Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
24
 
! Отговори
vanko преди 11 години
ВЪПРОС:1. ЕЛЕКТРОМЕРА ЩЕ ОТЧИТА ЛИ КОЛКО Е ПОДАВАНОТО ОТ МРЕЖАТА НАПРЕЖЕНИЕ ?2. ЕЛЕКТРОМЕРА ЩЕ ОТЧИТА ЛИ ПРИ ПОДАВАНО НАПРЕЖЕНИЕ ПОД 220 ВОЛТА ?3. ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРАВИ ПРОВЕРКА НА ЕЛЕКТРОМЕРА В ИЗБРАНА ОТ КЛИЕНТА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР ? /така както е с водомерите/4. КОГА ЩЕ НИ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗБОР ЗА ДОСТАВЧИК НА ТОК ? 5. КАК ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С СМЕТКИТЕ ЗА ТОК НА *** ?6. ЩЕ СЕ ПРЕМАХНЕ ЛИ ГРАФАТА НЕВЪЗСТАНОВЯЕМИ РАЗХОДИ ?ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА ! МАФИЯ !!! МАФИЯ !!! МАФИЯ !!! МАФИЯ
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всеки си поддържа хората и боко същоно не е вечен
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КИМ ЧЕН БОЙКО КАЗА - ВСИЧКО Е ТОЧНО - ЩЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ГОРИВО ЗА БРОНИРАНИЯ ДЖИП
23
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек трябва да е пълен *** като Тиквата, за да продължава да вярва, че няко от преди 12 години му е виновен. ГЕРБ има парламент, президент и съд, кой е виновен, че пазарите на горива, електроенергия, комуникации са изцяло монополизирани ? Като са знаели, че е така какво са направили, за да не е така ? Отговорът е - НИЩО! Защото се гушат точно от тези монополи. Долу ГЕРБ ! Долу комунистите, а ЕРП-тата вън, ако трябва с ***, но вън !
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BOKO SE N-A-S-R-A
21
1
 
13
 
! Отговори
456 преди 11 години
До КостовНямаше да перете пешкира ако си бяхте свършили работата!! Ама вие дойдохте само да лапате!!И ония не бяха стока ама по алчни от вас не сме видели!!НАРОДЪТ
20
2
 
32
 
! Отговори
шаш преди 11 години
И КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ НОВОТО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ?ДКЕВР ЩЕ БЪДАТ ЛИ СЪДЕНИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ И ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ?ЩЕ ИМАМЕ ЛИ ПРАВО НА ИЗБОР, КАТО СЕ НАРОЯТ ОЩЕ ЕРП-та?На тази дандания, края не й се вижда/Сигурно е едно - че Бойко няма да пипне червената енергийна мафия!
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако случайно не си спомняте, преди изборите 2009 Борисов обеща да развали договорите с монополите и д апрати виновните на съд.
18
3
 
36
 
! Отговори
456 преди 11 години
ЖАЛЪК СТРАХЛИВЕЦ!! Само това определение приляга на нашия мил управник Бате Бойко!! Срам за България ,че я управлява ***!!
17
2
 
39
 
! Отговори
Буда каза: преди 11 години
Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим, каза Борисов.''Аз само искам да му видя физиономията след като ГЕРБ загуби изборите!
16
5
 
33
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Бойко, пак грешен отговор! Ще опиташ пак след 4 години... ако все още някой те помни!!!
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забележете, че който надигне глас срещу Бойко автоматично му се приписва вина за каквото и да е, миналия път беше Сидеров, сега е Костов, а Станишев както винаги е абониран.
14
2
 
31
 
! Отговори
Гражданка преди 11 години
Предлагам физик да стане министър на енергетиката. Нека такъв човек да обясни на правителството как се пренася тока и по какви закони преминава тока по жиците и това, че никой не го носи и пренася.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквени фенери ще си правим в скоро време!А топлофикация София...? Ако й съберете енергията, която е начислила за един месец на абонатитеди, ще излезе, че сме на северния полюс от една година!
12
0
 
4
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Без да се възстанови собствеността върху средата за пренос (мрежи ниско напрежение) на държавата, не може да има свободен пазар на ел. енергия. Без осигуряване на достъп до крайния клиент на всички европейски фирми които искат да търгуват с ел. енергия, няма да паднат цените. Най-вероятно ще се олигополизира пазара (ЧЕЗ ще може да продава ток на клиентите на другите ЕРП и те на ЧЕЗ) но цената на тока няма да падне. Само ако на пазара се появят нови играчи, които чрез гъвкава ценова политика да могат да се преборят за клиентите на трите ЕРП, цените ще паднат.
11
1
 
17
 
! Отговори
От 1 преди 11 години
Буда,вече няма да са само пенсйонери,ние ще подкрепим нашите майки,бащи и познати пенсйонери.Екипирам се с мото екипировка и да ги видим торбите с л**на този път?!?!Миналия път успяха пред парламента,ама този път усещам как ще хванете бонуса!!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-евтин ток-Буда думка по кратуната Странджата0.1 ст/квч
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точ Добреш е голям *** , надяша се трите монопола да бъдат така добри , че да допуснат друга конкуренция на баницата , свирк. ли ще им прави , абе *** , на ли ЕС иска да ни налага огромни глоби , за това че няма достъп други фирми на пазара , а той щял да види , дали договорите позволяват това , ами нещастнико , договорите ако противоречат на европейските закони , значи са невалидни бе малумникоооооооооо.
8
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХААААА-НАЙ -ПОСЛЕ СИ ГО КАЗА--БОКО,БОКО --НАЛИ ПОЛУЧАВАШ ОТ ТАМ,ПЪЛНИШ ГУШКАТА..КАК НИ ИЗЛЪГА И ВЗЕ ВЛАСТА..ПАК ЛИ МИСЛИШ ДА СИ НА ВЪРХА...ПОГЛЕДНИ ОТ ВИСОКОТО МИЗЕРИЯТА ДО КОЯТО ДОКАРА БЪЛГАРИТЕ И СИ ПОМИСЛИ..СТИГА СИ СЕ ДЪРВИЛ--НЕКАДЪРНИК И ***!!!
7
3
 
27
 
! Отговори
капо преди 11 години
Както се очакваше. Виновен е пак Станишев...