ на народовластието, на конкурентната икономика, на достъпни цени на тока, „да“ на гражданското общество“, отсече лидерът на социалистите.

По думите му печелившите от референдума са активните граждани, на които има пука. Губещ е Борисов, а резултатите показвали силен тласък на промяна на политическото статукво.

„Днес близо милион и половина български граждани излязоха и заявиха своята позиция. Имаме категорична подкрепата за нова ядрена централа, с което се противопоставиха на решението на правителството да преустанови изграждането“, заяви Станишев. 

Резултатите показвали още, че имаме едно по-силно гражданско общество, хората отхвърляли авторитарния модел на управление, който им казвал, че няма значение какво мислят.

Още по темата
„Въпреки стремежът на правителството да откажат хората да гласуват, над 20% от списъчния състав на гражданите с изборни права участваха.  Референдумът има своят резултат, защото сега въпросът, формулиран от инициативния комитет, се връща за ново обсъждане в НС. Волята на БСП е да се съобрази нашата политика преди и след изборите с преобладаващото мнозинство на българските граждани“, отсече Станишев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ако избирателната активност мине 20%, което показват прогнозните резултати на социологическите агенции, „отново в парламента ще гласуваме с „не”. 

„Смисълът от връщането на въпроса е, че ще бъде върнат с подкрепата на 1 млн. български граждани. Това показва, че поведението на Борисов е неадекватно на тяхната воля, не ги отразява. Референдумът показа, че ГЕРБ не могат да налагат дневния ред на българското общество“, коментира Станишев. 

Според него референдумът е успешен и е показал, че демокрацията е жива. По думите му този референдум е дал шанс на автентичната десница да покаже свое собствено лице. Десницата имала аргументи, които защитавала по почтен начин.

„Но не мога да подкрепя политически парти, които постоянно си сменяха позициите, които показаха, че не могат да бъдат предсказуеми. ГЕРБ искаха да провалят референдума. Много от тях гласуваха „за“, това показа, че не гласуват под команда“, смята Станишев.

Според него днешното гласуване било изчистено от контролиран и купуван вот.

Според него ниската избирателна активност се дължала на недоверието, натрупано към политическа система, други пък не отишли до урните, защото били призовани от политически водачи, други -  от страх, четвърти заради убеждението,  че няма смисъл.

„Апатията е най-хранителната среда на едно авторитарно управление, дава сили на тези, които управляват с натиск, да разпределят ресурсите на държавата без правила и контрол“, смята лидерът на БСП. 

Той зави, че БСП ще инициира в НС промени в законодателството за референдумите, които да направят допитването по-лесно за валидност. Според него не е нормално да се съпоставя активността от предишните парламентарни избори с тази на референдума.

Според Станишев допитването е национална кауза, която БСП нямала намерение да присвоява, но губещият е Борисов.

Лидерът на БСП смята, че е можело още повече да бъде мобилизиран електората на левицата, но отбеляза че софиянци, студентите, образованите, младото поколение са отишли до урните, което показвало, че те искат активно да влияе на живота в страната. „Това е една мисия на БСП -  да устоим правото на хората да гласуват спокойно и гласовете им да бъдат преброени честно“, заключи Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С ТЕЗИ 14 МИЛИОНА МОЖЕШЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ НА МНОГО БЕДНИ ХОРА.ИСКАМЕ НЯКАКВА ОТГОВОРНОСТ ОТ БСП!!!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ауу, каква драма! За народа загуба велика!
59
9
 
5
 
! Отговори
Боко ОСТАВКА преди 11 години
БСП-34%,ГЕРБ-24% ;Данни от референдума;Борисов ОСТАВКА
58
1
 
7
 
! Отговори
! преди 11 години
Ахахахаха насрания мишока-гей направо се н******, както и вечерта на последните парламентарни избори. Избор с участие почти под санитарния минимум, от което малко над половината е ЗА БСП е направо смешно. Имаше подписка от 770 000 а сега са гласували ЗА 850 000, то не смешно ми не знам какво. Отделно ако изкарат гласовете на излъганите *** то процента гласували ЗА ще е под 50.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РЕФЕРЕНДУМА Е НЕВАЛИДЕНРЕФЕРЕНДУМА Е НЕУСПЕЩЕНАЕЦ НЯМА ДА ИМАЗА КВА ПОБЕДА ГОВОРИ СТАНИШЕВ???
56
0
 
3
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
В момента тече тежък скандал в централата на БСП на Позитано в столицата, научи АФЕРА от свои вътрешни източници. Слабият резултат от референдума е на път да взриви БСП като двата лагера в партията в момента диво си крещят. От една страна Станишев ревял, че Румен Овчаров и Георги Първанов бил хората, които вкарали партията в цялата история с референдума. От другата страна пък били бесни, че Моника Йосифова водела пиар-кампанията, пръснала луди пари за глуповати клипове и окепазила всичко.Страстите са нажежени до червено, заради това, че БСП всъщност не са успели да извадят повече гласове
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ай, мамин сладък, ама ти си бил много напред с хомосексуалния материал. Гаче ли и родатата ти е такава.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Станишев,10% от имащите право на глас те подкрепиха и то не се знае колко от тях са от БСП.И в тази връзка не се знае на изборите кой ще гласува за БСП,кой за ГЕРБ и кой за другите партии.Нека да не си правим предварително изводи,защото често са се случвали изненади.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Глас народен Уф, то пък за 20 години не измислихте ли нещо по-интересно от това да просите извинения и да се правите на светивеликомъченици?
52
3
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Аз съм За Белене и не съм гласувал бе ченге тъпо,Не манипулирай
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ами прав ти път! То в Америка размитат за тебе!
50
0
 
6
 
! Отговори
Пародия преди 11 години
Ха хахаха сега излъчиха по БТВ репортаж от Кюстендил и как хората които ги питаха , казваха че гласуват за евтин ток ...Представяте ли си за какво иде въпрос ...Други пък казваха , че карали хора да гласуват , но те си били плащали бензина за да ги закарат да гласуват ...вие представяте ли си за какво иде реч .Но според Станигей това са най честните избори , защото повечето от гласувалите били на неговото мнение.Пародия
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ КОМУНИСТИ СЪБАРЯХА ЦЪРКВИ,УБИВАХА МАЙКИ,ДЕЦА,НЕВИННИ ХОРА.МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВЯТЕ МИНАЛОТО.БСП ДПС ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ С ЗАКОН!!!!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ей, ама много ви е яд, значи! Така, така. Това е само началото.
47
5
 
8
 
! Отговори
СС преди 11 години
Трябва да има еферендум за вьстановяване на лагера в Белене за комунисти!Е да видите каква активност ще има тогава!!!
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Серго пак си повярва.Тези комунисти живеят в друг свят.Резултатите от референдума са, че с ДА са гласували само членовете на БСП- Селяни и пенсионери.Не съм гербер, но комунистите са жалки.А аз не искам АЕЦ, защото нито някой ми казва точна сума, колко ще струва, нито вярвам на тези, които ще я изпълнят, че го правят наистина за България.Не вярвам и на популистките твърдения на комунистите, че ще имаме, видиш ли по-евтин ток.Това са изпитани комунистически лъжи.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** спечелили,ама не знаят какво.Те печелят само като крадат.Кражбата е чиста печалба
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НЕ СА 800 000 ДУШИ БЕ ***!!!
43
1
 
9
 
! Отговори
акуд преди 11 години
:)))))))) станишеф гласува за аец , а му се привижда победа на изборите и нова лапачка на еврофондове
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАЙДЕ СЕГА БСП ДА НИ ВЪРНАТ 14 МИЛИОНА!