Референдумът – вот на недоверие към Борисов

Станишев: Българите чуха трите „не“ и казаха голямо „да“
Обновена: 27 яну 2013 22:13 | 27 яну 2013 21:18,
236
Референдумът – вот на недоверие към Борисов
Станишев усеща волята за промяна. Снимка: БТА

Резултатът от референдума е вот на недоверие към правителството и лична загуба на Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, след като станаха ясни прогнозните резултати от националното допитване.

„Българите го чуха, чуха трите „не“ и казаха едно голямо „да“ – „да“ на народовластието, на конкурентната икономика, на достъпни цени на тока, „да“ на гражданското общество“, отсече лидерът на социалистите.

По думите му печелившите от референдума са активните граждани, на които има пука. Губещ е Борисов, а резултатите показвали силен тласък на промяна на политическото статукво.

„Днес близо милион и половина български граждани излязоха и заявиха своята позиция. Имаме категорична подкрепата за нова ядрена централа, с което се противопоставиха на решението на правителството да преустанови изграждането“, заяви Станишев. 

Резултатите показвали още, че имаме едно по-силно гражданско общество, хората отхвърляли авторитарния модел на управление, който им казвал, че няма значение какво мислят.

Още по темата
„Въпреки стремежът на правителството да откажат хората да гласуват, над 20% от списъчния състав на гражданите с изборни права участваха.  Референдумът има своят резултат, защото сега въпросът, формулиран от инициативния комитет, се връща за ново обсъждане в НС. Волята на БСП е да се съобрази нашата политика преди и след изборите с преобладаващото мнозинство на българските граждани“, отсече Станишев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ако избирателната активност мине 20%, което показват прогнозните резултати на социологическите агенции, „отново в парламента ще гласуваме с „не”. 

„Смисълът от връщането на въпроса е, че ще бъде върнат с подкрепата на 1 млн. български граждани. Това показва, че поведението на Борисов е неадекватно на тяхната воля, не ги отразява. Референдумът показа, че ГЕРБ не могат да налагат дневния ред на българското общество“, коментира Станишев. 

Според него референдумът е успешен и е показал, че демокрацията е жива. По думите му този референдум е дал шанс на автентичната десница да покаже свое собствено лице. Десницата имала аргументи, които защитавала по почтен начин.

„Но не мога да подкрепя политически парти, които постоянно си сменяха позициите, които показаха, че не могат да бъдат предсказуеми. ГЕРБ искаха да провалят референдума. Много от тях гласуваха „за“, това показа, че не гласуват под команда“, смята Станишев.

Според него днешното гласуване било изчистено от контролиран и купуван вот.

Според него ниската избирателна активност се дължала на недоверието, натрупано към политическа система, други пък не отишли до урните, защото били призовани от политически водачи, други -  от страх, четвърти заради убеждението,  че няма смисъл.

„Апатията е най-хранителната среда на едно авторитарно управление, дава сили на тези, които управляват с натиск, да разпределят ресурсите на държавата без правила и контрол“, смята лидерът на БСП. 

Той зави, че БСП ще инициира в НС промени в законодателството за референдумите, които да направят допитването по-лесно за валидност. Според него не е нормално да се съпоставя активността от предишните парламентарни избори с тази на референдума.

Според Станишев допитването е национална кауза, която БСП нямала намерение да присвоява, но губещият е Борисов.

Лидерът на БСП смята, че е можело още повече да бъде мобилизиран електората на левицата, но отбеляза че софиянци, студентите, образованите, младото поколение са отишли до урните, което показвало, че те искат активно да влияе на живота в страната. „Това е една мисия на БСП -  да устоим правото на хората да гласуват спокойно и гласовете им да бъдат преброени честно“, заключи Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
15
 
7
 
! Отговори
Бойко тиквата преди 11 години
А някой гербераст дали осъзнава колко смешна е партийката му в момента? Аз твърдя, че останалите 80% също биха гласували с ДА, айде докажете че не съм прав ! Биха ви кат шкембе в двар, ще ви бием и на лято! Свърши хранилката за вас !!!
20
5
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Тоя реферндум е толкова истински колкото и аз съм супер мен,колкото и изборите могат да се манипулират така и тоя референдум може нека да докажат,че не са купували гласове.Ще докажат ама някои друг път,аец та аец и за какво ни е нов ????? неможеше ли да се поправят неработещите реактори на сегашния ? и сега ще ми сторят нов дето е с по стари машини и от няшия евала радвайте се докато можете после като вдигнат цените на тока заради новия аец ,тогава ще се оплаквате ама късно вече
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости аз не гласувах , но съм против нова аец.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАРАДИ БСП И ТЯХНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ НИЕ ПЛАТИХМЕ 14.5 МИЛИОНА ЛЕВА,И НЕ МОЖАХМЕ ДА ГЛЕДАМЕ `ПОД ПРИКРИТИЕ`!!!
17
6
 
19
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Мамка ви крадлива, комунистическа, ревете, че няма пари за пенсионери и майчинство, а с явно безсмисленият референдум похарчихте с лека ръка 14 млн. НАШИ пари!!! Ето за това Ви мразя!!! Ако имаше успех референдума пак ли Борисов щеше да се провали-естествено в собстените си очи комунистите винаги печелят, безочливите нагли крадци, сега на изборите много вми се иска да оистанат малцинство, и на следващите да търсят с кой да се коалират за да влязат в парламента!
16
1
 
3
 
! Отговори
до 2.1 преди 11 години
ти още ли не си разбрал че това е цената на оборудването, дори от Росатом го казаха преди 1 седмица. Това е все едно да ти обявят цена на колата и като я купиш да получия само двигателя
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички са циркаджии
14
9
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
Станишев, Станишев...., ти ако се наакаш пак ще обвиниш Бойко
13
7
 
28
 
! Отговори
Баровец с Г55амг преди 11 години
Серго пълен провал.Едни 14 000 000лв на вятъра.Оставка Серго.БСП не струвате.
12
3
 
24
 
! Отговори
акуд преди 11 години
:)))))))) станишеф гласува за аец , а му се привижда победа на изборите и нова лапачка на еврофондове
11
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA IZRINEM MAFIQTA GERB OT UPRAVLENIETO NA BG.RAZSTREL ZA MAFIQTA GERB.
10
9
 
16
 
! Отговори
анкетиран преди 11 години
Мдааааа, идват избори.. И когато видим листите - к*р в г*за на комунистите!
9
0
 
7
 
! Отговори
ДПС проговори преди 11 години
Страхотно изказване на дясната ръка на Местан в сайта 7plus7.net
8
22
 
1
 
! Отговори
анкета преди 11 години
За или против "България на гражданите " ?
7
5
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Скрий се някъде бе! По време на твоето управление не се показва толкова! Ама тогава устата ти беше пълна с пачки! Виеш като куче на умряло! Ако не са пенсионерите отдавна да си под 2 % само тях можеш да лъжеш!
6
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
те и *** са за ние НЕ Белене и ДА ДА КРАДЪТ ТОК .
5
19
 
6
 
! Отговори
анкета преди 11 години
За или против АТАКА ?
4
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бсп са по малкото зло
3
18
 
10
 
! Отговори
анкета преди 11 години
За или против ДСБ/ Синята коалиция ?
2
31
 
11
 
! Отговори
анкета преди 11 години
За или против БСП ?